Politika

Kalezić: Mandić će u Briselu pokušati da dobije prećutnu podršku za rekonstrukciju Vlade

(15 riječi)

Mislim da će Andrija Mandić da koristi vrijeme u Briselu da sebe predstavlja kao reformisanog i da vrši pritisak da dobije prećutnu podršku za rekonstrukciju Vlade, a da će sve to da bude propraćeno jednom lobističkom aktivnošću koja je karakteristična za Vučićev režim – ocijenio je za Pobjedu analitičar Danilo Kalezić, povodom posjete predsjednika Skupštine Briselu.

Mandić će danas i sjutra učestvovati na Evropskoj parlamentarnoj nedjelji, na kojoj će predstavljati Crnu Goru, zemlju kandidata za EU, zajedno sa poslanicom svoje partije – Nove srpske demokratije Jelenom Božović. Na marginama konferencije Mandić će, kako je saopšteno iz parlamenta, imati niz bilateralnih susreta sa visokim zvaničnicima Evropskog parlamenta i Parlamenta Kraljevine Belgije.

Kalezić je rekao da se radi o multilateralnom skupu na koji je pozvan kao predstavnik Crne Gore.

- Ne radi se o bilateralnoj posjeti koju su imali predsjednik i premijer u ranijem periodu, koji je u nekom prošlom sazivu imao i predsjednik Skupštine. Treba uzeti u obzir format skupa i sastanka. Ovo je njegov drugi skup koji ima evropski karakter na kojem učestvuje multilateralno. Prvi je bio onaj u Budimpešti – kazao je Kalezić.

Istakao je da pretpostavlja da su ljudi koji lobiraju ne samo za ovaj skup, za koji kažem da je više protokolarnog karaktera, nego ostali susreti tamo, isti koji su lobirali za prvi skup.

- Radi se o mađarsko-srpskom lobiju koji se eksplicira kroz komesara Varheljija. Važno je vidjeti sa kim i na kojem nivou će on razgovarati na marginama tog skupa, jer nijesmo informisani o tim detaljima. To će zapravo da pokaže da li Evropska unija mijenja odnos prema DF-u ili se radi o vrsti protokolarnog uvažavanja uloge Crne Gore na Zapadnom Balkanu, koja uključuje i predsjednika Skupštine – kazao je Kalezić.

Kad govorimo o susretima koje će Mandić da ima, dodao je Kalezić, pretpostavljam da se iza toga krije namjera da se on domaćoj javnosti prikaže kao reformisani Evropejac, nešto poput srpskih naprednjaka nakon napuštanja Srpske radikalne stranke, i da pokuša da dobije bar prećutnu podršku za rekonstrukciju Vlade i da je to pritisak na samog premijera Spajića.

Na pitanje može li u tome uopšte Mandić uspjeti, Kalezić je odgovorio odrično.

- Mislim da neće, jer EU nikada ideološki ne može da prihvati politiku koju personifikuje Mandić. Međutim, u međunarodnim odnosima i diplomatiji postoji ta vrsta pragmatičnog pristupa. Oni prosto moraju da sarađuju s izabranim zvaničnicima Crne Gore – kazao je Kalezić. Istakao je da „to što oni stvarno misle o njemu se vidi u tome što on ne dobija pozive za bilateralne susrete, da nema te razine diplomatskih odnosa“.

- To je bolja poruka, jer kroz to se bolje vidi stvarni stav briselske i američke administracije prema njemu. Mislim da će on da koristi vrijeme tamo da sebe predstavlja kao reformisanog i da vrši pritisak da dobije prećutnu podršku za rekonstrukciju Vlade, a da će sve to da bude propraćeno lobističkom aktivnošću koja je karakteristična za Vučićev režim. To je ta linija Orban-Varhelji, Srpska crkva, koja takođe ima uticaja, ali vrlo je interesantno kako će diplomatska mreža Crne Gore da se postavi u odnosu na to i da li će ona biti uslužni servis Vučićevim zahtjevima – poručio je Kalezić.

Pojedini predstavnici EU ranije su otvoreno kritikovali što je prosrpska stranka u vlasti. Tako je predsjednik POSP-a Vladimir Bilčik više puta je upozoravao da je DF crvena linija za EU. Nedavno je i drugi član POSP-a, poslanik EP Tomislav Sokol, kazao da će biti izazov saradnja sa crnogorskim parlamentom dok je na njegovom čelu srpski nacionalista.  izvor: pobjeda



0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.