Kultura

Nagrada “TEUTA” Peroviću uručena u Dukljanskoj akademiji u Podgorici

(15 riječi)

Crnogorskom pjesniku Sretenu Peroviću dodijeljena je nagrada „Teuta“, za ukupno književno djelo. Ovo priznanje dodjeljuje Regionalno udruženje pisaca „Teuta“ koje će u subotu i nedjelju, 9. i 10. marta, u Suvoj Reci na Kosovu i u Lušnju u Albaniji organizovati 11. izdanje prekogranične književne manifestacije „Alpske muz

U Dukljanskoj akademiji nauka i umjetnosti u Podgorici, Regionalno udruženje književnika „TEUTA“ u okviru izdanje 11. tromeđe Književne manifestacije „Muze Alpa“, uručilo je akademiku Sretenu Peroviću nagradu „TEUTA“ sa motivacijom: „Jedan od najznačajnijih crnogorskih pjesnika, čije je stvaralaštvo univerzalnim porukama ostavilo neizbrisiv trag u crnogorskoj kulturi i svrstalo ga među najistaknutije pjesnike. Njegove knjige su most između ljudi i naroda, a njihov pjesnik je među najsjajnijim zvijezdama na pjesničkom nebu Crne Gore“ (razlozi „TEUTĦA“, prev. Miraš Martinović)“.

Akademik Eraković: „Danu je zaboravljena od crnogorskih institucija“

Predstavnici “TEUTA” Ajete Bećiraj i prof. Dimitrova Popovića, dočekali su predsednik DANU akademik Blagota Eraković, kao i akademici Zuvdija Hođić Beriša, prof. Dragan Mitov i prof.dr Mihailo Burić. Ovom prilikom, predsjedavajući Eraković je u svom obraćanju između ostalog rekao: „Veoma smo srećni što ste danas cijenili našeg velikog pisca, jednog od osnivača ove akademije kao i sadašnjeg predsjednika Sretena Perovića. Naša akademija je došla u poziciju da živi ili ne, pošto nas četiri godine niko iz državnih institucija ne pominje, čak ni ne cijene dosadašnji rad, što nas je dovelo u situaciju da se samofinansiramo. Srećan sam što ste ovaj događaj dešava u našoj akademiji, i da ste ocijenili dosadašnji rad aktuelnog predsjednika ove akademije Sretena Perovića nagradom „TEUTA“. To je divan gest“.

Nevena Perović: “Naš otac je podržavao albansku kulturu“

Zbog teškog zdravstvenog stanja akademika Perovića, akademik Zuvdija Hođić Beriša uručio je Nagradu „TEUTA” ćerkama Milici i Neveni, koje su zahvalile „TEUTA-i” što je cijenila rad njihovog oca. U ime porodice govorila je ćerka Milica Perović, koja se zahvalila Regionalnom udruženju pisaca „TEUTA“, „što je prepoznala doprinos našeg oca kulturi, umetnosti i društvu uopšte, kao i njegovo kontinuirano zalaganje za mir, ocijenivši ga kao zaslužnog za ovu nagradu. Istovremeno, izražavam žaljenje što moj otac danas nije mogao da bude sa nama zbog duboke starosti i teškog zdravstvenog stanja, a mi kao porodica smo privilegovani i svjesni ko smo. Svjesna sam da ga nije lako predstavljati, ali podjednako sam srećna što danas primam nagradu „TEUTA“ u njegovo ime“, rekla je njegova ćerka Milica, dok je druga ćerka Nevena skrenula pažnju na doprinos svog oca miru u regionu. „Naš otac je aktivno podržavao albanski jezik, albansku kulturu i albansku pisanu riječ, kao i gradio je veze sa Albancima, koji nastavljaju da se ujedinjuju i ostaju nam kao nasljeđe. Imamo mnogo prijatelja sa Kosova i bila mi je čast da upoznam pjesnika Kosova Alija Podrimju, čiji smo rani odlazak doživeli kao porodica zbog toga što ga pamtimo ne samo kao pjesnika, već i kao borca za očuvanje identiteta, jezika i kulture svih naroda“.

„TEUTA“ je ponosna na dosadašnje laureate

Ajeta Bećiraj, predsjednica udruženja „TEUTA“, zahvalila se prisutnima na toplom gostoprimstvu „u ognjištu Jevrema Brkovića – 1. laureata „TEUTE“ i pobratima Alija Podrimje, u ognjištu svih vas što danas zajedno dajemo čast ne samo eminentnom piscu, već jednoj hodajućoj instituciji crnogorske kulture, akademiku Peroviću. Jer, nagradom „TEUTA“ smo više počastvovani nego što dajemo čast našim laureatima i ponosni smo na naših 11 laureata, izuzetnih albanskih i crnogorskih umjetnika!’

Dok je prof. dr. Mihailo Burić je dodao: „Za one koji to znaju da cijene, ovo je veliki događaj za Crnu Goru“, poklanjajući atlas svojih studija o istoriji Crne Gore udruženju „TEUTA“.

Ovom prilikom, udruženje „TEUTA“ je porodici poklonilo prevedenu knjigu izabranih pjesama Perovića „Ne pragun e perjetesise(Na pragu večnosti)“, koju su preveli Ćazim Muja i Smajl Smaka, u izdanju „TEUTA“, a omogućeno od Ministarstva kulture Kosova. Teuta je poklonila i komplet svojih knjiga dukljanskoj akademiji.

Za 11 godina 25 gradova i 11 laureata nagrade “TEUTA”

Nagrada „TEUTA“ za životno djelo dodjeljuje se u okviru Trogranične književne manifestacije „Alpske muze“, koja se već 11 godina održava u 25 gradova Kosova, Crne Gore i Albanije, u kojima je, pored akademika Perovića, od 2013. nagrađeni su i: Jevrem Berković (Peć 2013), Dritero Agollit (Kotor, 2014), Ramiz Kelmendi (Bajram Curri, 2015), Miraš Martinović (Junik, 2016), Moikom Zeqo (Tuzi, 2017), Nazmi Rrahmani(Kruje 2018 ), Zuvdija Hodžić Beriša (Prizren 2019), Dževahir Spahiut (Petnjica, 2020), Redžep Ćosja (Priština, 2021) i Zija Čelja(Podgorica, 2022). 

montenegrina.net



0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.