Škrinja

Zašto ne vjerujem Monstatu!

(15 riječi)

Nema tog političara koji za sebe tvrdi da je Crnogorac i koji traži da ga Crnogorci glasaju koji smije priznat' rezultate koje vi objavite

Ne vjerujem vam jer ste nakon tri godine cike, vriske, muke, jada i čemera organizovali nešto što bi trebalo da je ličilo na popis, a nije to bio. Više je to bio raspis poziva za brisanje crnogorske nacije, jezika i crkve iz svjetske baštine, kroz manipulaciju i namještanje podataka shodno očekivanju serbskih popova i beogradskih bitangi što iz vlasti, što uz vlasti. 

Ne vjerujem vam jer ste odbili da popis o pitanju nacije, jezika i vjere bude anoniman, kako sam vam predlagao i nudio nekoliko konkretnih tehnoloških rješenja, sveprisutnih u normalnom svijetu, mimo svetosavlja, upotrebom savremenih tehnologija kako to rade sve zemlje Evrope, liše vas. Ne, vi to nijeste htjeli. Sproveli ste popis u najboljem maniru lošeg domaćina, sa lošim namjerama i loše ga organizovali.

Ne vjeruj vam jer ste koristili tehnološki postupak koji je odavno napušten zbog skupoće, velike greške prilikom prikupljanja i unosa podataka i ogromne mogućnosti manipulisanja prikupljenim podacima, koji je čak i Albanija kao pretposljednja zemlja Evrope napustila 2010. godine, jer mi smo posljednja zemlja Evrope koja ga koristi. Mi se ne damo belosvjetskim alama i ima da ga koristimo dok gođ nama bude drago. 

Ne vjerujem vam jer ste uspjeli nakon dogovora opozicije i Vlade, pogrešnim tumačenjem, bez ikakvog zakonskog utemeljenja, po nagovoru odive šumadijske, skrivene iza prezimena crnogorskog i jednog Srbina iz Pljevalja, kako piše u prvom izvještaju komisije od 2. decembra, koji zbog toga i proglasiste „TAJNIM“, da izmijenite zadatak koji je dogovoren sa opozicijom, a naložen vam zakonom i odlukom kojom je komisija formirana. 

Umjesto dogovorenog i usaglašenog pročešljavanja prikupljenih podataka, prostim preglasavanjem prvog predśednika komisije, g. Markovića,koji zbog toga podnese ostavku, bez ikakvih sankcija dovatili ste se grdne rabote. Po nečijoj tuđoj agendi, odlučiste i svojski prijenuste da ne sprovedete čišćenje podataka od višestrukih upisa lica sa istim matičnim brojem, otkrivanje nepostojećih lica sa neispravnim matičnim brojem i stranaca upisanih kao državljani, a upisaste ih, mašala, poprilično. 

Ne vjerujem vam jer ste za samo dva dana pred kraj popisa u pet crnogorskih opština, Podgorici, Budvi, Tivtu, Kotoru i Danilovgradu, nakon što ste otpustili 80% popisivača, popisali cca 40.000 lica, dok ste u svih ostalih 20 crnogorskih opština, u ta dva dana, popisali cca 16.000 lica. 

Ne vjerujem vam jer ste umjesto softvera kojim bi se izvršilo čišćenje prikupljenih podataka koji se tiču nacije, jezika i vjere, datih od strane višestruko upisanih lica sa istim matičnim brojem, nepostojećih lica sa neispravnim matičnim brojem i stranaca upisanih kao državljani krenuli da rabotate oko softvera koji je veliko „ništa“. 

Jedina svrha tog vašeg softvera, za koji po četvrti put ovih dana raspisaste tender, je da ga poturite kao kukavičije jaje i krucijalni dokaz tačnosti i objektivnosti prikupljenih podataka i kažete: Eto mi smo uradili što ste nam rekli, prikazani rezultati su mjera stanja nacije, jezika i crkve u Crnoj Gori, što naravno nije tačno i predstavlja strašnu i neoprostivu manipulaciju crnogorskim političkim bićem kroz formu statističkog iskaza.

Ne vjerujem vam jer ste angažovali 120 operatora da šest mjeseci unose podatke sa popisa, umjesto da ste primijenili savremene OCR tehnologije mašinskog očitavanja zapisa, kako sam vam predlagao. Vi ste posao koji se svuda u svijetu završava u roku od 48 sati, radili skoro šest mjeseci.

