Politika

SAD uvele sankcije Daki Davidoviću i Branu Mićunoviću

(15 riječi)

Sjedinjene Američke Države uvele su sankcije Miodragu Daki Davidoviću i Branislavu Branu Mićunoviću, saopštio je portarol Stejt dipartmenta Metju Miler predstavljajući novi set sankcija Stejt dipartmenta i Ministarstva finansija SAD protiv pojedinaca i subjekata na Zapadnom Balkanu povezanih sa, kako se ističe, zlonamjernim uticajem Rusije i korupcijom koji ometaju ključne reforme i napredak zemalja regiona prema Evropskoj uniji.

U izvještaju se navodi da Miodrag Daka Davidović decenijama “pere novac za kriminalne grupe, jačajući svoj uticaj i oblikujući svoje kriminalno preduzeće koje se bavi švercom cigareta, nafte i oružja u Crnoj Gori.”

“Njegove korumpirane aktivnosti omogućile su napore Rusije da kompromituje nezavisnost demokratskih institucija i pravosuđa zemlje, uključujući napore da utiču na rezultate izbora. Takođe je impliciran u skandal koji je doveo do hapšenja Dragija Raškovskog, generalnog sekretara vlade Sjeverne Makedonije, ključnog saradnika bivšeg premijera Zorana Zaeva. Navodno je Raškovski primio mito od Davidovića kako bi imao sastanak s premijerom Zaevom radi promovisanja poslovnih interesa Davidovića. Od 1991. do 1992. Davidović je bio ministar trgovine u vladi samoproglašene Srpske autonomne oblasti (SAO) u BiH”, ističe u u Stejt dipartmentu.

Naglašeno je da je Davidović označen zbog odgovornosti ili saučesništva u, ili direktnog ili indirektnog uključivanja u, korupciju vezanu za Zapadni Balkan, uključujući korupciju od strane vlade na Zapadnom Balkanu ili trenutnih ili bivših vladinih zvaničnika na bilo kojem nivou vlasti na Zapadnom Balkanu, kao što je zloupotreba javne imovine, eksproprijacija privatne imovine radi lične dobiti ili političkih ciljeva, ili mito.

“Takođe, Davidović je označen zbog odgovornosti ili saučesništva u, ili direktnog ili indirektnog uključivanja u, akcije ili politike koje prijete miru, sigurnosti, stabilnosti ili teritorijalnom integritetu bilo koje oblasti ili države na Zapadnom Balkanu”, piše između ostalog u odluci SAD-a.

Podsjećamo da je Davidović bio važan akter političkih promjena 30. avgusta 2020. godine u Crnoj Gori, i blizak bivšem premijeru Dritanu Abazoviću.

“Branislav Brano Mićunović decenijama je vodeća figura u organizovanom kriminalu u Crnoj Gori, datirajući još od vremena bivše Jugoslavije. Najpoznatiji je po ilegalnom švercu cigareta koji je korumpirao i podrivao nezavisnost demokratskih institucija Crne Gore”, stoji u odluci State dipartmenta.

Naglašavaju da je Mićunović označen zbog odgovornosti ili saučesništva u, ili direktnog ili indirektnog uključivanja u, korupciju vezanu za Zapadni Balkan, uključujući korupciju od strane vlade na Zapadnom Balkanu ili trenutnih ili bivših vladinih zvaničnika na bilo kojem nivou vlasti na Zapadnom Balkanu, “kao što je zloupotreba javne imovine, eksproprijacija privatne imovine radi lične dobiti ili političkih ciljeva, ili mito”.

Miler je u izjavi dostavljenoj medijima istakao da je Stejt dipartment danas označio dvije osobe i 12 subjekata sa Zapadnog Balkana zbog povezanosti sa zlonamjernim uticajem Rusije u regionu i korupcijom koja ga omogućava.

“Stejt dipartment označava Mišu Vacića, srpskog političara, zbog učešća na nelegitimnom referendumu o aneksiji koji je organizovao Kremlj na teritoriji Ukrajine pod ruskom okupacijom u septembru 2022. Stejt dipartment označava i Nenada Popovića, bivšeg službenika Vlade Srbije, i njegove povezane kompanije. Popović održava bliske veze s Kremljem i koristi svoju mrežu za koruptivne šeme za lično bogaćenje”, istakao je Miler.

Istovremeno, dodao je, Ministarstvo finansija uvodi sankcije za osam pojedinaca i šest subjekata u Bosni i Hercegovini (BiH), Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji koji direktno olakšavaju ruski uticaj ili čije koruptivne aktivnosti imaju koristi od ruskog uticaja.

“Ti pojedinci i subjekti takođe ometaju ključne reforme i napredak prema pristupanju EU. Ovim odlukama američka Vlada ima za cilj da promijeni ponašanje označenih pojedinaca i subjekata i da se suprotstavi lokalnoj korupciji, organizovanom kriminalu, nezakonitim poslovima i trgovini uticajem koji povećavaju zlonamjerni uticaj Rusije.
Stejt dipartment preduzima ove mjere u skladu s Izvršnom naredbom E.O. 14024 – “Blokiranje imovine u vezi sa određenim štetnim stranim aktivnostima Vlade Ruske Federacije.” Radnje Ministarstva finansija su zasnovane na izvršnim naredbama E.O. 14024 i E.O. 14033 – “Blokiranje imovine i zabrana ulaska u Sjedinjene Države određenim osobama koje doprinose destabilizujućoj situaciji na Zapadnom Balkanu”, zaključio je Miler.

   izvor: CDM



0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.