Društvo

Mitrić: Sudovi su na najnižim granama u stručnom smislu

(15 riječi)

Nakon tri godine kompletiran je Ustavni sud, čime je učinjen prvi korak u reformi pravosuđa. To će značiti i suštinsku, a ne samo formalnu deblokadu te institucije, smatra Pavle Ćupić iz Građanske alijanse. Nekadašnji sudija Ustavnog suda Blagota Mitrić ističe da kompletiranje suda ne znači i njegovu depolitizaciju, te napominje da je potrebna sveopšta reforma sudova u Crnoj Gori.

“Imajući u vidu da Skupština Crne Gore glasa o kandidatima za sudije Ustavnog suda, može se reći da u tom smislu može postojati politička kritika, ali to zavisi u velikoj mjeri od same osobe koja je izabrana na tu funkciju. Svakako ne smije se nastaviti praksa iz prethodnog perioda u kojem je Vlada Crne Gore pokušavala da ostvari uticaj i donosi odluke kroz rješavanje stambenog pitanja sudija”, istakao je Ćupić za Radio Crne Gore.

Da politika ne smije da utiče na pravdu, izričit je i nekadašnji sudija Ustavnog suda Blagota Mitrić.

Iako je kompletiran Ustavni sud, kako smatra, nije oslobođen politizacije. Ništa neće doprinijeti objektivnosti, niti pravičnosti, da o pravdi i ne govori.

Mitrić smatra da je neophodna sveopšta reforma Ustavnog suda i svih drugih sudova.

“Prvo normativno, naravno, izmjenom Ustava i izmjenom zakona o Ustavnom sudu, a onda i izmjenom zakona o redovnim sudovima. Redovni sudovi i Ustavni sud, ja mislim, da su na najnižim granama u stručnom smislu, a bojim se i u koruptivnom smislu, što ja pamtim. A pamtim 42 godine koliko sam se bavio pravom, pravosuđem i profesurom”, napominje Mitrić.

Sada, kada je kompletiran Ustavni sud, očekivanja javnosti su velika, napominje Pavle Ćupić.

“Očekujemo da Ustavni sud sada, kada je u kompletnom sastavu, intenzivira svoj rad i riješi veliki broj zaostalih predmeta, pogotovo kada je riječ o Ustavnim žalbama”, kaže on.

Sagovornici RTCG se nadaju da će uskoro biti imenovan vrhovni državni tužilac, odnosno tri člana Sudskog savjeta, a u cilju istinske reforme pravosuđa.1 Komentara

okbet Postavljeno 25-11-2023 08:14:48

It’s actually a nice and helpful piece of info. I’m happy that you shared this helpful information with us. Please stay us up to date like this.Thank's for sharing. Here is My Homepage: real money baccarat online

Odgovori ⇾

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.