Škrinja

Puljić: Moćnik GRU-a koji je nadzirao pokušaj državnog udara u Crnoj Gori sada vodi hibridne ratove protiv članica NATO

(15 riječi)

Dopisnik Al Jazeere iz Vašingtona Ivo Puljić objavio je danas kako se vodi istraga povodom toga da li iza junskog nestanka struje u četiri države naše regije, među kojima je i Crna Gora, stoji Moskva.

On ističe kako Rusija godinama na sve načine vodi hibridne ratove protiv članica NATO.

"Sve vodi moćnik iz GRU-a Andrei Averjanov koji je nadgledao pokušaj državnog udara u Crnoj Gori i pokušaje destabiliziranja Moldaviije i Sjeverne Makedonije. Vodi se istraga oko toga stoji li Rusija iza nedavnog nestanka električne energije u nekoliko zemalja na jugu Evrope, članica NATO saveza ili potencijalnih kandidata, od Grčke do sjevera Hrvatske, uključujući i BiH, kada je stvorena pomutnja usred turističke sezone", istakao je on.

Averjanov je, kako su ranije objavljivali zapadni mediji, poznat po tome što je vodio jedinicu 29155 GRU, specijalizovanu za tajne operacije poput sabotaže i atentata.

Odlikovani je ratni veteran iz Avganistana i Čečenije, a bio je aktivan na Krimu u Ukrajini, te u Moldaviji. Pominjan je i kao osumnjičeni za smrt vođe Wagnerovih plaćenika Jevgenija Prigožina. Pritom, nezvanično je isticano kako je upravo on preuzeo operacije Wagnera u Africi nakon pogibije Prigožina.

Portal AnalitikaIzvor



0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.