Kultura

Nijesu odobrena sredstva za 5. Likovnu koloniju „Lovćenački koloriti”

(15 riječi)

Nacionalni savjet crnogorske nacionalne manjine u Srbiji nastavlja svoju misiju opstrukcije i blokade projekata koji se bave očuvanjem i prezentovanjem crnogorske savremene i tradicionalne kulture.

Rješenjem Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, o dodjeli srestava po javnom konkursu za sufinansiranje projekata za kulturu i umjetnost nacionalnih manjina u 2024. godini, nijesu odobrena sredstva za 5. Likovnu koloniju Lovćenački koloriti” uz obrazloženje da je komisija: prihvatila prijedlog nacionalnog savjeta da se prednost da drugim projektima”.

Likovna kolonija Lovćenački koloriti” je značajna i prepoznatljiva umjetnička manifestacija u crnogorskom iseljeništvu koja je do sada okupila više od 20 akademskih slikara iz crnogorske zajednice iz Srbije, Francuske, Sjeverne Makedonije i Crne Gore. Likovni stvaraoci su obogatili zbirku Crnogorskog kulturnog centra u Lovćencu sa više od 40 radova izuzetne umjetničke vrijednosti. Organizator kolonije je Crnogorsko kulturno prosvjetno društvo Princeza Ksenija”.

Nacionalni savjet crnogoraca” u Srbiji ne samo da ne finansira projekte udruženja koje promovišu identitetske karakteristike crnogorskog naroda, već kao organ finansiran iz budžeta Srbije pokušava na sve načine da ih blokira. Podsjećamo, ranije je nacionalni savjet blokirao transfer sredstava koja su od strane pokrajinske vlade bila namijenjena za organizaciju Pokrajinske smotre recitatora na crnogorskom jeziku učenika osnovnih i srednjih škola sa teritorije AP Vojvodine, jedine manifestacije u prosvjetnom sistemu Srbije na crnogorskom jeziku.

 

 

Press lužba CP,

Novi Sad, 28.04.2024.



0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.