Sagovornici

Najviše ponosna na očuvanje arhiva, tvrdi da je Raonić došao sa zadatkom

(15 riječi)

Rakonjac je istakla da joj je žao što je Raonić apel za zaštitu arhivskog nasljeđa Televizije Crne Gore pokušao da iskoristi i da teret prebaci na Jelenu Dukaj, što je, kako kaže, još jedna njegova prljava manipulacija i zamjena teza, u čemu je veliki majstor

Dugogodišnja novinarka i urednica u RTCG Snežana Rakonjac kazala je za ,,E“ TV da misli da je Boris Raonić došao u RTCG sa određenim zadatkom, da skloni neke ljude, da ih ostavi bez posla.

– Svima nam je bilo jasno kad je došao u Televiziju da je to osoba koja nema medijsko iskustvo, koja nema menadžersko iskustvo, ako ne računamo tu neku malu nevladinu organizaciju koju je vodio – kazala je Rakonjac odgovarajući na pitanje novinara da li je frustrira činjenica da o njenoj profesionalnoj karijeri odlučuje čovjek koji je nezakonito izabran na tu funkciju.

Bezakonje

Ona je kazala da Raonić nema radno iskustvo, koje je traženo konkursom, jer po Zakonu o radu potrebno je da ima deset godina radnog iskustva u sedmom stepenu stručne spreme.

– Ako je on diplomirao 2018, tim podatkom raspolažemo, on je tad mogao imati tri godine radnog iskustva i ovo što je Sud već presudio – da je bio u očiglednom konfliktu interesa, jer je bio član Savjeta Agencije za elektronske medije, što je bilo nespojivo. Dobili smo tu pravosnažnu presudu, ali vidite jedan potpuno neočekivani obrt se desio – oni su mrtvi hladni prešli preko toga kao da ništa nije bilo, ponovo ga izabrali – kazala je Rakonjac.

Zbog nepoštovanja sudske presude, SDT sada ispituje članove Savjeta RTCG, ali i menadžment, advokate i šefa pravne službe.

Rakonjac je kazala da se dogodio opasan presedan i da se upravo ignorisanjem te presude šalje jedna ružna poruka građanima.

– Protiv njega je u toku, mislim, deset sudskih procesa, deset tužbi je podnešeno – nadam se da će one uroditi plodom i da ćemo dobiti tu zakonsku satisfakciju – kazala je Rakonjac, koja je godinama vodila brigu o arhivu RTCG, arhivskom blagu Crne Gore, čija je ukupna procijenjena vrijednost najmanje 120 miliona eura.

Arhiv

Upravo je nedavna poplava u arhivu bila povod da Rakonjac najavi tužbu protiv Raonića, koji je pet radnika koji su godinama vodili računa o vrijednom materijalu proglasio – neradnicima. Ona će ga tužiti zbog povrede profesionalnog ugleda i negiranja rezultata u spašavanju ugrožene arhivske baštine TVCG.

Nakon vijesti da je arhiv poplavljen, uz objavljene snimke poplavljene prostorije u kojoj se na podu u vodi nalaze trake i registri, petoro zaposlenih je uputilo apel predsjedniku Crne Gore Jakovu Milatoviću, predsjedniku Vlade Crne Gore Milojku Spajiću i Upravi za zaštitu kulturnih dobara za spas ugrožene audio-vizuelne baštine RTCG.P120 miliona eura

Ona je istakla da joj je žao što je Raonić apel za zaštitu arhivskog nasljeđa Televizije Crne Gore pokušao da iskoristi i da teret prebaci na Jelenu Dukaj.

– To je još jedna njegova prljava manipulacija, zamjena teza – veliki je majstor u tome. Mi smo u tom saopštenju tri puta pomenuli njega, reagovali smo kao što bi reagovao svaki čovjek koji shvata vrijednost nacionalne baštine, a o koleginici Jeleni Dukaj mogu da kažem sve najbolje. Ona je bila dio našeg tima – koji je radio dok sam ja bila urednica Programskog arhiva i dok je urednica bila koleginica Duška Mićunović. Ona je potpuno posvećena tom poslu. Taj posao se drugačije i ne može raditi – naglasila je Rakonjac.

Ona je kazala za ,,E“ TV da se arhiv čuva u neadekvatnim uslovima te da je to bio predmet njenog višegodišnjeg rada.

