CG u srcu

Dan nezavisnosti u Domu starih u Risnu

TREĆE DOBA ,,vraća“ u mladalačko vrijeme

(15 riječi)

Dom starih "Grabovac" u Risnu, ukrašen državnim zastavama i obavijen ambijentalnom ljepotom, zasijao je svečanim sjajem u čast Dana nezavisnosti. Poseban pečat ovom događaju dali su folkloristi TREĆEG DOBA, koji su igrom i pjesmom unijeli radost među štićenike, izmamivši im osmijehe. Spletom partizanskih kola i pjesama, kao i nastupom solista s popularnim melodijama iz 80-ih godina prošlog vijeka, vremešni korisnici Doma prisjetili su se dana kada su bili u punoj snazi, vremena bezbrižnosti i mladosti. Razdragani i prisni, gosti su s ovom neuobičajenom publikom uspostavili opušten odnos, a druženje, ispunjeno lijepim emocijama, propratila je i po koja nostalgična suza.

- Prijatno sam iznenadjena programom TREĆEG DOBA, vratili su me u neko drugo   vrijeme, ljepše, ili mi se to samo čini jer smo tada bili mladi, reče jedna  od štićenica.Njena  sustanarka,rodjena Mostarka, Bora Cvetić,program je pratila iz kolica, ističe: ,,Ovakvi  sadržaji upotpunjuju, inače  dobar utisak o boravku u  Domu..“

 

 Bora Cvetić

Koreograf   Zoran Popović nije krio zadovoljstvo što su trećedobnici, humanitarnim nastupom, doprinijeli da štićenici Doma pamte Dan nezavisnosti Crne Gore i po  uspješnom nastupu folklorista.Kako su i članovi ansabla uglavnom penzioneri, ovaj nastup ,mogao bi se shavtiti, kao susret  bliskih generacija,koje se razumiju i podržavaju,  dodaje Popović.

Igre   folklorista iz Podgoričkih Momišića, podstakle su  pojedine  korisnike, da se uhvate u kolo, i da  pokušaju da usklade  korak  i  glas. Ali, ono u čemu su uspjeli svi,  jeste zajednički osmijeh i radost za jedan svakako drugačiji dan u kojem je narušena uobičajena tišina u  kopleksu zgrada uraslih u primorsko zelenilo.

Od zaposlenih smo saznali da pojedine štićenike, porodice često posjećuju, a neki svoje bližnje ne vide i po godinu...

 

 Bojana Plavšić

 

- U Domu ,,Grabovac“,priredbe, poput gostovanja folklorista iz Podgorice, su dosta česte, kaže Bojana Plavšić i dodaje: organizuju i  modne revije, a održavaju i  susrete korisnika svih  domova za stare u Crnoj Gori.

Šefica  socijalne službe  Plavšić, takodje kaže da su za korisnike česti i izleti, uglavnom po Crnoj Gori; naglašava da se u  ovoj javnoj ustanovi održavaju i sekcije : likovna, muzička i novinarska-koja stvar kadar za časopis ,,GLAS GRABOVCA“.

 

 Biljana Cimbaljević

Od pihološkinje Biljane Cimbaljević  saznajemo da u Domu boravi oko 220 korisnika, rasporedjenih u tri odjeljenja: palijativne njege,demencije i psiho- gerijatrije. Dva su puta do smještaja u ,,Grabovac“: posredstvom socijalnih centara ili neposrednim ugovaranjem. Cijene smještaja su od 550 do 750 eura.

R.K.




 



1 Komentara

Stoicizam Postavljeno 21-05-2024 15:02:27

bravo za folkloraše, prkose svojim godinama, a pjesmama iz noba , prkose revizionistima i crkveno-nacionalističkoj zatucanosti...

Odgovori ⇾

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.