Kultura

Maglaj Spirit Weekend: Gdje kultura spaja

(15 riječi)

Ambasadori kulture iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije i Srbije, zajedno sa opštinskim načelnikom, predstavnicima Evropske komisije i mladim evropskim ambasadorima, okupili su se u Maglaju kako bi otvorili filmski festival Maglaj Spirit Weekend, pokazujući kako kultura spaja ljude i umjetnike na Zapadnom Balkanu. Ovom prilikom, učesnici su zatvorili kampanju Kultura spaja koja je istakla dugogodišnju podršku Evropske unije kulturi i umjetnosti regiona

Slikoviti gradić Maglaj bio je centar dešavanja trećeg izdanja Maglaj Spirit Weekend festival koji se odvijao pod zvijezdama na istorijskoj Maglajskoj tvrđavi.

 

Festival, u organizaciji UM-a "Dictum Factum", a pod vodstvom Adija Softića, Mladog evropskog ambasadora (YEA), postao je prepoznatljiv kulturni događaj u regiji. Festival koji traje od 26. do

28. jula 2024. godine, ima za cilj ne samo da zabavi, već podstakne na razmišljanje i inspiriše kroz pažljio ovdabran izbor filmova i diskusija.

 

Posjetioci festivala imali su priliku da uživaju u projekciji istaknutog filma "Šešir profesora Koste Vujića" reditelja Zdravka Šotre, bosanskohercegovačkog filma "Izlet" Une Gunjak, kao i kratkometražnog filma "Svi sa voljom" Nerminke Emrić.

 

Ovogodišnji festival posebno je značajan jer je bio domaćin završnog događaja kampanje Culture Connects/ Kultura spaja, koja je obilježila kontinuiranu podršku Evropske unije umjetnosti i kulturi na Zapadnom Balkanu. Kampanja Kultura spaja, razvijena u okviru Regionalnog strateškog komunikacijskog programa za Zapadni Balkan koji finansira EU, prikazuje dinamičan kulturni pejzaž regije i slavi raznolikost i bogatstvo kulturne baštine Zapadnog Balkana. Tokom protekle decenije, EU programi uključujući Kreativnu Evropu Creative Europe, uspješno su podržali hiljade kulturnih projekata u regiji.

 

U sklopu predstavljanja kampanje Kultura spaja, ambasadori kulture, uključujući filmske radnike umjetnike i muzičare, učestvovali su u panel diskusiji razmjenjući iskustva o uticaju kulturnih inicijativa i važnosti podrške EU. Događaj je okupio Gocea Nenevskog, vizualnog umjetnika iz Sjeverne Makedonije, poznatog po svom radu u skulpturi, instalaciji, multimediji, videu, fotografiji i zvuku; Ivana Petrovića, jednog od ključnih ličnosti EXIT festivala i predsjednika


Upravnog odbora EXIT fondacije iz Srbije, EXIT-a, Faruka Šehića, istaknutog pjesnika, romanopisca i pisca kratkih priča iz Bosne i Hercegovine, čije su knjige prevedene na više jezika; i Nihada Kreševljakovića, autora, scenaristu koji je jedan od inicijatora Memorijskog modula, MESS.

 

U sklopu kampanje, osim glavnog videa koji naglašava poruke jedinstva u različitosti, u pet tematskih videa predstavljeni su istaknuti pojedinci različitih umjetničkih pravaca Zapadnog Balkana koji svjedoče o važnosti podrške koju su dobili.

 

Tokom kampanje objavljen je i niz članaka koji govore o podršci EU kulturnim projektima. Među istaknutim projektima je i priča o Mirditi u Albaniji, gdje je program bespovratnih sredstava EU4Culture pomogao tranformaciji regije kroz održivi razvoj turizma i rute kulturne baštine.

 

Takođe, mladi evropski ambasadori razvili su seriju rilsova (reels) koji svjedoče o snažnim vezama Zapadnog Balkana i Evrope.

 

WeBalkans je projekat koji fnansira Evropska unija a koji promoviše integraciju Zapadnog Balkana u EU kroz različite kulturne, društvene i ekonomske inicijative. Kampanja Kultura spaja koja je doprla do miliona ljudi na zapadnom Balkanu dio je tih šire inicijative i pokazuje kako sredstva Evropske unije podržavaju kulturne projekte koji podstiču jedinstvo u razičitosti, saradnju i razumijevanje.



0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.