Istorija

Dušan Ičević

Punoljetna nezavisna hiljadugodišnja država Crna Gora

(15 riječi)

Nezavisna Crna Gora: pravi izbor

 

Državna zajednica Srbija i Crna Gora nije proradila. Samo je gubljenje vremena da se silom nateže ono što prirodno ne može opstati. Pravo vrijeme je da Crna Gora i Srbija ponovo postanu nezavisne države, i da svaka svojim putem „uđu“ u Evropu. Zajednička država je Evropska unija.

Srbija i Crna Gora zbog velikih razlika u razvijenosti, u veličini teritorije, u broju stanovnika, ekonomskoj moći, privrednoj strukturi, sistemima vrijednosti, nikako i nikada ne mogu biti ravnopravne.

Zašto bi Srbija pristajala, svejedno u kom obliku zajednice, da Crna Gora bude u svemu ravnopravna, u raspolaganju sredstvima, odlučivanju u zajedničkim organima?

Zašto bi Crna Gora prihvatala da organi državne zajednice, ili zajednička država većinski odlučuju o njenim interesima, objektivno pod nadzorom Srbije.

U neizvjesnim ishodima nastavljanja zajedničkog života Crne Gore i Srbije, postavlja se pravo pitanje: kakva Crna Gora?

Nova Crna Gora se ne može ostvarivati na postojećim državnim modalitetima. Svejedno kako bi bila ustrojena državna zajednica, Crna Gora će neminovno biti uskraćivana u izvornim interesima i pravima da samostalno odlučuje o svome razvoju. Samo je retorsko domišljanje što je bolje: ili samostalno ili zajedno. Svakako je čistije za odnose obje države, da budu nezavisne, pa ako se dogovore da prave odgovarajuće zajedničke poslove i organe.

Savremena Crna Gora je pred izborom da bude nezavisna i međunarodno priznata država, članica Ujedinjenih nacija i u Evropskoj uniji, u ravnopravnoj saradnji sa Srbijom i svima u okruženju, u Evropi i u svijetu, ili zavisna federalna jedinica, region ili provincija u uniji sa Srbijom, i realno potčinjena saveznoj, vjerovatno, centralizovanoj vlasti.

Moderno demokratsko građansko višenacionalno, višekulturno republikansko otvoreno razvijeno društvo u nezavisnoj državi u sopstvenom interesu, integrisano u Evropi, ili predgrađansko, autarkično, konzervativno u jedinstvenoj unitarnoj srpskoj državi.

Država građana, u višepartijskome parlamentarnome sistemu, na vladavini prava, ili nacionalna država sa naciokratijom.

Svjetovna, oslobodilačka, svjetska, prosvijećena, internetska, ili plemenska, popovska, četnička, palanačka i drugima podložna država.

Crna Gora sa vrhunskim kulturno-duhovnim vrijednostima svih društvenih, etničkih i vjerskih grupa u Crnoj Gori, od najstarijih vremena, ili guslarska, amfilohijevsko prozelitska, bećkovićko-patetična, patrijarhalna, zaostala zajednica, balkanskoga tipa.

Objektivni interes stanovnika Crne Gore je nezavisnost. Crna Gora se time ne odvaja, nego uspostavlja svoj objektivni interes da samostalno odlučuje o svome razvoju i svim potrebama, i da svestrano ravnopravno sarađuje sa susjedima i sa svima u Evropi i u svijetu. Nezavisnost Crne Gore nije usmjerena ni protiv koga, pogotovo ne protiv Srbije, sa kojom ima zajedničke interese. Nezavisne Srbija i Crna Gora će bolje urediti odnose ravnopravne saradnje u obostranom interesu.

Pravi izbor je: nova, razvojna, demokratska, mlada, ekološka, otvorena, evropska, miroljubiva, saradnička sa svima, Crna Gora.

U svakodnevnim djelatnostima se ispunjavaju osnovne društvene i razvojne vrijednosti. Crna Gora će biti slobodno, bogato i zdravo društvo ako svi budu radili najbolje što mogu: i za sebe, i za zajednicu. Neprekidno podsticano stvaranje novih dobara, preduzimljivost, sposobno upravljanje, sve veće primjene znanja, vladavina prava, ravnopravnost svih građana, borba protiv kriminala, nasilja, mita i korupcije jesu prave potrebe razvoja nove Crne Gore.

Prava je prilika da svako shvati pravo izbora i da ga iskoristi na najbolji, pravi način: da glasa za nezavisnu i međunarodno priznatu Crnu Goru.[1]

 

          Previ izbor, i sada: Nezavisna slobodna suverena demokratska građanska višenacionalna viševjerska višekulturna ekološka svjetovna Crna Gora u Evropskoj Uniji

 

U Podgorici, 21. maj 2024. godine



[1] Dušan Ičević. Nezavisna Crna Gora: pravi izbor, Pobjeda, 16. maj 2006.

 



0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.