Kultura

Dušan Ičević

Crna Gora i Svesrpski sabor

(15 riječi)

Svesrpski sabor održan u beogragu okuplja sve Srbe, za sada samo iz Srbije i Republike Srpske.

Svojevremeno je Hitler objavio:1934. godine: “Ovaj sve-nemački sabor odraz je našeg jedinstva”.

Sada Vučić 2024. iodine, isto: “Ovaj sve-srpski sabor odraz je našeg jedinstva”.

Vučić je u tradiciji i ispunjenja četničkoga pokreta koji je vjerno, do poraza u Drugom svjetskom ratu, služio Hitleru kao okupatoru. Četnički vojvoda Andrija Mandić revnostan je sljedbenik.

Hitler izgleda nije ima tako uzorne udvorice kakve ima Vučić. Zato je propao: Izgubio je rat.

Nadahnut Svesrpskim saborom, Andrija Mandić želi da “budući sabor ne bude skup samo dvije države, nego da vidimo da nas bude i više, da ne budemo samo gosti na ovom skupu, nego da budemo zajedno, jedni drugima najbliži, kao stotinama godinama unazad”. Svakako misli na Crnu Goru.

Srbi iz Crne Gore održali su Skupštinu na kojoj su uvojili rezoluciju u kojoj površno proizvoljno neznaveno poriču crnogorsku naciju, nacionalne Crnogorce. “Pripadamo srpskom narodu čiji su identitet, integritet, čast i dostojanstvo izloženi gaženju od 1948. godine, donošenjem dekreta o preimenovanju srpskog naroda u crnogorsku naciju bez vjere...” Novi je doprinos vremenskom nastajanju crnogorske nacije. Nepoznat je pomenuti dekret. Bilo bi zanimljivo kad bi ga objavili, sa sadržajem. Možda 1948. povezuju sa sukobom sa Informbiroom?! Preskočili su Đilasovo Ima-nema crnogorske nacije, koju je sazdao iz srpskoga etnosa, pa porekao.

Mandić krivotvorinama pripisuje pravo na Crnu Goru.

“Mi vjerujemo tvrdo da smo nasljednici istorijske Crne Gore koja je držala do velikih vrijednosti”.(moj kurziv, D. I) Android sada ogoljuje svoje naviknuto okolišanja sa nuđenjem pomirenja i zajedništva sa drugima. Ako su Srbi nasljednici istorijske Crne Gore, gdje su  – Crnogorci?! Zamka i prevara upravo je u poricanju Crnogoraca. Ispunjava se geostrategijska namjera još iz vremena kada je Stefan Nemanja “ognjem i mačem”  pokorio nezavisnu državu Zetu/Crnu Goru, porušio sve gradove: Danj, Sardoniki, Rosaf zvani Skadar, Svač, Ulcinj, grad slavni Bar, i Kotor, u koji prenese svoj dvor. i vladao sa nasljednicima do propasti srednjevjekovno Srpskoga carstv. Ponovo srpskom okupacijom nezavisne Kraljevine Crne Gore 1918- godin kada je Odlukom  nelegalne i nelegitimne Podgoričke skupštine ukinuta Crnu Goru i potro sve Crnogorsko. Osporava se stav iz Deklaracija o zaštiti nacionalnih interesa i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda usvojenoj na Svesrpskom saboru održanom 8. juna 2024. godine: “Pozivajući se na istorijsku ulogu srpskog naroda koji je slobodu donosio svim balkanskim narodima žrtvujući sopstveni narod…”                         U Deklaraciji se posebno ističe: “Svesrpski sabor smatra da srpski narod u Crnoj Gori mora biti uvažen u skladu sa vekovnim prisustvom u Crnoj Gori i sadašnjim značajnim učešćem u ukupnom broju stanovnika”. U Nacionalniom savetu srpskog naroda biće i predstavnici srpskog naroda iz Crne Gore.

Srbi jesu naseljavali Crnu Goru u bjegstvu ispred Osmanlijske  najezde, ali nijesu više vladali Crnom Goro. Dok je Srbija bila u turskome ropstvu šest vjekova, Crnogorci su pod svojim imenom nastavili oslolobodilačke ratove i bojeve. Vučić potvrđuje da je Srbija matica Srba, nakanom da je On umjesto Dobrice Ćosića novi Otac Srba/srpske nacije. Posrbiti i prisvojiti crnogorsku hiljadugodišnju državotvornu trdiciju protivno je svakoj istorijskoj istini. Mudrolija da će vrijeme sve donijeti, da će ubuduće biti sve povoljnije da se potisnu, istisnu i potru Crnogorci, sa osloncem na popise stanovništva, kazuju kakve sve pobude i podvale nose svesrpski sabori. Crna Gora može da ispuni Mandićevu želju da bude učesnik Sve-srpskoga sabora, milom ili silom, nanovo okupacijom Srbija se stalno naoružava i zarađuje prodajom oružja. Još nije dobila priliku da ih koristi, zaposjedanjem tuđih teritorija ratom po ruskome modelu. Prepreka je NATO ćlanstvo Crne Gore, ali…

Mandić krši Ustav. Crna Gora nij srpska nacionalna država, nego država građana; višenacionalna, viševjerska, višekulturna zajednica. Sem ako se ne namjerava da po Moljevićevome projektu etnički pročisti.

U tekstu Krnje krivotvorine na Crnogorskome portalu, 2. 12. 2023.godine, osporio sam tadašnje i sadšnje posrbljivanje crmgorske istorije, što ću morati da ponovim.

 

          U Podgorici, 10. 6. 2024. godine



4 Komentara

seo Postavljeno 01-10-2024 11:35:10

We are really grateful for your blog post. You will find a lot of approaches after visiting your post. I was exactly searching for. Thanks for such post and please keep it up. Great work.Excellent article. Very interesting to read. I really love to read such a nice article. Thanks! keep rocking. body oil

Odgovori ⇾

seo Postavljeno 28-09-2024 16:11:22

I havent any word to appreciate this post.....Really i am impressed from this post....the person who create this post it was a great human..thanks for shared this with us.This particular is usually apparently essential and moreover outstanding truth along with for sure fair-minded and moreover admittedly useful My business is looking to find in advance designed for this specific useful stuffs… posiciones de campeonato brasileño de serie c

Odgovori ⇾

Bokelj Postavljeno 16-06-2024 14:30:36

https://youtu.be/J8AykzNoS70

Odgovori ⇾

seo Postavljeno 15-06-2024 06:39:24

Yes i am totally agreed with this article and i just want say that this article is very nice and very informative article.I will make sure to be reading your blog more. You made a good point but I can't help but wonder, what about the other side? !!!!!!Thanks https://www.digitekprinting.com/canvas-prints-2

Odgovori ⇾

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.