Korona i dokolica

UKIDANJE ČOVJEKA – ROBOVI POTROŠAČI

(15 riječi)

Piše: Željko Rutović

Globalni kapitalizam svojim raznim pojavnim formama, strategijama i ciljevima, današnjem čovjeku nametnuo je iskustvo i ulogu potčinjenosti. Čak šta više, takvo iskustvo pomoću  manipulativno – propagandnih obrazaca uspješno prevodi u čovjekovo (ne)svjesno  samo – zadovoljstvo, takvog mu nametnutog i namijenjenog statusa. Takvo društvo, kazali bi, postmoderno, svemedijsko, digitalno, potrošačko, nameće imanentnu prinudu same stvari gdje, kako Gadamer ističe “ljudi sve manje donose odluke, a sve više samo opsluzuju aparate”.

Konačno, sve tako besprekorno upakovano djeluje i izvodi se zakonito, po modelu Fukoovog nadziranja i kažnjavanja. U ovom duhu tim postmodernim konzumentima, sloboda i individualizam manje su bitne vrijednosti. Gotovo nebitne.Konzumerizam i individualizam baš i ne idu zajedno. Konflikt je to interesa. Konflikt vrijednosti. Daleki su to svjetovi. I nema tu dileme, ideologija konzumerizma uspostavila je skup vjerovanja i vrijednosti kao dio sistema globalnog kapitalizma koji ljudima uspješno kreira vjerovanje da se vrijednost čovjeka i njegova sreća najbolje postižu kroz konzumerizam. Tek, nametnuti statusi samo su konstrukti današnje projektovane stvarnosti čiji je cilj, finalni, u upravljanju ponašanjem i mišljenjem pojedinca. Disciplinovanje tog karaktera je, fukoovskim jezikom rečeno, institucionalizovano i ne manje radikalno.

Tek progresija popkulture conzumensa zakonito regresira u kulturi kritičkog mišljenja. U tom duhu čovjekova “sloboda” manifestuje se u potrošačkim izborima kolektivnog duha i ukusa dirigovanog tržista, čiji se “robovi” bezpogovorno navikavaju na njegov diktat, koji će u konačnom, u novim oblicima socijalnog diktata kontrolisati i granice dozvoljenog i poželjnog mišljenja.

Voljno saučesništvo u diktatu tržista kao “mišljenja” zakonima prinude, homo ludensa transformirali  su u homo conzumensa, čija je uloga dobila značenjske modele  savremenog roba, vrijednog upravo onoliko kolika je njegova stvarna zamjenska moć nametnutih uloga na tržištu širokih roba i robova šoping rijalitija.

U postkapitalizmu nije više riječ samo o klasičnom materijalizivanom radu, za koga radnik razmjenjuje svoju radnu snagu. Danasnji robovi potrošači besplatno proizvode akcijski kapital velikih transnacionalnih korporacija i to svaki put kada postave svoje objave na društvenim mrežama.

Elem, kako stvari stoje, a stvar je postao i sam čovjek, sve više postvaren, a manje ostvaren, ovovjekovni “robovi potrošači”, pod vlašću gospodara novog sistema, žive i živjeće u svijetu spektakla i globalizujućim gradovima konzumerizma u kome će biti “srećni”, a neće imati gotovo ništa. Pa ni sebe. To je taj ultimativni postkapitalistički “napredak”, u kome će mediji i mreže, banke i krediti, virtuelni svijet, algoritmi, brendovi, moda, rijaliti, šoping molovi i njihove “akcije” napraviti  neupitani poredak nekih novih “srećnih ljudi”, čija maksima, kupujem – dakle postojim, predstavlja radikalni raskid sa svakim mogućim oblikom misaonih slobodnih prostora kritički  angažovanog duha i mišljenja.



1 Komentara

seo Postavljeno 25-05-2024 09:43:16

My business is looking to find in advance designed for this specific useful stuffs… I’m going to read this. I’ll be sure to come back. thanks for sharing. and also This article gives the light in which we can observe the reality. this is very nice one and gives indepth information. thanks for this nice article... https://www.digitekprinting.com/

Odgovori ⇾

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.