Politika

VOMINFO saznaje: Nova državna zajednica na pomolu?? Četnički vojvoda, predśednik parlamenta Crne Gore, tajno i protivustavno potpisao deklaraciju o prisajedinjenju u novu državnu zajednicu sa Srbijom i Republikom Srpskom

(15 riječi)

Kakve su namjere četničkog vojvode, osuđenika za terorizam i, da apsurd bude veći, predśednika parlamenta Crne Gore Andrije Mandića svi znamo i to nije nikakva senzacija. Ali da tajno potpisuje Deklaraciju za “Savez srpskih država” koju bi trebalo početi graditi odmah poslije popisa u Crnoj Gori, to nijesmo očekivali tako brzo. Deklaracija je potpisana pred put na konferenciju predśednika skupština koja je bila organizivana u Budimpešti, kad se “naš” predśednik susrio sa kolegama iz suśednih Republike Srpske i Republike Srbije, kojom prilikom su potpisali ovaj sramni dokumenat. VOMINFO eksluzivno saznaje od visoke zvaničnice u Skupštini Srbije detalje i u cjelosti prenosi tekst tkz Deklaracije:

ДЕКЛАРАЦИЈА ПОКРЕТА ЗА САВЕЗ СРПСКИХ ЗЕМАЉА

Покрет за Савез Српских Земаља је организација настала из удружене иницијативе идеолошких и политичких истомишљеника, а са специфичним циљевима који ће бити дефинисани у даљем тексту ове декларације, усвојене од стране доле потписаних,  председника скупштина: Републике Србије Владимира Орлића, Републике Српске Ненада Стевандића и Црне Горе Андрије Мандића, у Београду 16. новембра 2023г.

1. Покрет за Савез Српских Земаља (у даљем тексту: Покрет) је организација слободно и добровољно удружених грађана основана ради остваривања циљева у складу са тачкама ове Декларације, на подручју Републике Србије, Републике Српске и Црне Горе, као три државна ентитета предоминантно насељена српским становништвом и историјски и духовно утемељена у традицији српског народа.

2. Активности Покрета  вођене  су намером да српски народ, на територијама које предоминантно насељава, коначно задобије заслужени политички, историјски и културолошки статус и утицај. Друштвене и политичке прилике у земљама региона не одражавају у потпуности реалност која се тиче поменутог статуса Срба на овим просторима. Србима се и даље подмећу и намећу историјски и идентитетски фалсификати, те им се на разне начине ускраћује реална политичка моћ и друштвени значај.

3. Циљ Покрета је да својим деловањем на политичком, социјалном, едукационом, културолошком и другим друштвеним пољима, афирмише и успостави што јачу повезаност и интеграцију припадника српског народа на територијама Републике Србије, Републике Српске и Црне Горе, самим тим и интегрисање  ових територија у један заједнички државни ентитет.

Покрет ће се бавити очувањем и афирмисањем српске националне традиције кроз сарадњу са политичким субјектима, цивилним сектором, просветним и културним посленицима на територијама Србије, Републике Српске и Црне Горе.

4. Деценијама српско национално биће у Црној Гори је трпело ударе од стране овог режима који је имао јасну намеру да поништи српски идентитет кроз укидање српског језика и наметање историјских фалсификата стварајући квази-институције као што су Факултет за Црногорски Језик и Књижевност и тзв. Црногорска Православна Црква. Будући да су политички представници српског народа у Црној Гори коначно конституитенти власти, исти су у обавези да исправе историјске неправде и историјски дисконтинуитет, који су потхрањивани  претходних деценија. Попис у Црној Гори показаће као реалност то да је већински народ у Црној Гори српски, да говори српским језиком, те да духовно припада Српској Православној Цркви. Након пада аутократског режима у Црној Гори, створили су се реални услови за остваривање горе прокламованих циљева.

5. Обавеза представника српског народа у структурама власти у Црној Гори је да ова реалност буде пресликана у друштвено-политичке прилике у држави. У овом смислу морају искористити своје позиције за успостављање српског језика као званичног службеног језика у Црној Гори; радити на још јачем утемељењу Српске Православне Цркве као једине легитимне институције која окупља православне вернике у Црној Гори.

6. У оквирима својих надлежности представници српског народа који су део власти требају  радити на успостављању заједничких одбора и радних тела између Републике Србије, Републике Српске и Црне Горе, на пољима безбедности, спољних послова, културе и образовања,  а што би све заједно водило ка већој интеграцији ових државних ентитета стварајући темеље за формирање Савеза Српских Земаља као конфедеративне заједнице српског народа. 

7. Све активности Покрета за свој крајњи циљ имају стварање друштвене и политичке атмосфере у којој би припадницима српског народа било омогућено да легитимно, кроз одређене демократске процесе формирају Савез Српских Земаља као конфедеративну државну заједницу.

У Београду 16. новембра 2023. године

својеручни потпис и заклетва с вером у Бога:

председник Скупштине Републике Србије

господин Владимир Орлић

Председник Скупштине Републике Српске

господин Ненад Стевандић

Председник Скупштине Црне Горе

господин Андрија Мандић



0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.