Korona i dokolica

BOGU VJERUJ LJUDE PROVJERAVAJ

(15 riječi)

Odgovor raspuštenom Podgoričkom odboru Crnogorske Pravoslsvne Crkve

Raspušteni Podgorički odlbor Crnogorske pravoslavne crkve konstatuje “Ono što je vrlo lako zaključiti na osnovu  25 godina  ‘rada’  da se sistematski i vrlo  ‘kanonski’ radili na urušavanju i stagnaciji CPC”  Vaša konstatacija nema nikakvog utemeljenja, a zabrinjava činjenica da ste sve te godine bili aktivni dio CPC.   Do prije 4 mjeseca nikada  nijeste reagovali, a kamo li nešto napisali, o navodnom “urušavanju” Crkve. Takav način reagovanja i “brige” je licemjeran i nemoralan, tim prije što se postavlja logično pitanje: Što je svih tih godina radio raščinjeni episkop Bojović,  kako bi “spasio” Crkvu od “urušavanja”!?

Postavlja se pitanje, da li su članovi raspuštenog Podgoričkog crkvenog odbora imali  (ukupno njih  13) još koji „grijeh“   za Arhiepiskopa Cetinjskog i Mitropolita Crnogorskog, Gospodina Mihaila, zaboravljajući uzgred njegovih  60 godina  službe Svevišnjemu, godine provedene po crkvenim arhivima Rusije, Grčke i Vatikana, sa znanjem  4 svjetska jezika?

Vaše namjere i djela su antihrišćanska i pogana, jer mu se pripisuje  da ne umije  čestitati  Božić, da poslije  25 godišnjeg  osvještavanja badnjaka,  po Crnoj Gori, na kojima su prisustvovali  svi  pravoslavni Crnogorci i simpatizeri drugih vjera, ne zna da su Martinovići i Borilovići iz Bajica. Ovo mnogo više govori o vama nego o Mitropolitu, koji je ujedno i duhovni otac vašem samoproglašenom “mitropolitu”, koji po crkvenim i Božjim zakonima, zbog brojnih prekršaja, nema ni jednu crkvenu titulu.                                                                                                    

Odlukom Arhiepiskopa Cetinjskog i Mitropolita Crnogorskog, Gospodina Mihaila od 14.11.2023.g. zbog nesaradnje u dužem periodu sa mitropolitom CPC, Podgorički odbor CPC u starom sazivu je raspušten, a u toku je formiranje novog, pa nije jasno u čije  ime se vaša neformalna grupa građana obraća i bavi problematikom naše  crkve?                                   

Kako ste ljuubitelji „argumenata“, umjesto što svoje  obrazovanje, osobito „crkveno“, stičete po društvenim mrežama, bi bilo uputnije da se malo više bavite istorijskim činjenicama kada se pozivate na tradiciju CPC! Ona kaže: Nikada u istoriji CPC do 1920.g. se nije desilo da na Opštecrnogorskom zboru, dok je on postojao, a prestao je da postoji sredinom 19 vijeka, smijeni  mitropolita, već se  novi  mitropolit  birao nakon biološke  smrti prethodnog. Ovo naravno ne važi, za Srpsku pravoslavnu crkvu u kojoj je voljom crkvenog nasilnika Amfilohija Radovića smijenjen živi mitropolit Danuilo Dajković, što je jedinstveno i nečuveno u pravoslavnom svijetu. Očigledno da vam je bliža tradicija te paravjerske zločinačke organizacije, nego tradicija časne i slobodne Crne Gore.                                                                                                                                                                                                                                                                                            Vjerovanje Mitropolita Mihaila i potreba da pomogne ljudima i proizvelo je  Bojana Bojovića u vikarnog   episkopa, bez  završenog teološkog fakulteta.                                                          U okrilje  Crkve primao je  neškolovane popove, koji su ponizno molili da pristupe CPC, jer nijesu imali đe i od čega živjeti, da bi napokon pogazili sve zavjete, kada su stigle pare iz Srpske i Ruske crkve, i počeli moliti za poglavare  tih crkava, saučenike u etničkim čišćenjima i zločinima! Ubistvo ne prašta ni Svevišnji još od Kaina i Avelja, ukoliko Bojovič nije odlučuo da ga „umirovi“!

