Korona i dokolica

Apel grupe zaposlenih Javnog servisa za spas ugrožene audio-vizuelne baštine

(15 riječi)

Grupa zaposlenih Javnog servisa - Snežana Rakonjac, Tanja Šuković, Srđan Čović, Nataša Baranin i Vesna Terić - uputili su apel predsjedniku Crne Gore, premijeru i Upravi za zaštitu kulturnih dobara za spas ugrožene audio-vizuelne baštine Radio Televizije Crne Gore.

U apelu ističu da su zabrinuti zbog alarmantnog stanja u Programskom arhivu Radio-televizije Crne Gore, u kojem se čuva vrijedno nasljeđe koje su im ostavile generacije stvaralaca tokom skoro osam decenija rada ovog medija.

- Obraćamo se najvišim državnim inistitucijama i javnosti, jer u Radio-televiziji Crne Gore nemamo kome. Neposredan povod za ovaj apel za spas ugrožene audio-vizuelne baštine RTCG je objavljeni snimak koji pokazuje da vrijedna građa o istoriji crnogorske države zauvijek nestaje u vodi poplavljenih depoa javnog servisa. A riječ je o arhivskom blagu čija je ukupna procijenjena vrijednost najmanje 120 miliona eura, dakle o daleko najvrjednijem resursu ove medijske kuće - ističe grupa zaposlenih.

Podsjećaju da se u Programskom arhivu RTCG čuvaju svjedočansta o političkoj, društvenoj, kulturnoj i sportskoj prošlosti naše države, hiljade sati informativnog, muzičkog, zabavnog, sportskog programa, igrane serije, drame, dokumentarni zapisi koji datiraju od sredine šezdesetih godina prošlog vijeka.

- Cijeneći nespornu istorijsku, kulturnu i estetsku vrijednost arhivskih fondova, uredništvo Programskog arhiva je 2019. godine pokrenulo inicijativu da se najstarije televizijske zbirke zaštite kao kulturno dobro od nacionalnog značaja. Uprava za zaštitu kulturnih dobara je sve inicijative prihvatila, ali je nakon kadrovskih promjena u toj instituciji i u RTCG postupak utvrđivanja zaštite zaboravljen, a uredništvo Programskog arhiva smijenjeno odmah nakon dolaska Borisa Raonića na čelo javnog servisa - navodi grupa zaposlenih.

Dodaju da "nezakonito izabrani generalni direktor, koji je nepoštovanjem pravosnažne sudske presude pokazao da ima veću moć od od kompletnog crnogorskog pravosuđa, sada urušava javni servis i nestručnom rekonstrukcijom zgrade".

- Zbog koje već drugi put u ovoj godini nemjerljivo vrijedna televizijska ostavština za budućnost trune u vodi. Mnogo je razloga da se zapitamo da li je to slučajno, ili kome je u interesu da arhivski fondovi od nacionalnog značaja budu potopljeni, da prvorazredni istorijski izvori, autentičan i jedinstven audio-vizuelni trag o Crnoj Gori, nacionalnoj istoriji, kulturi i identitetu bude izbrisan - upitala je grupa zaposlenih.

Za neodgovoran odnos prema kulturnoj baštini propisane su, kako ističu, i zakonske sankcije.

- Ali nelegalnog generalnog direktora poštovanje zakona, nažalost, ne zanima. Budući da je i Savjet Javnog servisa ignorisao sve naše dopise i reagovanja, primorani smo da se obratimo najvišim državnim instancama u nadi da će razumjeti i podržati naš apel za spašavanje ugrožene arhivske riznice, značajne ne samo za RTCG kao instituciju, već i za crnogorsku državu - poručila je grupa zaposlenih.

 0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.