Kultura

WWW Gimnazije "Sveti Sava"

(15 riječi)

Nedavno (17. april) je na sajtu: https://gimnazijasvetisava.org/, objavljena vijest da se na osnovu Statuta Gimnazije „Sveti Sava“, raspisuje konkurs za upis učenika u I razred za školsku 2024/25 godinu. Prijava na konkurs se podnose elektronski na adresu: www.upisi.edu.me, od 17. do 28. juna 2024. godine. U konkursu nije navedeno za koji se broj učenika raspisuje konkurs (u Bratićkinom rješenju o licenci za školu takođe nije naveden najveći broj učenika, odnosno polaznika koji može upisati škola, kako propisuje član 58 Opšteg zakona...).

Pada u oči da se upis vrši preko zvanične www adrese za sve javne obrazovne ustanove.  Pohvalno je da je škola napravila sajt da informiše zainteresovane o svom radu.

Tako su objavili da je Gimnazija "Sveti Sava" osnovana je 2022. godine, da je prva generacija đaka upisana školske 2023/24. godine. i da im je Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija 2022. godine izdalo licencu za izvođenje obrazovnog programa. Naglašavajući da je licenca izdata u skladu sa članom 46. Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju i Pravilnikom o blažim uslovima za osnivanje ustanova iz oblasti obrazovanja.

Ovdje "blažim uslovima" treba ispraviti u "bližim uslovima" kao i to da je rješenje o licenci izdalo Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta! Ova licenca za školu je izdata 2022., još jednom po ko zna koji put napominjem, bez mišljenja Zavoda za školstvo i odluke Nacionalnog savjeta o obrazovnom programu i to je jedan od razloga zbog čega je nezakonita. Komisija za licenciranje škole je napravila lažni izvještaj jer škola u tom trenutku nije ispunjavala većinu odredbi propisanih Pravilnikom o "blažim uslovima"....i to je drugi razlog zbog čega je licenca nezakonita.

Kao posljedica svega ovog je da je Vlada ignorišući sve odredbe Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju opet nezakonito školi dodijelila 1,8 miliona eura i time nanijela štetu budžetu (900 hiljada je dodijeljeno za osnivanje škole koja je veće bila osnovana dobijanjem licence?). Gdje su Tužilaštvo i Prosvjetna inspekcija da ispitaju sve ove navode?

Na sajtu škole se nalazi i informacija da je na osnovu mišljenje Zavoda za školstvo Nacionalni savjet za obrazovanje donio odluku 23. oktobra 2023. (obratite pažnju na datum) kojom je utvrdio "punovažnost i jednaku vrijednost obrazovnog programaGimnazije "Sveti Sava" Podgorica, sa odgovarajućim javno važećim obrazovnim programom za opšte srednje obrazovanje, s tim da se nastavnom planu dodaju dva izborna predmeta Katihizis i Crkveno pjevanje."

Nejasno je da li je za izborne predmete Katihizis i Crkveno pjevanje (koji su izborni a obavezni su?) Zavod za školstvo dao mišljenje i da li ih je odobrio Nacionalni savjet. Da li nastavnici koji predaju ove predmete imaju licence i gdje su ih i kako stekli?

Kada je u pitanju fizičko vaspitanje navode: "U saradnji sa prof. dr Veskom Draškovićem (https://vezbanjeizdravlje.rs), nastavnik fizičkog vaspitanja jednom mjesečno organizuje časove zdravih stilova života. Svi učenici pohađaju te časove u okviru škole i svakodnevno putem aplikacije dobijaju vježbe predviđene za taj dan."

Da li je ovo po programu ovog predmeta za javne gimnazije? Nije. Pitanje je ko im je ovo odobrio i šta misli Prosvjetna inspekcija o ovome? Nemaju fiskulturnu salu pa pribjegavaju improvizacijama sa ovim časovima u "okviru škole". Da li prof. dr Drašković ima licencu za rad u školama Crne Gore?

Iz svega navedenog se vidi da je škola je dobila licencu 2022. godine (18. aprila), upisala prve učenike i počela sa nastavom školske 2023/24. godine, a da je Nacionalni savjet utvrdio obrazovni program škole tek poslije svega toga 23. oktobra 2023. godine.

Možemo se zapitati kako je škola dobila licencu za rad sasvim nezakonito (nevedeni su razlozi) i počela sa nastavom bez utvrđenog obrazovnog programa od strane Nacionalnog savjeta? Zašto je nacionalni savjet utvrđivao obrazovni program za školu kada su pravni "eksperti" zajedno sa ministrom Vojinovićem ubjeđivali javnost da je to nepotrebno?

Zašto Ministarstvo ili Tužilaštvo ne pokrenu postupak za poništenje nezakonite licence za Gimnaziju "Sveti Sava" kada je licenca dobijena na osnovu lažnog izvještaja Komisije za licenciranje? Zašto se ne pokrene krivični postupak i protiv ministarke Bratić koja potpisala licencu i komisije koja je to predložila, zato što su Bratić i komisija morali znati da sa umišljajem predlažu i potpisuju laž, kao i protiv onih koji su školi nezakonito iz budžeta dali skoro dva miliona i time napravili štetu?

Na slikama sa sajta se može vidjeti da škola ima samo jednu opremljenu učionicu i dvorište zgrade. Gdje su sve one prostorije koje su predviđene Pravilnikom o "blažim uslovima".... koje je škola morala da ima? Sada ih nema, a biće u zgradi koja se gradi. Škola sada apsolutno ne ispunjava prostorne uslove da dobije licencu za rad. Ima li prosvjetna inspekcija mišljenje o ispunjenosti predviđenih uslova za školski prostor?

Na jednoj slici, sa sajta, vidi se učionica u kojoj škola sada radi. U toj učionici na zidu iznad školske table nema državnog grba Crne Gore iako se Zakonom o državnim simbolima i Danu državnosti Crne Gore propisuje da se Grb upotrebljava (član 12 Zakona, 4. stav): "u prostorijama obrazovnih ustanova u kojima se izvodi vaspitno-obrazovni proces i natpisima postavljenim na zgradama u kojima su ove ustanove smještene". Kako ovo tumači Prosvjetna inspekcija?

Škola je sama objavama na svom sajtu pokazala nezakonitosti o kojima smo već pisali, a koje su počele sa dobijanjem licence, početkom nastave i dobijanjem, mimo Zakona-nezakonito, 1,8 miliona budžetskih eura. Sve ovo bezakonje sa Gimnazijom "Sveti Sava" liči na djelo dobro organizovane, ne male, kriminalne grupe koja je sa umišljajem napravila štetu državnom budžetu! Ko je vođa ove grupe, šta mislite?



0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.