Ekonomija

EPCG pokriva CEDIS-ov gubitak od 15 miliona eura

(15 riječi)

Prema saznanjima naše redakcije, sva tri člana revizorskog odbora EPCG bila su protiv ove odluke borda direktora, jer nije uobičajena praksa da se knjižna odobrenja daju tri mjeseca nakon završetka poslovne godine, pošto se to može tumačiti kao ,,friziranje“ bilansa

Odbor direktora Elektroprivrede (EPCG) u srijedu je dao knjižno odobrenje kojim se pokriva minus od 15 miliona ćerke kompanije Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) za prošlu godinu, saznaje Pobjeda.

 

U međuvremenu je EPCG smanjila fakture na regulatorno dozvoljene cijene CEDIS-u čime su dodatno umanjeni gubici te kompanije. Ova odluka predstavlja računovodstvenu ,,gimnastiku“ kojom se već treću godinu CEDIS-u pokrivaju gubici. Kako zbog toga EPCG gubi novac u finalnom konsolidovanom finansijskom izvještaju, na gubitku je i državni budžet u koji treba da bude uplaćena dividenda tog državnog preduzeća.

 

Revizorski odbor

Prema saznanjima naše redakcije sva tri člana revizorskog odbora EPCG bila su protiv ove odluke borda direktora, jer bi davanje knjižnih odobrenja imalo značajan uticaj na visinu iskazanog rezultata matičnog (EPCG) i zavisnog pravnog lica (CEDIS) i otvorilo negativne reprekusije u vezi sa pitanjima oporezivanja dobiti, trnasfernim cijenama i sl. U revizorskom odboru smatraju da nije uobičajena praksa da se knjižna odobrenja daju skoro tri mjeseca nakon završetka poslovne godine, te da to može biti tumačeno kao način ,,friziranja“ bilansa.

 

Članovi revizorskog odbora naveli su da se ne mogu izjasniti o opravdanosti takve transakcije, jer ona spada u domen upravljačkih odluka. Imajući sve to u vidu, zaključili su da ne preporučuje menadžmentu EPCG donošenje odluke o davanju knjiških odobrenja.

 

Novi sastav Odbora direktora Elektroprivrede izabran je 23. februara na vanrednoj Skupštini akcionara. Na čelu borda je Milutin Đukanović (Nova srpska demokratija), članovi su Tahir Đonbaljaj (Albanska alternativa), Neven Gošović (Demokrate), Simo Jokić (PES), te tri stručnjaka iz oblasti elektroenergetike - profesori dr Jovica Milanović, Vladimir Katić i Zoran Miljanić.

 

Nastavak štetne prakse

Ovom odlukom EPCG nastavlja da pokriva minuse svoje ćerke kompanije jer je prošle godine dala CEDIS-u finansijsku injekciju od 21,6 miliona eura, kada je dokapitalizacijom pokrila gubitke CEDIS-a iz 2021. i 2022. godine

 

Akcionari EPCG usvojili su krajem juna prošle godine prijedlog odluke za povećanje uloga te kompanije u CEDIS-u.

 

Tada je na Skupštini akcionara donijeta odluka da EPCG unosi novčana sredstva u iznosu od 21,6 miliona eura radi finansijske konsolidacije CEDIS-a ,,kako bi se sanirale posljedice poremećaja na tržištu električne energije“. - Novčana sredstva u iznosu od 6,7 miliona eura odnose se na period od 1. aprila do 31. decembra 2021. godine, a iznos od 14,8 miliona eura na 2022. godinu i zbirno predstavljaju cjenovnu razliku nabavke električne energije za pokrivanje regulatorno dozvoljenih gubitaka kod CEDIS-a - saopšteno je sredinom prošle godine nakon Skupštine akcionara EPCG.

Kako su tada pojasnili iz EPCG, riječ je o tehničkim, a ne komercijalnim gubicima. Ulog EPCG u CEDIS-u je, nakon te dokapitalizacije, uvećan sa dotadašnjih 288,7 na skoro 310,3 miliona eura.

Podsjećamo da je dokapitalizaciji prethodila odluka CEDIS-a da povuče krajem 2022. godine svoj zahtjev za određivanje regulatorno dozvoljenog prihoda za 2023. godinu.

Predsjednik Odbora Regulatorne agencije za energetiku i komunalne djelatnosti (REGAGEN) Branislav Prelević je krajem prošle godine, govoreći o posljedicama neuvažavanja regulatornog okvira, iznio podatak da je ta Agencija u postupku utvrđivanja regulatorno dozvoljenog prihoda za prošlu godinu bila predložila troškove za pokrivanje tehničkih gubitaka koji su procijenjeni na osnovu cijene električne energije od oko 119 eura po megavat satu (MWh).

- Povlačenje zahtjeva od CEDIS-a u novembru 2022. godine, što je za posljedicu imalo obustavljanje predmetnog postupka, dovelo je do toga da se CEDIS-u u 2023. godini kroz privremene cijene nadoknađuju troškovi za pokrivanje tehničkih gubitaka po cijeni od 53 eura po MWh - naveo je ranije Prelević, čime je CEDIS, kako je tvrdio Prelević, svojevoljno pošao u gubitak mjeren višemilionskim iznosima.

- Da je naša projekcija cijene bila dobra, ilustruju podaci iz 2023. godine, koji govore da je prosječna cijena na berzama bila vrlo blizu naše projekcije -rekao je tada Prelević.

U 2022. godini EPCG je ostvarila profit od 4,28 miliona eura, međutim te godine je zabilježen negativan konsolidovani rezultat EPCG u iznosu od 8,68 miliona eura.

Taj rezultat je, kako su ranije pojasnili iz kompanije EPCG, bio uzrokovan ekstremnim poremećajima na tržištu električne energije, kao i nepovoljnom hidrološkom situacijom u 2022. godini.   izvor: pobjeda0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.