Društvo

Suočavanje sa prošlošću jedini put za sigurnu budućnost

(15 riječi)

Uoči 31 godine od otmice putnika u voza u Štrpcima,  Akcija  za ljudska prava  i Bošnjačko vijeće organizovali su konferenciju na kojoj su poručili   da je suočavanje s prošlošću jedini put za sigurnu budućnost. Iz tužilaštva najavljuju usvajanje nove strategije za istraživanje ratnih zločina dok iz Bošnjačkog vijeća ocjenjuju da do sada nije mnogo učinjeno da se pravda zadovolji.Na Konferenciji pod nazivom Suočavanje s prošlošću-dostignuća i izazovi, pored predstavnika Akcije i Bošnjačkog vijeća,tužilaštva  učestvovali su i predstavnici porodica stradalih iz voza u Štrpcima i deportacije.

U Crnoj Gori ne postoji politička volja za rasvjetljavanje ratnih zločina, pokazalo je istraživanje Akcije za ljudska prava.

"Većina od 54.7 odsto smatra da Crna Gora nije dovoljno uradila da njeguje sjećanja na žrtve ratnih zločina. Da ni nakon tri decenije nema spremnosti za suočavanje s prošlošću, smatraju i u Bošnjačkom vijeću Crne Gore", kazala je Tea Gorjanc Prelević, izvršna direktorica Akcija za ljudska prava.

"Sudski i kazneno gotovo nijedan zločin nije procesuiran do kraja, nema kontinuirane istrage u skladu s indicijama da se neki učesnici i saučesnici u zločinima i dalje slobodno šetaju, komandna odgovornost je potpuno isključena iz istraživanja i utvrđivanja odgovornosti", rekao je Suljo Mustafić, predsjednik Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori.

Iz Specijalnog državnog tužilaštva tužilaštva su kazali da istraživanju ratnih zločina i ostvarivanju pravde pristupaju u punom kapacitetu. Kažu da strategija koja je donijeta 2015. nije dala očekivane rezultate.

"Pa je 14. februara ove godine na sjednici VDT-a donijeta odluka o izradi nove strategije za istraživanje ratnih zločina. Planirano je da negdje do kraja juna ta strategija bude završena", istakla je specijalna tužiteljka Tanja Čolan Deretić.

S konferencije je poručeno da bi rasvjetljavanju ratnih zločina mogle doprinijeti i najavljene izmjene zakonske legislative.

Advikat Velija Murić smatra da treba konkretno da se krene s donošenjem Zakona o lustraciji čemu se protivila prethodna, a očigledno da to nije dio agende ni aktuelne vlasti.

"Čuli smo za promjene Zakonika o krivičnom postupku. Taj proces traje već neko vrijeme i mi u Ujedinjenim nacijama se nadamo da će se te izmjene i dopune usvojiti", istakla je savjetnica za ljudska prava UN Anjet Lanting.

Iz Akcije za ljudska prava su podsjetili da je od 36 osoba koje su procusirane za ratne zločine, čak 26 oslobođeno odgovornosti, dok od deset procesuiranih četvorica nikada nijesu izdržali ni dan zatvorske kazne. Poručili su da je za napredak društva i ispunjavanje onoga što od nas zahtijeva Evropska unija potreban mnogo aktivniji pristup.

Sin žrtve Deportacie Osma Bajrovića Alen nezadovoljan je dosadašnjom istragom i svim ostalim urađenim povodom nestanka njegovog oca i ostalih i traži da se pronađu i nalogodavci i izvršioci ovog zločina-

Konferenciji su prisustvovali i istoričar Novak Adžić,Dragan Đukanović,predsjednik Komisije za nestala lica Vlade Crne Gore, reis islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić, ambasadaor Hrvatske i Bosne i Hercegovine Veselko Grubišić i Branimir Jukić,predstavnici Udruženja “Štrpci-protiv zaborava”,NVO centra za žensko i mirovno obrazovanje,NVO Centra za građansko obrazovanje.

B.P.



0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.