Bio bi grijeh  ne upoznati vas sa obrazovnim profilom  “Vladike i osam apostola”                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Podsjetiću vas: Bojović je u CPC došao  sa završenom osnovnom školom, kao pripadnik Crkve Srbije. Vanredno je završio na Cetinju za mašinskog tehničara, on najbolje zna kako! Kako bi ga produhovio  Mitropolit  ga šalje u Italiju u manastir Campo di Carne (Aprilia) da se osposobi za praktično služenje u crkvi. Tamo nije pohađao nikakvu školu, jer ona u tom manastiru jednostavno nije ni postojala, a  pogotovo ne fakultet. Poslije povratka Mitropolit ga je, uz stipendiju Fondacije Sveti Petar Cetinjski, upisao u dvogodišnju duhovnu akademiju u Ukrajini, koju je neredovno pohađao, a uz veliko zalaganje i autoritet Mitropolita Mihaila, napokon je dobio i diplomu. Taj bivši sveštenik osim što gazi položene zavjete, gazi i Božje zapovijesti!                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       Slikate se i predstavljate  kao 8 svještenika  CPC, iako znate da ih je rasčinio  Sveti Sinod CPC u sastavu: Arhiepiskop Cetinjski i Mitropolit  Crnogorski Gospodin Mihailo, Arhiepiskop Kotorsko primorski  Simeon i Arhiepiskop Ostroško Nikšićki Gorazd.                                                    

Članovi „FEJZBUK  osmice“ su: Jedan školovani pop, jedan vječiti student prve godine duhovne akademije, 4 srednjoškolca, ali ne srednje  crkvene  škole, jedan politolog, jedan satanista (član naci-sotonističke sekte Devet uglova), dva maloljetnika, jadan “vladika”  Italijan (Domenico Cantore) koji služi  u  katoličkoj crkvi i jedan Ukrainac!?                                                                          

Sigurno vam nije problem da se u ovoj “riznici” pravoslavnih kanona, znanja, morala i etičnosti među njima odlučite   za vašeg duhovnika.                                                                                Sa  ovim  “kanonskim, vjerskim, intelektualnim potencijalom”, možete  osnovati  Fejzbuk  crkvu  i neka vam je sa srećom.                                                                                          Kako što sami kažete: država je protiv vas, ozbiljni mediji su protiv vas, kanoni su protiv vas, Sveti Arhijereski Sinod  CPC  vas je isključio  iz CPC.                                                           Za vas je samo srpska i ruska crkva sa velikim parama, a i lijepo su vas obukli u “gajnc” novu robu! Pri tome zanemarujemo otuđene panagije u druge crkvene predmete koji pripadaju Mitroplitu Mihailu! “Čast i bruka žive dovijeka”, pa zato razmislite o vašim potomcima i budućim pokoljnjima.                                                                                                                   Vrhunac  vašeg antihrišćanskog djelovanja je i plasirana neistina da je  na trgu na Cetinju  u lakardiji hirotonisanja, prisustvovalo 5.000  vjernika! Tu neistinu   demantonala je TV “Vijesti”, policijskim  Izvještajem sa lica mjesta da je bilo prisutno nešto manje od 400 osoba. Da lakrdija bude veća raščinjeni  Boris je dozvolio rasčinjenom jereju Stefanu, politologu da “položi ruku na njegovo rame” i proizvede ga za “fejzbuk  mitropolita”. Tako derogira  članove  8,10,,11,12,,13  I 15 .Ustava CPC. Ne poštujući Apostolska pravila, odluka Svetih otaca i kanone  svih Vaseljenskih  sabora. Procedura koja se mora  ispuniti i pripadaju izbornom savjetu koji donosi odluku, ko može da se kandiduje za Mitropolita. Izborni savjet, odlukom formira  Sveti Ahijerejski Sabor, koji je najviši organ upravljan CPC, to je najviša duhovna, crkveno-zakonodavna, crkveno-upravna, i crkovno-sudska vlast u CPC.

Znajući da Bojović ne može zadovoljiti  tražene kanonske  procedure odlučuje da uz fejzbuk pratioce  pravnim nasiljem dođe do cilja, kršeći dvomilenijumsku praksu, da posljednji hirotonisani episkop ne može biti ispred onih episkopa  koji su hirotonisani prije njega i koji su hirotonisali njega.                               

