Politika

Skoro 70 odsto građana podržalo bi ostanak Crne Gore u NATO

(15 riječi)

(Foto: Reuters)

Skoro 70 odsto građana Crne Gore glasalo bi da Crna Gora treba da ostane članica NATO-a, podaci su ankete koja je među stanovnicima država članica NATO-a rađena od 1. aprila do 6. maj ove godine, od 17. aprila do 18. maja prošle godine i od 26. april do 11. maj 2022. godine, piše RTCG.

Svega pet odsto crnogorske populacije izjasnilo se da bi podržalo izlazak naše zemlje iz NATO-a, dok je 28 odsto anketiranih kazalo da ne zna.

Oko 46 odsto građana Crne Gore smatra da bi trebalo braniti drugu članicu ako bude napadnuta, dok je 37 odsto građana protiv toga.

Više od 50 odsto građana (53 odsto) smatra da Crna Gora kao članica NATO-a ima manje šanse da je neko napadne, dok njih 32 odsto misli suprotno.

U odnosu na rat koji Rusija vodi protiv Ukrajine, 14 odsto crnogorskih građana donekle ne slaže sa podrškom koju Crna Gora pruža Ukrajini, dok je 25 odsto građana navelo da se uopšte ne slaže.

Da u potpunosti podržava podršku naše zemlje Ukrajini pokazalo je 34 odsto građana, dok se 25 odsto ispitanika donekle slaže sa pružanjem podrške.

S tim u vezi, građani Crne Gore se u većem procentu od, između ostalih, građana Francuske (25 odsto), SAD (31 odsto), Njemačke (28 odsto), Italije (19 odsto), Slovačke (23 odsto) Češke (22 odsto), Mađarske (17 odsto) slažu da zemlja treba nastavi da pruža podršku Ukrajini.

Anketa je pokazala da većina građana (73 odsto) smatra da je Alijansa važna za buduću bezbjednost njihove zemlje.



0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.