Sagovornici

Prosvjetni radnici u štrajku, roditelji ogorčeni

(15 riječi)

U oko 160 osnovnih i srednjih škola, od ukupno 226 koliko ih je u Crnoj Gori, danas je počeo štrajk prosvjetnih radnika. Prosvjetari su se odlučili na ovaj korak jer nisu uspjeli da postignu dogovor sa predstavnicima Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija oko povećanja plata. Predsjednik Sindikata prosvjete Radomir Božović je saopštio sinoć da je od njih traženo da odlože štrajk. Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija je saopštilo da žali zbog odluke Sindikata prosvjete o stupanju u štrajk. Iz resora Anđele Jakšić Stojanović su poručili da se rješenja postižu dijalogom, a ne jednostranim akcijama. Roditelji negoduju zbog ove odluke prosvjetara jer ne znaju kuda će sa djecom.

<<

U Crnoj Gori je prema podacima sajta Školska statisitka 170 osnovnih škola i 56 srednjih škola.

Predsjednik Sindikata prosvjete Radomir Božović je kazao da prosvjetni radnici traže samo ono što su potpisali Granskim kolektivnim ugovorom i ništa preko toga.

“Nemamo nikakvo konkretno obavještenje o našim predlozima. Mjesecima pričamo o štrajku. Moje saznanje je da samo jedna samo od škola od onih 160 neće štrajkovati. Uredba iz 2006. na koju se pozivaju je anticivilizacijska. Nijedna zemlja u Ervopi to nema. Ako se na to pozivaju to je kao da živimo u zemlji robovlansičkog sistema “, rekao je Božović.

<<

On je naglasio da ovaj štrajk ne može da traje beskonačno.

“Svi smo očekivali da se nešto značajnije desi večeras. Ali nijedno slovo izjašnjenja večeras o našim zahtjevima nismo dobili. Nikakav odgvoor iz Ministarstva finansija na naše zahtjeve nismo dobili.”, rekao je novinarima Božović.

Predsjednik Sindikata prosvjete je kazao da će vrtići manje više normalno raditi.

<<

“Ponosno mogu da kažem da su naše kolege pokazale svijest i zrelost prema ovoj situaciji. Sjutra će u školama gdje nekako može da se organizuje biti nastave, a u kojma to ne bude moguže djeca će biti vraćena kući”, istakao je Božović i dodao da je planirano da se naredni sastanak sa predstavnicima izvršne vlasti održi u srijedu.

Iz MPNI su ranije pozvali Sindikat prosvjete da nastave dijalog kako bi našli sistemsko i održivo rješenje, a vodeći računa o interesima djece i roditelja.

Kako je saopšteno iz MPNI, oni su u petak predstavnicima Sindikata prosvjete ponovili ponudu Ministarstva finansija i Vlade, koja podrazumijeva uvećanje zarade prosvjetnim radnicima u neto iznosu od minimum 15 odsto.

To uvećanje bi se, kako je najavljeno, počelo primjenjivati najkasnije od kraja trećeg kvartala tekuće godine.

MPNI je saopštilo kasno sinoć da žali zbog odluke Sindikata prosvjete o stupanju u štrajk. Iz resora Anđele Jakšić Stojanović su poručili da se rješenja postižu dijalogom, a ne jednostranim akcijama.

<<

Uvjereni su da će se doći do kompromisa i da se neće ugroziti prava učenika, koji će biti najpogođeniji ovom odlukom, te da će do tada pravo na štrajk biti korišćeno u skladu sa važećim zakonskim okvirom.

“Još jednom pozivamo sve da se rukovode interesom djece i da im omogućimo pravo na redovno školovanje, posebno nakon korona virusa i brojnih prijetnji bombama, zbog čega je u prethodnom periodu dosta toga propušteno. Takođe, informišemo javnost da će premijer, ministarka prosvjete, nauke i inovacija i ministar finansija, prisustvovati sastanku sa Glavnim odborom Sindikata prosvjete koji će se održati u srijedu, u 17 sati”, zaključuje se u saopštenju MPNI.

Roditelji su zbog štrajka ogorčeni i na društvenim mrežama negoduju jer ne znaju kuda sa djecom, koji nastavnici štrajkuju a koji ne, te ko će djeci da nadoknadi časove koje su izgubili.

Direktorica Udruženja Roditelji Kristina Mihailović rekla je u Bojama jutra TV Vijesti da su roditelji sinoć bili sluđeni jer do ponoći nisu znali da li im djeca idu u školu.

“Najava štrajka je izazvala negativne reakcije kod roditelja, ne samo zbog odluke sindikata već i onih koji sa njima pregovaraju. Ovo je odgovornost predstavnika insititucija sistema, sindikat i direktora škola. Pitamo se gdje su Vlada i Ministarstvo finansija, pozivali smo ih da urade sve što je u njihvoj moći da do ovog ne dođe. Jednostavno ne žele da komuniciraju. Pitamo se zašto čekamo srijedu i šta će onda biti ako se ne dogovore”, rekla je Mihailović.

A.O.  - cdm0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.