Sagovornici

MONOGRAFIJA PREDRAGA SPASIĆA

(15 riječi)

Lijep primjer kako se racionalno i efikasno koristilo vrijeme pandemije izazvane korona virusom, kada smo duže vrijeme bili zatočeni u stanovima i kućama, je knjiga-monografija cijenjenog arhitekte i uglednog Cetinjanina Predraga Spasića, izašla iz štampe, prošle, 2023. godine. S čime nas autor upoznaje u uvodu monografije.

Sveobuhvatnost i vrijednost monografije Predraga Spasića ogleda se u prikazu svih njegovih važnijih projekata, restauracija, rekonstrukcija i sanacija, enterijera, izložbi i postavki, vezanih ne samo za Cetinje, već i za druge gradove u Crnoj Gori. Takođe i prikaza autora kao arhitekte izložbe na Bijenalu u Veneciji, najveće svjetske izložbe savremene umjetnosti, na kojoj je te, 2001. godine, učestvovao još jedan značajni Cetinjanin, njegov bliski prijatelj, poznati umjetnik Milija Pavićević koji je predstavljao Crnu Goru. Monografijom su obuhvaćeni i brojni portreti, crteži i slike. Data je i biografija autora i istorijat njegove porodice važne za trgovački i kulturni razvoj Cetinja. Koja je u kontinuitetu, od svog doseljenja na Cetinje krajem 19. vijeka njedrila intelektualace i uglednike, ljude gospodstvenog i otmjenog, građanskog ponašanja i vladanja, značajno  doprinoseći stvaranju civilizovanog imidža našeg grada.

Prateći hronologiju događaja u ovoj, skladno i znalački urađenoj, nepretencioznoj monografiji, koncipiranoj darom umjetnika logičara i vrsnog poznavaoca svog posla, saznaćemo mnogo toga o autoru i našem gradu, njihovom uzajamnom kreativnom suživotu koji se prepliće. Kroz prikaz određenih arhitektonskih poduhvata i uređenja prostora  koji su imali upadljiv odraz na izgled grada, kao i uređenja enterijera u brojnim umjetničkim i državnim institucijama, privrednim subjektima, privatnim kućama i td. Rijetko koja monografija svojom sadržinom tako ubjedljivo, a istovremeno nenametljivo, odslikava stvaralački život autora i njegovu spregu s rodnim gradom, njihovu međusobnu povezanost.

Posebno bih skrenuo pažnju na dva sjajna intervjua koje je gospodin Predrag Spasić svojevremeno  dao, predstavljena na samom početku monografije. Njihova važnost se, rekao bih, prije svega ogleda u tome što u njima ukazuje na velike propuste i devastacije koji su napravljani u arhitektonskim rješenjima u prostoru, ne samo  Cetinja. Dragocjene su njegove preporuke koje u tim intervjuima iznosi, kako bi se stanje u toj oblasti popravilo i približilo naprednom svijetu.

Saznajemo, takođe, da je gospodin Spasić pristalica i podržavalac tzv. organske arhitekture. Tako nazvane od strane američkog arhitekte Frenka Lojda Rajta, koga je Američko udruženje arhitekata proglasilo za najvećeg američkog arhitektu svih vremena. Rajt je, naime, vjerovao u oblikovanje struktura koje su u harmoniji s ljudskom prirodom i okolinom. Na što kroz svoju stvaralačku filozofiju gospodin Spasić opravdano insistira. Predrag Spasić citira ovog čuvenog arhitektu u prvom od pomenutih intervjua,  iznoseći primjer koji slikovito i suptilno potvrđuje ogroman, dalekosežan značaj ovog stila savremene arhitekture za kreiranje ambijenta u kome živimo. „Nijedna kuća ne bi trebalo da bude sagrađena na brdu“, navodi Spasić Rajtove riječi. „Kuća treba da bude dio tog brda, da mu pripada, da se sa njim saživi, kako bi i kuća i brdo ljepše izgledali.“  Upečatljivo i više nego prihvatljivo i za sve nas kojima arhitektura nije zvanje niti zanimanje.   

Sve u svemu, radi se o monografiji izuzetno korisnoj i podsticajnoj kako za struku, tako i za one koji namjeravaju da im arhitektura bude profesionalni izbor.  

Izdavač monografije je DRAFT doo-Projektovanje i inžinjering, čiji je vlasnik gospodin Predrag Spasić. Za izdavača, Petar Spasić. Autor i urednik Predrdrag Spasić. Štampa DPC Podgorica.

 Zoran Vulević

 

 



2 Komentara

Miles Postavljeno 12-01-2024 15:34:22

Divan prikaz za sjajnog Predraga!

Odgovori ⇾

Draga Postavljeno 12-01-2024 14:03:45

Lijep osvrt. A radi se zaista o vrsnom arhitekti i covjeku.

Odgovori ⇾

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.