Kultura

Esenu Pojatiću prva nagrada u Italiji

Studentu FLU sa Cetinja priznanje na skulptorskoj izložbi

(15 riječi)

Nagradjena skulptura (Foto: UGC)

Student master studija Fakulteta likovnih umjetnosti sa Cetinja Esen Pojatić osvojio je prvu nagradu na Internacionalnoj skulptorskoj izložbi „Premio Edgardo Mannucci“ u Italiji. Pojatiću, pored novčanog iznosa, pruža se mogućnost da tokom 2025. godine organizuje samostalnu izložbu, koja će biti održana u istom periodu narednog izdanja konkursa za ovu nagradu.

Dodjela nagrada održana je u Teatru Misa, nakon čega je uslijedila inauguracija izložbe u Palazzo dei Priori u Arćeviji. Žiri, sastavljen od profesora, organizatora i stručnjaka iz umjetnosti, kojim je predsjedavao istaknuti kustos profesor Stefano Papetti, a u čijem radu je učestvovao i dekan Fakulteta likovnih umjetnosti profesor Marko Marković, dodijelio je prvu, drugu i treću nagradu, kao i počasno priznanje studentima učesnicima izložbe. Pored Esena Pojatića, Fakultet likovnih umjetnosti na izložbi su predstavljale i studentkinje Teodora Raičević i Mila Bera, pod mentorstvom i u selekciji profesora Željka Reljića.

Profesor Reljić je, kako se navodi u saopštenju FLU, u pratećem katalogu izložbe istakao da ,,Esen Pojatić snažno prikazuje izražene površine, utisnute u jednostavnu kompozicionu šemu koje čine vrstu savremenog totema“. Internacionalna nagrada za skulpturu Edgardo Mannucci kreirana je sa ciljem unapređenja kulture i stvaralaštva mladih umjetnika - vajara, namijenjena studentima italijanskih i inostranih akademija likovnih umjetnosti, kako bi ih stimulisala u razvoju njihove umjetničke karijere. Nagrada, nazvana po vajaru Mannuciju (jednom od najznačajnijih italijanskih vajara 20. vijeka), stigla je do svog 31. izdanja.0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.