– Od serija sam više ponosna na svoju misiju spašavanja arhivskog blaga TV nego na sve te dokumentarne emisije jer smo na neki način spasili neprocjenjivo vrijedno arhivsko blago u kojem se čuva ne samo istorija Televizije već i istorija države Crne Gore. Ono je decenijama stajalo gotovo zaboravljeno u depoima kuće i mi smo ga sasvim slučajno otkrili, formirali smo posebnu organizacionu jedinicu koja se bavila samo time i bilo nas je samo troje, ali smo uspjeli da digitalizujemo te najstarije i najugroženije zbirke, u saradnji sa Crnogorskom kinotekom, snimljene na filmu 16 mm. Ja sam 2019. predložila da se upravo te zbirke zaštite kao kulturno dobro od nacionalnog značaja. I svih pet inicijativa koje sam podnijela su prihvaćene, ali tada je došlo do smjene vlasti u Crnoj Gori i negdje se ta prihvaćena inicijativa zaturila – kazala je Rakonjac.

Nijesam ćutala o 90-im

Nekadašnja urednica Programskog arhiva, koju je Raonić smijenio ubrzo nakon što je došao u RTCG, je kazala da ne zna da li je on upoznat sa njenim višedecenijskim radom, te da ponekad misli da nije.

– Da je odgledao valjda ne bi smio ovako bezočno da laže, da tvrdi da smo mi šutali o materijalu koji je nestao iz 90-ih. Prvo, ja tada nijesam ni radila u Televiziji. Drugo, već sam pomenula, govorila sam u serijalu ,,Rat za Dubrovnik“ o tom poharanom ratnom arhivu. Radila sam i seriju o istoriji Televizije, pa sam i tu jednu emisiju posvetila upravo tom dijelu – kazala je Rakonjac.

O lažnim vijestima

Na pitanje da li će, ako nekada bude radila emisiju posvećenu događajima od 5. septembra na Belvederu, uvrstiti snimak objave u Jutarnjem dnevniku RTCG o tome da su građani pucali na policiju – Rakonjac je kazala da hoće.

Javni servis se nikada građanima Crne Gore nije izvinio zbog te informacije, koja je u tom trenutku mogla da izazove opasne posljedice. Da je bila riječ o lažnoj vijesti, potvrđeno je naknadno u Posebnom izvještaju sa analizom postupanja policijskih službenika tokom događaja na Cetinju, koji je skupštinskom Odboru za bezbjednost i odbranu na Cetinju dostavljen 22. septembra 2021. godine, a koji su sačinili rukovodilac operativnog štaba, načelnik CB Podgorica Goran Jokić i pet pomoćnika direktora Uprave policije Dragan Gorović, Dejan Knežević, Dragan Klikovac i Saša Mašković.

– Kao što sam u serijalu za Dubrovnik uvrstila sve snimke sačuvane gdje novinari navode topdžije da pucaju na, recimo, toranj na Ćilipima, pa kažu: stani, stani, da bi kamera bila spremna. Svakako bih to uvrstila – rekla je Rakonjac.

Istakla je da je Belveder jedno sveto mjesto u crnogorskoj istoriji, ne samo zbog 5. septembra 2021. nego i zbog 1936. godine kada se na Belvederu desila jedna slična stvar, kada je u krvi ugušena pobuna crnogorskih građana protiv tadašnje vlade.

– To ostaje jedna od najtamnijih mrlja u biografiji Vlade Zdravka Krivokapića. To su mi, uz potpisivanje Temeljnog ugovora, neke od najstrašnijih stvari koje stavljam na teret i za koje će neko odgovarati – rekla je ona.

Vrijedan fond 

Ona je kazala da je jedna od inicijativa koja je prihvaćena bila da se zaštiti kao kulturno dobro video-materijal o referendumu, koji jedino posjeduje TVCG, kao istorijsko svjedočanstvo zaista neizmjerne vrijednosti, zaštiti kao nacionalno dobro i to je prihvaćeno.

– Uspjeli smo da digitalizujemo sve one silne predizborne skupove, formiranje blokova, sve pres konferencije, sami referendumski dan, onda proglašenje rezultata referenduma u Skupštini, priznanje u Ujedinjenim nacijama, sve smo to digitalizovali i formirali smo jedan fond koji će biti vrijedan i za 500 godina – rekla je Rakonjac.



0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.