Društvo

Akademska zajednica zbog visokih plata žmuri na očiglednu klerikalizaciju Univerziteta

(15 riječi)

Profesori i pravna savjetnica Centra za građansko obrazovanje kažu da se na Univerzitetu Crne Gore kritički ne sagledava rad jednoglasno reizabranog rektora Vladimira Božovića

Akademska zajednica zbog visokih plata žmuri na očiglednu klerikalizaciju Univerziteta

KALUĐEROVIĆ: Jednoglasan reizbor rektora, obrazložen od strane Upravnog odbora njegovim ,,pozitivnim i vidljivim rezultatima rada u pogledu razvoja UCG u dosadašnjem mandatu“, ipak je rezultat nekih drugih uticaja. Na primjer, u prethodnom periodu enormno su povećane zarade akademskom osoblju na UCG

IVANOVIĆ: Kriterijumi za izbore u akademska i naučna zvanja devalvirani su u posljednje tri godine. Pogledajte samo izbore u zvanja sa kvalifikacionim radovima kandidata publikovanim u predatorskim časopisima, na primjer, u Ruskom časopisu iz oblasti društvenih i humanističkih nauka, koji se nalazi na predatorskim listama u većini relevantnih baza, pa i u Scopusovoj

BACKOVIĆ: Vrijeme mandata Božovića karakterišu i neobični izbori nastavnika na Filozofskom fakultetu sa radovima u časopisu koji ne priznaje ni država u kojoj se taj časopis štampa. Preko ovih kandidata Božović jača svoj i uticaj Crkve na Univerzitetu. Ne bi me začudilo da nam neki od ovih klerikalaca bude kandidat za novog ministra prosvjete ukoliko se zbog rekonstrukcije Vlade povuče

To je Pobjedi kazala viša pravna savjetnica u Centru za građansko obrazovanje Snežana Kaluđerović. Rektor Vladimir Božović jednoglasno je reizabran od Upravnog odbora UCG i članovi tog tijela su pohvaljivali njegove dosadašnje učinke. Božović je bio jedini kandidat, a Centar za građansko obrazovanje podsjeća da su i ranije ukazivali da nije dobro kad izostaje kompetitivnost prilikom izbora rektora.

– I u tom dijelu su se na Univerzitetu Crne Gore promijenili samo akteri koji drže poluge moći, ali ne i brojne loše prakse, uključujući i ovu – rekla je Kaluđerović.

Nema vidljivih promjena

Kaže da je jednim dijelom to posljedica godinama stvarane klime u kojoj su politički i partikularni interesi uvijek uticali presudno na to ko će biti rektor UCG. Zato, ističe ona, nije nikakvo iznenađenje što Božović nije imao protivkandidata i kompetitivni proces, ali to jeste znak da na UCG nema potrebnih promjena.

– No, nije to jedini primjer kako se ljudi prilagođavaju kad dođu na pozicije određene vlasti. Mnogo se prije promjene vlasti 2020. godine, od strane onih koji su bili kritičari prethodne vlasti kritikovala postojeća centralizovana procedura izbora rektora, pa je minimum očekivanja bio da se ona promijeni i da se za to najviše zalaže upravo sadašnji rektor, a ne da koristi te mehanizme koji šalju poruku o unaprijed određenim kandidatima – rekla je Kaluđerović.

Nedavno je profesor ETF-a Veselin N. Ivanović i bivši senator kazao kratko Pobjedi da ostaje pri stavu koji je saopštio prije tri godine, kada je Božović prvi put izabran. Rekao je da su njegove sumnje izrečene tada dobile svoju potvrdu.

– Kriterijumi za izbore u akademska i naučna zvanja devalvirani su u posljednje tri godine. Pogledajte samo izbore u zvanja sa kvalifikacionim radovima kandidata publikovanim u predatorskim časopisima, na primjer, u Ruskom časopisu iz oblasti društvenih i humanističkih nauka, koji se nalazi na predatorskim listama u većini relevantnih baza, pa i u Scopusovoj. Pogledajte izbore u zvanje docenta u sedmoj ili na pragu sedme decenije života, a uporedite ih sa ideološkom profilacijom kandidata. Pogledajte izbor direktora Istorijskog instituta i sumnje koje su se pojavile u javnosti od strane njegovih kolega, a tiču se akademskog integriteta – rekao je Ivanović.

