CG u srcu

Izložba Matice crnogorske „13. jul 1941 – Godine prkosa i ponosa" otvorena je sinoć u Vrbasu

Crnogorski narod je umio da odabere istinsku slobodu

(15 riječi)

Sa otvaranja izložbe u Vrbasu (Foto: Matica crnogorska)

Izložba Matice crnogorske „13. jul 1941 – Godine prkosa i ponosa" prvi put je predstavljena u Srbiji, u susret Danu državnosti. Izložba je otvorena sinoć u prostorijama Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore u Vrbasu.
Izložbu je otvorio dr Radonja Dubljević, povjerenik Matice crnogorske za Srbiju, podsjetivši na istorijske prilike koje su dovele do najvažnijeg događaja u novijoj istoriji Crne Gore.

– Crnogorski Trinaesti jul govori da je crnogorski narod, kao mnogo puta ranije, kada je bilo najteže, umio da odabere istinsku od lažne slobode, znajući da takav izbor nosi i veliku žtrtvu, koja će biti plaćena životima hiljada patriota. Na vrijednostima Trinaestojulskog ustanaka, preko odluka AVNOJ-a , donošenjem prvog Ustava Nove Jugoslavije, konstituisana je jugoslovenska federacija, u kojoj je Crna Gora povratila izgubljenu državnost i bila njen ravnopravni činilac. Trinaesti jul Crnu Goru svrstava na stranu antifašizma, koji počiva na vrednosnom sistemu jednakosti i bratstva među ljudima i vraća je na svjetsku političku mapu, obnavlja njeno državno i nacionalno ime i uspostavlja, na kratko prekinuti,  hiljadugodišnji politički subjektivitet. I šalje poruku da je Crna Gora vječna, što je naša generacija razumjela i potvrdila 21. maja 2006. Na antifašizmu je utemeljena savremena Evropa – rekao je Dubljević.
Osvrnuo se i na savremene društveno-političke prilike.

– Svjedoci smo da se u posljednjih trideset godina relativizuju vrijednosti antifašizma, dostignuća jugoslovenske zajednice na političkom, privrednom, kulturnom, sportskom i ukupnom planu i ugledu koji je uživala u međunarodnoj zajednici. Ideologije i pokreti, koji ne počivaju na idejama antifašizma, zloupotrebom ideje slobode i demokratskih vrijednosti, koristeći novostečenu političku moć, kroz  kvazipolitička pomirenja nude svoju istinu, pod izgovorom da su istoriju antifašizma pisali pobjednici. Danas se val ekstremnih pokreta i ideologija  nadvija nad Evropom, pa ovom izložbom želimo podsjetiti na jedno herojsko vrijeme koje je to zlo iskusilo  i umjelo da mu se odupre. Teško je naći prave riječi da se  iskažu sve vrijednosti koje simbolizuje Trinaesti jul, ali slike sa ove izložbe zamijeniće sve te ne pronađene riječi – rekao je Dubljević prilikom otvaranja izložbe.

Generalna konzulka Crne Gore u Srbiji Nevenka Ćirović rekla je da svi znamo važnost dva crnogorska 13. jula i da je logično bilo da upravo tog dana obilježavamo Dan državnosti.

– Često čujemo: nemojte se vraćati u prošlost, okrenite se budućnosti. A gdje je sadašnjost? Sadašnjost smo mi koji smo danas ovdje i koji na temeljima prošlosti, na temeljima žrtve naših predaka, gradimo budućnost za one koji dolaze.
Ona je zahvalila organizatorima, Matici crnogorskoj i udruženju „Princeza Ksenija" na inicijativi.

– Ovo je prilika da se podsjetimo koliko su to bila teška vremena u Drugom svjetskom ratu, ali i da vidimo kako je bila važna i veličanstvena, i ujednio teška uloga žene u Crnoj Gori i da se podsjetimo na to kako su našim precima sloboda i pravda bile vodilje. Tako i nama moraju biti, kako bi ova djeca koja stasavaju i koja će Crnu Goru voditi u budućnosti nakon nas, znala što su njene temeljne vrijednosti, i zbog čega niko ko je pokušao da je osvoji, pa ni u tursko doba, ni u Drugom svjetskom ratu u tome nije uspio i ne treba da uspije – rekla je Ćirović.
Medijator Stanko Popović podijelio je s prisutnima sjećanje na pretke koji su u prelomnim istorijskim trenucima birali put slobode.

                                                                                         Detalj sa izložbe u Vrbasu (Foto: Matica crnogorska)

– A obuzima me i ponos, što sam sa nekima od tih div junaka, a ne onih iz bajke junaka i ustanika, durmitorskih, crnogorskih i jugoslovenskih narodih heroja, sa ove liste časti i junaštva, i ja imao zaista velike časti i dobre  sreće, da ih znavam i slušam, a očito i ponesem neku klicu toga sjetovanja i pratim taj put i nauk, a s ponosom uvjeren sam i uspijevam da prenosim i na potomstvo mi, s porukom da je antifašistička i slobodarska tradicija vječna vrijednost Crne Gore – rekao je Popović.

Program otvaranja izložbe „13. jul 1941 – Godine prkosa i ponosa" uveličale su recitatorke iz KPD „Princeza Ksenija" iz Lovćenca Jana Krivokapić, Natalija Kaluđerović i Iva Drašković koje su govorile stihove Dragana Radulovića, besjedu Veljka Vlahovića i monolog princeze Ksenije.



0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.