Društvo

SDT: Viši sud potvrdio da je Skaj zakonit dokaz

(15 riječi)

Viši sud u Podgorici potvrdilo je danas optužnicu Specijalnog državnog tužilaštva protiv 15 osoba među kojima je i bivši direktor Uprave policije Veselin Veljović, čime je vijeće suda potvrdilo pravno stanovište da su dokazi iz Skaj komunikacije zakonit dokaz, saopšteno je iz SDT-a.

Vijeće Višeg suda u Podgorici potvrdilo je optužnicu Specijalnog državnog tužilaštva protiv 15 optuženih za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, dva krivična djela krijumčarenja, pranje novca i zloupotreba službenog položaja.

Kako je saopšteno iz Specijalnog državnog tužilaštva optužnica je potvrđena protiv: A.M., V.V., M.N., A.K., N.M., S.B., N.B., Ž.B., D.B., P.V., B.L., N.A., G.G., N.B. i S.E.

“Vijeće je utvrdilo da ne postoje greške ili nedostaci u optužnici i da ona sadrži sve elemente koje mora da sadrži po zakonu, ali i da ne postoje razlozi za obustavu postupka po osnovu kontrole optužnice i za odbacivanje optužnice, već da postoji dovoljno materijalnih i personalnih dokaza za osnovanu sumnju da su optuženi izvršili krivična djela stavljena im na teret”, saopšteno je iz SDT-a.

Pored toga navodi SDT u saopštenju, vijeće suda je potvrdilo pravno stanovište Specijalnog državnog tužilaštva da sadržina dekriptovane komunikacije preko “SKY ECC aplikacije, pribavljena u postupku međunarodne pravne pomoći u krivičnim stvarima, predstavlja zakonit dokaz i našlo da nema razloga da se dovodi u sumnju zakonitost procedure pred nadležnim inostranim pravosudnim organom koji je taj dokaz prikupio, te da se svakako međunarodna saradnja zasniva na međusobnom povjerenju, odnosno pretpostavci da je dokaz u drugoj državi pribavljen na zakonit način”.

U tom dijelu sud je posebno naveo:

„Nadležni pravosudni organ Republike Francuske je dostavio transkripte koji su pribavljeni na osnovu naredbe nadležnog suda te provjeravanje da li je taj dokaz od strane pravosudnog organa Republike Francuske pribavljen na zakonit način predstavlja iskazivanje nepovjerenja prema zakonitosti postupanja zamoljene države i traženje nečega što ima isključivu svrhu provjere zakonitosti njihovog postupanja, a ne prikupljanja dokaza u predmetu. Svakako da u pravnim sistemima ne može, niti postoji identičnost, i ovaj sud, niti može, niti je realno očekivati da su procesna rješenja u Republici Francuskoj identična kao kod nas, ali je pravni standard da procesne radnje moraju biti u skladu sa „načelima domaćeg prava i opšteprihvaćenim pravilima međunarodnog prava“, a kako je propisano čl.45 Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima.

Sud je dalje naveo da: „smatra da su presretanja komunikacija preko SKY aplikacije izvršena drugačije u odnosu na naša rješenja, koja traže specifikaciju telefonskog broja, odnosno IMEl broja aparata, ali svakako nije u suprotnosti sa načelima domaćeg pravnog sistema, ni sa opšteprihvaćenim pravilima međunarodnog prava. Naime, presrijetanje komunikacije na jednoj posebnoj aplikaciji kao što je SKY ECC, koju koristi izuzetno ograničen broj korisnika, svakako ne predstavlja značajno zadiranje u privatnost komunikacija, koje bi moglo biti zloupotrijebljeno, a upravo iz razloga što se radi o aplikaciji za koju je utvrđeno da je i po načinu pribavljanja i po načinu korištenja bila upotrebljavana u komunikaciji vezanoj za nelegalne aktivnosti“, zbog čega je zaključio da nema osnova za izdvajanje transkripata komunikacije iz spisa, kako je to predlagala stručna odbrana optuženih.Povezani članci...

0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.