Kultura

10. jubilarni broj časopisa IDENTITET

(15 riječi)

(Foto: CG IDENTITET)

Iz štampe je izašao deseti, jubilarni broj IDENTITET-a, časopisa za kulturu, nauku, politiku, istorijska i društvena pitanja crnogorske dijaspore. 

Novi broj počinje intervjuom koji je Nenadu Stevoviću dao predsjednik Savjeta senatora Kraljevine Italije Aldo Alesandro Mola. Iz Italije je i reportaža Ksenije Vujović sa snimanja dokumentarnog filma u Gaeti, dok iz San Marina Danijela Đurđević donosi priču o kulturno diplomatskom događaju povodom predstavljanja knjige “Marino Borbikoni i Crna Gora”. 

Diplomata Dejan Vuković je autor teksta o crnogorskom prijatelju, legendarnom škotu Ficroju Meklejnu, a u rubrici Antifašizam dr Milan Gašović  piše o odnosu Vinstona Čerčila i jugoslovenskih partizana. 

Matica slovačka gradi veze sa Crnom Gorom saznajemo u tekstu magistra  Mihala Spevaka, dok o češkom pogledu na Crnu Goru čitamo u prilogu iz Praga koji potpisuje Matijaš Zrno. 

Iz Perua o crnogorskim gorštacima u zemlji Inka piše Dr Srđa Martinović, dok književnik Miraš Martinović donosi emotivnu porodičnu priču crnogorskih iseljenika iz Albanije. 

Iz Srbije Jana Krivokapić hronološki sublimira aktivnosti Crnogorskog kulturnog centra u Lovćencu u 2023. godini, dok univerzitetski profesor  Zvonko Pavličić predstavlja crnogorskog slikara Vlada Radovića, doajena i utemeljivača kosovske likovne umjetnosti.  

Rubrika Crnogorski ratnici, donosi nam priče o komandiru Janku Pešikanu iz Cuca i o Vasu Đikanovu Martinoviću iz Bajica. 

U rubrici Poezija  objavljen je prikaz stvaralaštva pjesnika iz dijaspore Tomislava Šarovića, a u dijelu Crnogorske emigrantske poezije pjesma “Montanegro” Jevrema Brkovića. 

Časopis Identitet izlazi periodično i standardno na 88 strana, izdavač je „Crnogorski identitet” sa Cetinja, a glavni i odgovorni urednik je Nenad Stevović.0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.