Sve to za nekih tričavih, pola miliona eura (500.000,00 €). Što bi se od vas, takvih kakvi ste i rad čega ste, tu đe jeste, drugo moglo i očekivat', no laž i prevara. Rješenje koje sam vam predlagao nije omogućavalo namjerne prevare, a slučajnu grešku je minimiziralo do mjere zanemarivanja. Što je još bitnije, koštalo je i do 10 puta manje od vašeg rješenja koje je podrazumijevalo angažman 120 lica. 

Ne vjerujem vam jer ste ovim omogućili da višestruko upisana lica ostanu i da se sa tako uvećanim brojem lica određene nacionalne, jezičke i vjerske provinijencije, radi obrada i prezentacija podataka.

Ne vjerujem vam jer ste omogućili da nepostojeća lica lažno upisana uvećaju broj pripadnika određenih nacija, jezičkih grupa i vjerskih organizacija, a postojao je način da se to spriječi ali vi nijeste dali, niti htjeli o tome da razgovarate, jer to, kako reče predstavnik Monstata u Komisiji za izradu softvera, a bi zapisano u prvom izvještaju, citat: „... nije zakonito.“

Ne vjerujem vam jer ste već odradili novopostavljenog predśednika komisije iz redova opozicije koji se ne potrudi da ljudski pročita Zakon o popisu i njegove dopune, te Odluku kojom je definisan razlog njenog formiranja i postojanja, ali nas poduči da onaj koji nije popisan nema pravo da provjeri da ga nije ko slučajno bez njegovog znanja popisao. Ma, iako je od vrlog predśednika Komisije iz redova crnogorskih opozicionara, previše je.

Ne vjerujem vrlom novom predśedniku komisije koje vam dariva opozicija, pa neka je dr, ali nije prof. ni vanredni, a još manje redovni, bilo kog fakulteta ili univerziteta u Crnoj Gori i vaseljeni, kako rekoše naši opozicionari, a on lično prećuta da ih ispravi i lažno se predstavi na svom prvom medijskom pojavljivanju, već obični načelnik IT službe jedne crnogorske opštine. 

Ne vjerujem mu jer njegov intervju dat dnevnom listu Pobjeda u vezi sa tumačenjem sadržine čl. 26a i 26b Zakona o dopuni zakona o popisu je tužno i ružno, bezobarazno i krajnje uvredljivo štivo i pokušaj manipulacije nepostojećim odrednicama, kojim se pokušava kod neznavenog lica stvorit' utisak zakonitog činjenja, verifikovat' i ozakonit' manipulacija - u kom cilju, nek taj odgovor da on sam ili da sačekamo, brzijeh dana ćemo saznati, Crna Gora je ovo...

Ne vjerujem vam jer ste se spremili da neznavenu opoziciju preveslate, poturajući njihov kadar da vam ozakoni i promoviše bestijalnu i bestidnu krađu koju ste naumili. Kako reče jedna osoba, a ona će se prepoznat', u jednom neformalnom razgovoru, ne sa mnom već sa jednom drugom osobom, a ona mi prenese, za crnogorsku opoziciju, „...Ko im je kriv kad ne znaju što pregovaraju...“

Ne vjerujem vam ni da mi kažete kako je jajce bijelo, streknuo bih i zatražio sve moguće analize znajući ko ste, što ste i na česa ste sve spremni. 

Nema tog političara koji za sebe tvrdi da je Crnogorac i koji traži da ga Crnogorci glasaju koji smije priznat' rezultate koje vi objavite. 

Rekao sam vam i sad ponavljam - iz vaše kuće mi je stigla informacija da ste onim softverom kojeg ste još prije popisa imali, a o čijem nas postojanju obavijesti vaš direktor Pejović još prije početka popisa, utvrdili da je Crnogoraca blizu 60%, ili skoro 2/3, da jezik crnogorski govori natpolovična većina građana, preko 50%, da je Srba jedva 20-tak %, a da srpskim govori skoro 10% lica manje nego 2011. godine ili tek neđe oko 34%-35%. 

Znam da ovo boli i ne smije se pred biogradskog gospodara sa ovim izići, muka i jad, pare je dao i krast' se mora. Još samo treba da nas ne bude i da vam se puštimo. No, želja će vas biti, ove rede neće da vam prođe krađa bez velja belaja.


Predrag Zakov BoljevićAutor
Portal AnalitikaIzvor


0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.