Akademik Crnogorske akademije nauka i umjetnosti Slobodan Backović podsjetio je nedavno da je ovakav izbor rektora ranije, u slučajevima prije Božovića, okarakterisao kao postavljenje, jer postoji samo jedan kandidat. Bilo je, kako dodaje, očigledno i očekivano da će Božović biti reizabran jer bez obzira na obećenja da će promijeniti proceduru izbora on to nije uradio.

-Pitanje je koliko akademska zajednica učestvuje i ima uticaj na postavljenje-izbor rektora preko svojih predstavnika u Senatu Univerziteta. Pošto se akademska zajednica ne izjašnjava neposredno o kandidatima za rektora, meni izgleda da je ona posmatrač u ovom procesu u izboru rektora – rekao je on nedavno Pobjedi.

Vidljiva neakademska postupanja

Kaluđerović kaže da je jednoglasan reizbor rektora Vladimira Božovića, obrazložen od strane Upravnog odbora njegovim ,,pozitivnim i vidljivim rezultatima rada u pogledu razvoja UCG u dosadašnjem mandatu“, ipak i rezultat nekih drugih uticaja.

– Na primjer, u prethodnom periodu enormno su povećane zarade akademskom osoblju na UCG, a što ne prati niti opravdanost u vidu značajnih postignuća niti balansiranje sa drugim zaradama u Crnoj Gori. Takođe, svjedoci smo i nekih spornih kadriranja na UCG, na koja rektor nije imao reakcije. Ne treba zaboraviti da je rektor kao rukovodilac odgovoran za svaku nezakonitost koju je saznao u vršenju svoje funkcije, a koju je prilikom obnašanja bio dužan da spriječi, jer je prije stupanja na tu funkciju i sam ukazivao na ovaj princip – kaže ona.

Dodaje da su rektoru dobro poznata načela koja određuju etičko postupanje i akademski integritet, kao i obaveza da po službenoj i akademskoj dužnosti mora da štiti ta načela.

– A sve su vidljivija neakademska postupanja i kršenja akademskog integriteta od strane zaposlenih na UCG – rekla je ona.

Sporni izbor nastavnika

Akademik Backović je rekao da je veoma zabrinjavajuće da rektora bira, u ovom slučaju postavlja, Upravni odbor Univerziteta, u kojem sjede predstavnici države, čime se narušava autonomija univerziteta, o kojoj se često govori.

-Prethodni mandat Božovića karakteriše povećanje budžeta Univerziteta sa povećanjem zarada, obnavljanjem infrastrukture Univerziteta. Vrijeme mandata Božovića karakterišu i neobični izbori nastavnika na Filozofskom fakultetu sa radovima u časopisu koji ne priznaje ni država u kojoj se taj časopis štampa. Preko ovih kandidata Božović jača svoj i uticaj Crkve na Univerzitetu. Ne bi me začudilo da nam neki od ovih klerikalaca bude kandidat za novog ministra prosvjete ukoliko se zbog rekonstrukcije Vlade povuče aktuelna ministarka – rekao je tada Backović.

Profesor Ivanović ističe da je rektor izabran ponovo jednoglasno, a da se stvari suštinski za ove tri godine nijesu pomjerile sa mrtve tačke.

– Izbori za rektora se održavaju na uhodan i do sada mnogo puta kritikovan način. Obećanje sa početka v.d. mandata prof. Božovića bio je raskid sa tom praksom i dodatna demokratizacija izbora. I što imamo? Dva izborna kruga sprovedena na identičan način, a sa druge strane – jednoglasan izbor. Dakle, ukazivanje na ove činjenice i muk što se tiče reagovanja mislim da je takođe svojevrstan komentar – rekao je on.

Ističe da je jednoglasan izbor na bilo kom nivou, na kome odlučuju intelektualci i univerzitetski profesori, nedostojan intelektualaca i univerzitetskih profesora.

– Da li to znači da se dosegao limit i da ne može bolje? I, ukoliko ne može bolje, kako onda opravdati gore navedene činjenice – rekao je on.

