Ekonomija

Hotel Swissotel pravilno tretira otpadne vode

(15 riječi)

Hotel Swissotel Resort Kolašin na Bjelasici pravilno tretira otpadne vode, redovno kontroliše njihov kvalitet i nema nikakav negativni uticaj na vode koje se slivaju iz drugih sistema i atmosferske vode sa okolnih planinskih kosina, saopštila je PR I marketing savjetnica Dragana Bećirović.

 

Upotrijebljene vode iz hotela tretiraju se pomoću sistema uređaja i opreme baziranih na tehnologiji SBR-a, isporučenih od strane poznatog regionalnog proizvođača kako je to i definisano pozitivnim pravnim propisima, saopštio je Mediabiro. 

 

Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda (PPOV) hotela je usklađeno sa zahtjevima serije evropskih standarda EN 12255. Nakon tretmana kvalitet vode odgovara standardima "Pravilnika o kvalitetu i sanitarno-tehničkim uslovima za ispuštanje otpadnih voda, načinu i postupku ispitivanja kvaliteta otpadnih voda i sadržaju izvještaja o utvrđenom kvalitetu otpadnih voda".

Prema stepenu gradacije, primijenjuju se sva tri postupka prečišćavanja: primarni, sekundarni i tercijalni, što je bilo zahtijevano tehničkim uslovima nadležnih institucija. Primarni tretman ujednačava količinu i opterećenje otpadnih voda i uklanja krupne materije iz upotrebljenih voda radi optimalnog rada biološkog reaktora. Sekundarni tretman se odvija u biološkom reaktoru gdje se vrši proces punjenja i aeracije, proces taloženja i bistrenja i na kraju proces dekantacije izbistrenih voda. Tercijalni tretman - prije ispusta u kanalizacioni sistem, otpadna voda se tretira UV lampom koja u potpunosti neutrališe patogene  mikroorganizme. 

Tretirane vode se odvode u kolektor koji skuplja atmosferske i prečišćene otpadne vode. Kvalitet vode koja se ispušta iz sistema hotela je analiziran od strane Instituta za javno zdravlje i redovno se prati kvalitet rada sistema.

Direktiva o vodama Evropske Unije za sva naselja sa više od 2000 stanovnika nameće potrebu uvođenja savremenih postrojenja i tehnologije za preradu otpadnih voda (PPOV) i predstavlja jednu od ključnih obaveza Opštine ili Vlade.

Kako bi se zaštitio ekosistem Kolašina realizacija sistema PPOV je trajno, ekološki ispravno rješenje.

Kao investitor u prvi planinski rizort u Crnoj Gori koji na Bjelasici ima dva ski-sela, na 1450 i 1600 metara i predstavlja najveći hotelsko-rezidencijalni projekat u JI Evropi, pokazujemo ne samo dobru volju za rješavanje ovog problema, već smo i proaktivno djelovali kako bi se ubrzala procedura, ali bez aktivnog učešća lokalne samouprave problem neće biti riješen.

Prostornim planom posebne namjene Bjelasica - Komovi definisana je lokacija i date smjernice za buduće postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda PPOV K1600 i na lokaciji Kolašin 1450.

U cilju podsticanja i podrške Opštini Kolašin kompanije Kolašin 1600 i Kolašin 1450 su u februaru 2023. godine finansirale izradu idejnih rješenja PPOV za oba naselja na osnovu prostornog plana i urbanističko-tehničkih uslova, i dostavile ih lokalnoj samoupravi.

Takođe, pokrenuta je i intezivna komunikacija sa Ministarstvom ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, kao i Ministarstvom finansija, gdje je istaknut značaj ovog infrastrukturnog projekta, kao i mogućnost korišćenja EU fondova za njegovo finansiranje. Tada je i dogovoreno da lokalna smouprava dostavi idejno rješenje Ministarstvu kako bi se razmotrila EU podrška projektu i uključila Vlada Crne Gore, te da pokrene inicijativu prilikom izrade Zakona o budžetu Crne Gore za 2024. godinu kako bi se obezbijedio dio sredstava za ovu namjenu.

Nažalost, i pored obećanja i niza sastanaka, Opština Kolašin nije preduzela ni jedan korak prema Vladi Crne Gore u cilju pokretanja rješavanja sistema PPOV.0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.