Korona i dokolica

Videnović: Crna Gora u invaziji klerikalnih skakavaca izgubila svoj put i ponovo pristala na status periferije Beograda

(15 riječi)

Sagovornik Analitike navodi da se maligni uticaj Vučića na vlast u Crnoj Gori ne odražava na njegov rejting u Srbiji. To je, kako kaže, naslijeđena imperijalna politika većinskog Beograda koja je bitno različita prema centru i periferiji. Ističe i da su GLAS i Građanski demokratski forum jedine političke snage u Srbiji koje se protive politici srpskog nacionalizma

„Vjerujemo da nudimo novu, jasnu politiku bez okolišanja, bez „ali“ i bez muljanja, mucanja i nemuštih odgovora“, poručio je u razgovoru za Portal Analitika Ivan Videnović, potpredsjednik organizacije GLAS, koja će u okviru koalicije „Nova – Da se struka pita“ nastupi na parlamentarnim izborima u Srbiji koji će biti održani 17. decembra.

Prozapadnom biračkom tijelu Srbije se niko ne obraća

„Kao dio ove koalicije, GLAS se ne zaklanja iza praznih fraza o „Zapadu na Istoku i Istoku na Zapadu“, pedeset stubova spoljnopolitičke orijentacije, od kojih su polovina najokorjeliji zločinački režimi planete. Mi želimo odmah u NATO i ubrzano u EU, mi kažemo Kosovo je nezavisno i želimo najbliže prijateljske odnose s Kosovom, mi kažemo „genocid“ a ne „onako kako je presudio sud“, mi ne poručujemo „srećan Aranđelovdan“ nego deklerikalizacija države i javnog sektora, a religija u prvatnu sferu građana. Mislimo da takva politika ima svoj jasno i čvrsto opredijeljen dio biračkog tijela kome se sada baš niko ne obraća i koji će u budućnosti samo rasti“, ističe Videnović. 

Umjesto opštih mjesta ponuditi jasna rješenja

U susret izborima pojavile su se i inicijativa ProGlas, kao i Pokret "Mi-Glas iz naroda" koju predvodi kontroverzni doktor Branimir Nestorović. Da li je sličnost u imenu slučajna ili se radi o pokušaju zbunjivanja građana, sagovornik Analitike kaže da se ne zamaraju time.

Videnovic

„Mi smo od 2019. godine na javnoj sceni Srbije, napadani i od vlasti i od nacionalističke i od tzv. građanske opozicije koji su svi zajedno zdušno podržali klero-ibeovsku regresiju u Crnoj Gori“, podsjeća Videnović. 

Poručuje da imaju svoj cilj i put i da nemaju vremena da se osvrću na eventualne pokušaje diskreditacije i podmetanja. 

„Uvažavajući neka imena koja stoje iza inicijative ProGlas, mislimo da bi bilo bolje da su, umjesto opštih mjesta i opisa stanja u kome se Srbija nalazi, o čemu su svi sve saznali, naučili, ponovili i preslušali sve o Vučiću svake nedjelje uveče, ponudili jasna rješenja i putokaze izlaska iz gotovo 40-godišnjih iluzija i spirale propasti jedne, bez jasnog razloga sluđene i devastirane zemlje“, naglašava Videnović. 

Pobjeda opozicije u Beogradu da zaustavi sunovrat

O Pokretu "Mi - Glas iz naroda", kaže sagovornik Analitike, ne bi trošio riječi.

„Pobjeda opozicije u Beogradu na ovim i naredne godine na lokalnim opštinskim izborima prije svega bila bi važna zbog sprečavanja daljeg urbanističkog i kulturnog sunovrata Beograda, koji je postao privatno igralište nezrelog, bijesnog, razmaženog i zlog maloljetnog kralja iz Diznijevih filmova, koji prezire i pljačka svoje podanike. Da se zaustavi bahatost i siledžijstvo prostote i neznanja. Da se sačuvaju makar komadići sjećanja, poput Beogradskog sajma, da je u ovom gradu nekada postojala svijest o javnom interesu“, ističe Videnović. 

Foto: Gradski portal
Fotografija 2: Videnović: Crna Gora u invaziji klerikalnih skakavaca izgubila svoj put i ponovo pristala na status periferije Beograda

Za taj, lokalni nivo, dovoljno je, kaže sagovornik Analitike, biti protiv zlog kralja.

„Za promjenu na državnom nivou, to je međutim premalo. Za to je potrebno mnogo više hrabrosti i požrtvovanja nego što je najjača opoziciona grupacija sada ispoljava. Potrebni su jasni iskoraci prema međunarodnoj zajednici, preuzimanje odgovornosti za hrabra rješenja i odlučni ljudi koji će pridobiti građane za politiku jedne sasvim nove Srbije, drugačije od ove koju poznajemo“, ocijenjuje Videnović.

Nijesmo iskoristili ni devedesete ni dvijehiljadite

Sagovornik Analitike ukazuje da je Zapadni Balkan davno prestao da bude prioritet EU i Zapada. 