Podsjećanja radi,  Mitropolit Mihailo je kanonski hirotonisan u Bugarskoj crkvi, od strane počivšeg patrijarha Pimena i sedam  vladika. Tu kanonsku hirotoniju je Opštecrnogorski narodni zbor  sa blizu 20 hiljada prisutnih na Dvorskom  trgu samo potvrdio.

Nastavak antihrišćanskog djelovanja ove grupe civila je urušavanje godinama uspostavljene tradicije  nalaganja badnjaka na Cetinju uz prikradanje “fejzbuk vladike, popova” i pratilaca iz  Cetinja, Podgorice i Nikšića.                                                                                                                                 Badnjak ispred dvorca Petrovića u Podgorici u 17 časova je  osvještao Arhieriskop Cetinjski i Mitropolit  Crnogorski Gospodin Mihailo. Poslije obreda imali smo obavezu da ugasimo vatru, ali “fejzbuk popovi” su  zamolili da je ne gasimo

jer će oni u 19.30  na našoj (osveštanoj) vatri nalagati badnjake i nalagali su! Ovo je neviđeno u pravoslavlju! Svjedok je gospodin Jovanović koji je prisustvovao na oba nalaganja.                                                                                                                                      

Da su poštovane  samo dvije odredbe, člana 8. Ustava CPC, Bojović  bi znao  da  “U Crnogorskoj Pravoslavnoj Crkvi dostojanstvo  ima samo poglavar  Crkve” i da je “Dostojanstvo  Mitropolita Crnogorskog doživotno”. Međutim odigrava se  “realiti” na trgu na Cetinju,  u izvedbi Bojovića, a shodnjo njegovom  “kanonskom obrazovanju”.

Mitropolit Mihailo je  u dužem periodu upozoravao: Samo Hristova vjera je sila koja pobjeđuje,  pravda, živa istina, pravi put i svjetlost.                               

Bojović je po svemu sudeći izabrao zemaljsko blago, bogatstvo, i očigledno moć novca, a ne izvorno hrišćanstvo.

Najteži prekršaji u hrišćanstvu su simonija, nemoral, ponašanje  suprotno  hrišćanskim i društvenim normama. O svemu navedenom, kada se radi o bivšim sveštenicima CPC postoje materijalni dokazi u crkvenoj Arhivi.                                                                                                                                           

Bilo bi svakako bolje da su članovi raspuštenog Podgoričkog odbora  svoju energiju upotrijebili  kako bi se dobila dozvola za izgradnju hrama CPC u Podgorici, što je bio osnovni zadatak! Da je ta količina energije utrošena za navedeni cilj umjesto za rušenje kanonski uređene CPC, cilj bi bio već odavno postignut.                                                                                                                                                     

Nemam razloga sumnjati u vjerodostojnost reagovanja rasapuštenog odbora, iako nije uobičajeno da se reagovanje objavljuje u mediju u kome nije objavljeno moje pisanje, a što nije u skladu sa Zakonom o meidjima, što dodatnio govori o nehrišćanskoj „hajdučiji“  ove grupacije!

U počecima hrišćanstva je zabilježeno i obožavanje Zlatnog teleta, pa teško može čuditi i pripadnost ovoj „FEJZBUK crkvi“?  To doduše predstavlja ozbiljan problem i u koliziji je sa etikom, logikom, legitimitetom, legalitetom...

Vjernici, prijatelji i poštovaoci Crnogorske pravoslavne crkve u zemlji i dijaspori, jedini  kanonski, legalni i legitimni predstavnik CPC je Njegovo Blaženstvo, Arhiepiskop  Cetinjski i Mitropolit Crnogorski Gospodin Mihailo!

O radu i aktivnostima CPC bićete informisani preko sajta Crnogorske pravoslavne crkve i drugih raspoloživih medija, a koji nijesu „medijski sponzori“ grupe građana koja se lažno predstavlja u ume Crkve.

 

Predśenik Crkvenog odbora

Crnogorske pravoslavne crkve

Podgorica,

Milorad-Micko Vukotić



0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.