Korona i dokolica

Popis je počeo

O, Crnogorci …

(15 riječi)

Ovih dana, moj rodjak,koji je banuo iz  Beograda,  priča: kada Crnogorci  ukazuju Srbima  na onu Ćosićevu   „Laž je srpski državni interes“,a oni tamo, kada će nekome (naročito u ljutnji)da dokažu koliko je  prevrtljiv I nepouzdan ,kažu:   ,,Menjaš se kao   što  Crnogorc menja   naciju I crkvu”! Upitah  rodjaka, s obzirom  na to da živi tamo, da li se nacionalno mijenja ,reče :   I tamo I ovamo sam Crnogorac! Naglasi:I  otac koji je u Srbiji  stekao penziju, bio je Crnogorac! Kada imaš moralni kod I kičmu,  kada pokažeš da nijesi metiljavko ,to prihvate I oni  tamo , čak te više poštuju, nego one prevrtljivke,koji ,,mijenjaju vjeru za večeru” .Njima se podsmijavaju,ponekad, čak,   u lice; a na to ovi  ,,naši” pognuto- ćute.

Mišljenje o nacionalnoj promjenljivosti  pojedinih  Crnogoraca, smatra se da potiče od one Sava Fatća: Od danas nijesmo Crnogoraci, što je izgovorio  1918. na  lažnoj  Podgoričkoj  skupštini. Tu fatićevsku ,   ,,osvježio” je   Predrag Bulatović,tada poslanik SNPa(mijenja  stranku   I naciju) I to baš uoči popisa 2011. Jasno je da Pedja svoje  pravo , nije iskoristio, ni malo slučajno ,u predvečerje popisa, a jasno je   zašto je  ,,slobodno  volju”  izrazio baš u tv prenesu…Nejasno je,medjutim,to do kakvih etničkih saznanja je došao u 55-oj godini ,jer kada se  prelista knjiga(Zolak,Zolak) KO JE KO U CRNOJ GORI,nalazimo   ,,svojeručno” ispisanu biografiju u kojoj  se  Pedja nacionalno odredio –Crnogorac!

( Prema   podacima  iz 2020. , Srbija  je finansijski pomogla eparhije SPC u Crnoj Gori i srpske organizacije sa ukupno oko 11,6 miliona eura, pokazuju zvanični podaci državnih organa Srbije).

U pomenutoj    Zolakovoj knjizi nailazimo na imena, odnosno biografije  političara , umjetnika,advokata, sportista ,ljekara ,poljoprivrednika, naučnika, akademika …Od preko 1000  imena,koji su po boravištu  u Crnoj Gori,kao  I Srbiji , nacionalnost Crnogorac,upisalo je 63 odsto; Srbin  15,7 odsto ;od ostalih najviše je  bilo (8,3odsto )neopredijeljenih.

No, prije navodjenja nekih imena iz   KOJE KO U CRNOJ GORI,jedna anegdota iz vremena štampanja te knjige:

Bilo je to   90-tih  godina,vrijeme  pomodarstva srpstva i kritike prethodnog sistema.Pojedini  novokompovani politicari,odabrani da udju u knjigu, u svom upitniku,na talasu četništva I srpstva, napisase da su Srbi.Jednom od njih, u Štampariji je radio bliski rodjak,koji  pripremajuci knjigu za stampu,zapazi  biografiju rodjaka.Začudi se  da  pise da je Srbin,ne uzdrža se nego telefonira:"Rodjo od kada  postade Srbin"? Ovaj zbunjeno odgovori:,, Pa,tako je to sada,politicki interes,zahtjev vremena.."

Onaj iz stamparije odgovori:"Pa,sto taj trend ne  zahvati  i Momira i Mila,oni upisaše da su  Crnogorci ,a ti..?

Ovaj zatecen nacionalnom postojanju  Momira i Mila,to shvati kao svoju gresku,pa otrca u Stampariju da ga rodjak "vrati" u Crnogorce.Uz put, pozva jos nekolicinu  za koje je znao da su kao I on bili promijenili nacionalnu odrednicu,pa I oni  iskoristiše priliku za ispravku,da ostanu što su I bili –Crnogorci.


 

KO JE KO  U CRNOJ GORI, danas je svojevrsno svjedočanstvo u kojem  “Nacionalnost-Crnogorac”, nalazimo u biografijama  Momira Bulatovića (tada predsjednik CG), Mila Djukanovića(tada predsjednik vlade),Pavla Bulatovića(minister odbrane),oskarovca Dušana Vukotića,Manojla Manja Vukotića (urednika brojnih beogradskih novina:Borbe,Novosti).Nacionalnost –Crnogorac, u svojoj biografiji upisali su  i :  dr prof Zoran Lakić,profesor PG  gimnazije    Drago Boljević,nekadašnji   novinar I književnik  Ilija  Lakušić,te novinar  Tanjuga Borislav  Lalić(porijeklom Beranac), dr prof Milo Marković…Nacionalnost _ Crnogorac, piše I u biografiji poznatih ekonomista Ljubiše Krgovića, Ilije Kračkovića… te prof dr Slobodana   Tomovića, pjesnika Ivana Cekovića , direktora Zeta filma Nikole  Krapovića , poznatog interpretatora  Zorana Kalezića…

Njihovo  nacionalnoi opredjeljenje čuvaju stranice pomenute knjige, kao što će sjutra moje , tvoje… ostati u popisnom listu…Samo  pazite ,  da sjutra ne trčite za popisivačima… Iako ,,pravila “ dozvoljavaju I da se iskažete kako hoćete, čak I posprdno,ali morate znati : popis je prilika da  ne podlegnete propagandi  popova,Hepija I Pinka.. da se sjutra  ne zastidte predaka, kada prelistate istorijske knjige-ne one falsfikovane  koje govore da su  na popisima u staroj Crnoj Gori svi tobože bili jedne nacije,iako je istina da se  tada nacionalnost nije  upisivala.Ne nasijedati na sladunjave ponude , jerk od Crnogoraca se nikada nijesu poštovali oni koji mijenjaju vjeru za šargarepu. 

Zato, upamet se Crnogorci...

 

R.D.Bajović



0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.