„Nijesmo iskoristili devedesete godine prošlog vijeka, koje su u zapadnoj civilizaciji bile vrijeme ubrzanog tehnološkog razvoja i sveukupnog ekonomskog i socijalnog procvata, praćenog radošću zbog oslobođenja istočne Evrope iz mraka sovjetske okupacije“, naglašava Videnović. 

Podsjeća da je na talasu tog novog entuzijazma nastupila prva decenija 21. vijeka kada, kako dodaje, evropejizacija Zapadnog Balkana jeste imala visok prioritet na međunarodnoj agendi. 

„Mi smo, nakon ubistva premijera 2003, ponovo pali u duboku regresiju i posrtanje pod nepotrebno i nerazumno preuzetim teretom Miloševićevog poraza i gubitka Kosova 1999, ostavili u političkom životu netaknute nosioce najveće nacionalne katastrofe i izdaje Srbije 1999. godine, da bismo, pod tim teretom, 2008. godine državu očajnički predali u ruke razbojničkom režimu Vladimira Putina. Osim 90-ih, potrošili smo dakle i 2000-te godine. A onda su nastupile promjene u prioriterima međunarodne zajednice“, pojašnjava Videnović. 

Najprije je to bila, napominje on, finansijska kriza 2008, pa migrantska kriza, pa populistička, trampistička i bregzitska kriza i na kraju kineska pandemija. 

Zapad postao zatvoreniji i zagledan u svoje dvorište

„Vrijeme smo potrošili i ne možemo ga vratiti. Ponude i molbe za urazumljivanjem, kao što je npr. Ahtisarijev plan, ne možemo prizvati nazad. Zapad je postao zatvoreniji, vodeće države zagledane u svoje dvorište. Nikoga više na Zapadu ne interesuje kako i pod kakvim bizarnim klero-mafijaškim režimom živi Srbija. Ne trude se više da uklone ni nekada nezamislive autokratije unutar EU, poput Mađarske“, ukazuje Videnović. 

Što bi onda, pita on, ikoga interesovala Srbija? 

„Pa ona živi u diktaturama čitave 24 od posljednjih 35 godina. Diktatura socijalista i radikala je redovno stanje Srbije. Važno je jedino da ovdje ne koljemo po festivalima“, kaže Videnović.

GLAS i GDF jedini se usprotivili politici srpskog nacionalizma

Uticaj Aleksandra Vučića na crnogorsku vlast koja je u posljednje tri godine zaustavila evropske integracije zemlje, prema riječima sagovornika Analitike, ne utiče previše na njegov rejting u Srbiji.

„To je ta naslijeđena imperijalna politika većinskog Beograda koja je bitno različita prema centru i prema periferiji ili „Srpskom svetu“. GLAS i Građanski demokratski forum su jedine političke snage u Srbiji koje su se u kontinuitetu posljednjih pet godina protivile politici srpskog nacionalizma koja se ispoljavala kroz plebiscitarnu podršku zvaničnog i opozicionog Beograda litijaškoj kontrarevoluciji u Crnoj Gori“, ističe Videnović. 

Foto: politicki.ba
Fotografija 3: Videnović: Crna Gora u invaziji klerikalnih skakavaca izgubila svoj put i ponovo pristala na status periferije Beograda

Razlika, kako dodaje, nastupa kada se radi o centru u Beogradu. 

„Tada alatke rado korišćene u Srpskom svetu kao što je pravoslavni fundamentalizam SPC više nijesu dobrodošle. Politički Beograd ne želi litije na svojim ulicama i vatrene krstače po obodima grada. Zbog tog licemjerja smo podržavali suverenističku Crnu Goru i žalimo što je Crna Gora u invaziji klerikalnih skakavaca 2020. godine izgubila svoj put uzdignute glave i ponovo pristala na status periferije Beograda“, poručuje Videnović.

Neophodna potpuna redefinicija regionalne politike Srbije

GLAS i Građanski demokratski forum se, kako naglašava, jedini na srpskoj političkoj sceni protive provincijalizaciji i marginalizaciji Crne Gore i njenom zaustavljanju na putu izgradnje moderne multikulturalne države zapadne Evrope, zbog čega su, kako je istakao, kontinuirano proganjani u srpskoj javnosti. 

„Zvanično se zalažemo za potpunu redefiniciju regionalne politike Srbije sa idejom da se Srbija prostire do svojih granica i dalje – ne, za ustavnu reformu u kojoj će Srbija biti država svih svojih ravnopravnih građana, bez obzira na etničku ili vjersku pripadnost, kao i za građanaski karakter našeg najbilžeg okruženja, u kome će svi stanovnici biti ravnopravni građani svojih država. Na tim temeljima vidimo i novu integraciju čitavog regiona u EU i solidarnu kulrurno, ekonomski, istorijski, poltitički i ljudski povezanu zajednicu“, zaključuje Videnović.  Nikola Boljević

izvor: portalanalitika



0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.