U fokusu

Juristički Đordano Bruno

(15 riječi)

Beogradski idoli, finansijeri i nalogodavci dijela današnje crnogorske vlasti su, svojevremeno, u nekom procesu protiv Svetlane Cece Ražnatović, supruge ratnog zločinca, odustali od pritvora i stavili joj nanogicu, da ne bi, čoče, u pritvoru pokvarila svoj autfit i imidž. Aktuelna tužilačko-sudsko-policijska vlast to ne može i neće da učini za doskora nosioca jedne od najvažnijih jurističkih funkcija u našoj zemlji, čak ni kada je u pitanju zdravlje Milivoja Katnića? Kao da se nadaju da živ neće napuštiti Spuž

Pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja izvode bivšeg specijalnog državnog tužioca Milivoja Katnića iz prostorija SPO nakon saslušanja (Foto: Pobjeda)


Svi znamo ko je Đordano Bruno i zašto je spaljen. Ko ne zna - nepismen je i njegovo tribalno klerikalističko i srednjovjekovno mišljenje o bilo čemu me ne interesuje.

No, ovdje je riječ o hapšenju i procesu protiv Milivoja Katnića, bivšeg glavnog specijalnog tužioca. Da se razumijemo, svi zakoni ove zemlje - koji važe za mene i bilo kog „običnog“ građanina Crne Gore - važe i za Katnića, bez obzira na funkciju koju je obnašao, kao i za sve druge funkcionere.

No, prije svega i za sve - prvo mora važiti presumpcija nevinosti i da se objektivno i u humanom i zakonitom procesu mora dokazati krivica. Skaj aplikacije i graja vladajućeg osvježivačkog naci-krkanluka me uopšte ne interesuju. Ovo sa hapšenjem u ranu zoru definitivno liči na proces nasilnog dokazivanja nevinosti prvostepeno osuđenih velikosrpskih pučista putem pokušaja ubistva glavnog specijalnog tužioca u tome procesu i onemogućavanja da on ponovo iznese činjenice iz sudskog procesa.

Pretjerujem? Ne bih rekao: vrlo je dobro znano njegovo teško zdravstveno stanje i optužujem vas - „J΄ Accuse...“ - da uklanjanjem fizičkim Katnića pokušavate ućutkati pravdu! A to je onda velika muka za savremenu Crnu Goru. I bruka, jer: možemo prihvatiti da je politika kurva, to je ona oduvijek bila, ali da je Justicija kurva - to ne možemo!

Beogradski idoli, finansijeri i nalogodavci dijela današnje crnogorske vlasti su svojevremeno u nekom procesu protiv Svetlane Cece Ražnatović, supruge ratnog zločinca, odustali od pritvora i stavili joj nanogicu, da ne bi, čoče, u pritvoru pokvarila svoj autfit i imidž. Aktuelna tužilačko-sudsko-policijska vlast to ne može i neće da učini za doskora nosioca jedne od najvažnijih jurističkih funkcija u našoj zemlji, čak ni kada je u pitanje njegovo zdravlje? Što, pobjeći će Katnić na Bajramovicu i niko ga više uhvatit neće? Sramota.

Biće ipak da ima tu i nekih drugih ciljeva i da je Katnićeva diskreditacija i prije optužbe i prije suda dio strategije. Djeluje da je suštinska namjera da ubuduće nijedan pravnik od ugleda i integriteta ne konkuriše na najviše pravosudne funkcije, već da to bude rezervisano za vaše stranačke papke po dubini i širini. Upravo sam potpisao peticiju o ovome pitanju i ako u roku od četrdeset i osam sati Katniću ne bude omogućeno da se brani sa slobode, sa ili bez nanogice, pozivam sve normalne i časne građane Crne Gore da ustanu protiv ovog skarednog režima, koji sudi i prije suda.

Da se razumijemo: nijesam nikakav nedemokrata ili fundamentalista, ali vlast i naaarod moraju da znaju - kada papak dođe na vlast, on se veže za sve poluge političkog i pravnog sistema kao što se beton veže za armaturu. Ukoliko to ne rasturimo dok je beton još relativno svjež, onda ne preostaje drugi metod osim štemovanja, a to je veoma grub metod za jedno demokratsko društvo.

Napominjem da Dritan nikada nije ni saslušan, kamoli tužen zbog protivustavnog Temeljnog ugovora. Niti je pulen brata Abaza - Rade Milošević – još procesuiran zbog evidentnog šverca cigara. Sve je u beskonačnom procesu. I masa drugih osvježivačkih kadrova za izborni popisni i privredni kriminal.

Sve mi se čini da ćemo morati u anti-papak revoluciju ili, ako ušutimo, onda u sramno ropstvo. Čuš IBAR i EU?! To samo Spajke i zlonamjerni politički iluzionisti iz Pokreta Evropa sad mogu izmaštati, da će onda sve da nam bude bolje.

Neće! I ne može ako gledamo kako politika komanduje pravosuđem, sve pod mantrom da se otkloni od prakse bivšeg režima. Bogme: ne da se nijesu otklonili, nego su gori od onih za koje tvrde da su najgori.

I još nešto: ovo sa hapšenjem Milivoja Katnića je juristički ,,slučaj tunel“ za koji se svetosavci nadaju da će biti zatrpan, kao onaj iz provale u depo Višeg suda. Nadam se nijesmo toliko glupi i ništavni da to dozvolimo.



0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.