Sagovornici

Zoran Vulević

VASOJEVIĆI SU ODABRALI KAKO IM I PRILIČI

(15 riječi)

Čini se da je mnoge iznenadio rezultat lokalnih izbora u Andrijevici, odnosno ubjedljiva pobjeda procrnogorskog DPS. Međutim, za one koji malo bolje poznaju istoriju tog kraja, to je bilo očekivano.

Dična varošica podno Komova ima bogatu i herojsku istoriju, ali takođe i  zavidnu kulturnu tadiciju. U tom kraju su rođeni i u njemu živjeli velikani Crne Gore čija je slava daleko  prevazišla njene granice. No, to nije tema ovog teksta već samo skretanje pažnje na razloge takvog rezultata izbora. Na ono što je uvijek karakterisalo stanovnike tog kraja kao nasljedna patriotska i intelektualna osobina, duboko usađena u njihovo biće.

„Sjeverno Cetinje“, kako su nekada znali da zovu Andrijevicu upravo iz navedenih razloga, nikada u prelomnim istorijskim momentima, nije omanulo pri izboru strane na koju će se svrstati. Da, tačno je, u većini se stanovnici tog kraja nacionalno izjašnjavaju kao Srbi, ali oni Srbi na koje Crna Gora može biti ponosna. Čiji su preci stvarali istoriju Crne Gore zajedno sa ostalim brdskim plemenima, pomažući podlovćenskoj Crnoj Gori da se uspješnije odbrani od neprijatelja. Ta tradicija je sačuvana do današnjih dana. Zato nikada ti ponosni vasojevićki gorštaci ne bi pristali  da budu poniženi prirepci i slugende bilo čiji, pogotovo ne političkog siledžije iz Beograda. Da bez ponosa i dostojanstva ispunjavaju njegove apsurdne, sulude ambicije i želje. Ne, Vasojevići su i ovoga puta odabrali shodno svom imenu, časti i svojoj slobodarskoj tradiciji.

I ovoga puta su, stanovnici opštine Andrijevica potvrdili privrženost državi koju su stvarali i kojoj jedno pripadaju-Crnoj Gori!  Da li zbog toga svi mi koji se osjećamo Crnogorcima treba da smo im zahvalni, gledano s aspekta „većeg prava“ na nju? Naravno da ne, zato što je Crna Gora naš zajednički dom. Udruženi je čuvamo i branimo, jer su nam ciljevi isti. Da je izgrađujemo kao civilizovanu, građansku državu, buduću članicu Evropske unije. U interesu naše đece i generacija koje dolaze!

 

 



0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.