Pobjeda je ranije pisala o stavovima Božovića, koji smatra da je crnogorska nacija izmišljena, otvoreni je pobornik stavova da je Crna Gora u istorijskom smislu zemlja „srpske, pravoslavne, prorurski panslovenske duhovne suštine“. Božovića je u javnosti lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević označio kao suštinskog osnivača nevladine organizacije ,,Ne damo Crnu Goru (svetinje)“ i aktera pregovora tokom kojih je, uz podršku SPC, Zdravko Krivokapić postavljen za nosioca izborne liste koalicije ,,Za budućnost Crne Gore“.

Stručna javnost osporavala je ranije praksu što se posljednjih godina prijavljuje samo jedan kandidat za obavljanje rektorske funkcije. Smatrali su da se to dešava zbog toga što je centralizovan način izbora – u rukama je Upravnog odbora, unaprijed se zna ko će da bude izabran, zbog čega se drugi kandidati ne usuđuju da ulaze u unaprijed izgubljenu bitku.

Zato su inicirali da se izmijeni Zakon o visokom obrazovanju i propiše novi model izbora – da kandidate za rektora na izborima, tajnim glasanjem, bira akademska zajednica, administracija, studenti, ili bi ih predlagala nastavnička vijeća, a potom izabralo najviše akademsko tijelo – Senat. Iz nekog razloga, prolongiralo se sa donošenjem tog akta.

Smjena Nikolića

Božović je, međutim, ranije, nakon što je u februaru razriješen sa te funkcije prof. dr Danila Nikolić, izričit bio da pri izboru rukovodilaca Univerziteta treba da se izbjegne sistem koji je neprimjeren – da sva vlast bude koncentrisana u Upravnom odboru. Nakon što je Božović izabran po istom modelu koji je kritikovan, nije ga više javno kritikovao, što je komentarisala i bivša poslanica Branka Bošnjak. Govorila je na sjednicama Skupštine da odjednom pređašnji modeli postaju poželjni, kada se smjestite gdje je – ugodno.

Božović je prije tri godine izabran za rektora nakon što je smijenjen tadašnji rukovodilac Univerziteta Danilo Nikolić. Nikolića je smijenio Upravni odbor kojim predsjedava prof. dr Rajka Glušica. Nikolić je zbog toga tužio Univerzitet i prošle godine je dobio prvostepenu presudu kojom je dokazao da je smijenjen mimo zakona. Stručna javnost je pozvala tada na odgovornost rukovodstvo Univerziteta Crne Gore, jer će zbog njihovih odluka građani i građanke da plaćaju odštetu. Ta odgovornost je izostala.

Nikolić je drugi rektor u istoriji Univerziteta Crne Gore koji je smijenjen. Bivša rektorka Radmila Vojvodić razriješena je prije njega, takođe, od strane Upravnog odbora, kojim je tada predsjedavao prof. dr Duško Bjelica. I ona je dokazala na sudu da je nezakonito ostala bez funkcije i dobila je pravosnažnu presudu.

Božović: Najznačajniji i najvitalniji proruski društveni organizam u Crnoj Gori je Srpska pravoslavna crkva

Aktuelni rektor izgleda bez problema sprovodi ideološku agendu kako bi Crnu Goru vratio duhovnom srpskom i ruskom biću. Pa tako, da podsjetimo, osnivač opskurnog portala IN4S, kao učesnik na konferenciji ,,Borba Rusije i Srbije juče i danas“ te 2015. godine kaže da je najznačajniji i najvitalniji proruski društveni organizam u Crnoj Gori Srpska pravoslavna crkva. To je, prema njegovim riječima, ogromni potencijal koji Rusija nije u potpunosti iskoristila.

Božović na tom skupu, između ostalog, kaže:

– Na kraju, još jednom potcrtavam, volumen srpskog nacionalnog osjećanja i političkog uticaja je statistički i sadržajno istovjetan proruskom osjećanju u Crnoj Gori. Stoga, usaglašena i strateški dobro osmišljena aktivnost na planu razvoja srpskih i ruskih kulturnih institucija u Crnoj Gori je apsolutni garant da će se ona vratiti svom originalnom, istorijskom duhovnom toku – naveo je Božović. Mr. J.



1 Komentara

SLhanezes Postavljeno 11-02-2024 12:15:53

Tadalafilo 10 Mg Precio (Moderator) Cialis 5 mg prezzo prezzo cialis 5 mg originale in farmacia cialis 5 mg prezzo

Odgovori ⇾

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.