Kultura

Diva Gabi Novak slavi 88. rođendan: Topao i nježan glas nije mogao proći nezapaženo

(15 riječi)

Rođendan slavi Gabi Novak, jedna od najvažnijih muzičkih diva jugoslovenske scene.

Gabi je napunila 88. godina.

Tim povodom, izdavačka kuća Croatia Records sumirala je njenu zlatnu karijeru.

Karijeru je započela kao grafičarka, a radila je u Vjesniku i Zagreb filmu, gdje je počela da pozajmljuje glasove animiranim junacima.

“Njen topao i nježan glas nije mogao proći nezapaženo, a prvi ga je primjetio kompozitor Bojan Adamič koji ju je pozvao da gostuje na koncertima Big banda u Ljubljani. Na Bledskom jazz festivalu pjevala je u duetu i s legendarnim Lujom Armstrongom. Njena prva simljena pjesma bila je ‘Sretan put’ za potrebe filma H-8, a prvi veliki nastup koji je označio početak njene velike muzičke karijere bio je nastup na Zagrebačkom festivalu 1959. godine s pjesmom ‘Ljubav ili šala'”, podsjećaju iz Croatia Recordsa.

Prvi album na LP-juu “Pjeva Gaby Novak” objavila je 1961. godine za PGP RTB, a idući album “Gabi” objavila je za Jugoton 1970. godine.

Iste godine udala se za jednog od najznačajnijih kantautora i kompozitora Arsena Dedića, a tri godine kasnije dobili su sina Matiju Dedića.

“Arsen je napisao mnoge kompozicije koje je Gabi otpjevala. Porodica Novak- Dedić jedna je od najznačajnijih čije je muzičko stvaralaštvo postalo dio hrvatske kulturne baštine. Za dugu i uspješnu karijeru Gabi je dobila brojna velika priznanja i nagrade među kojima su Porin za najbolju žensku vokalnu izvedbu na albumu ‘Pjesma je moj život’ 2003. godine, te za poseban doprinos hrvatskoj zabavnoj muzici 2006. godine. U izdanju Croatia Records 2021. godine objavljena je ‘Knjiga o Gabi – Soundtrack naših života’, autora Siniše Škarice. Posljednje veliko priznanje za poseban doprinos Zagrebačkom festivalu Gabi je dobila ove godine na njegovom 71. izdanju”, zaključak je saopštenja.



0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.