Korona i dokolica

„Šjor Ante“ Boba Slovinića predstavljen u biblioteci Njegoš (VIDEO)

(15 riječi)

Drugi tom trilogije „Herbarijum“ autora Slobodana Boba Slovinića, knjiga „Šjor Ante“, predstavljena je večeras u JU Narodna biblioteka i čitaonica “Njegoš”.

„Herbarijum“ je djelo nastalo na osnovu stvarnih ličnosti, događanja i kreativne fikcije, koje se bavi uglednom starom primorskom porodicom, tokom nekoliko generacija.

Roman koji u osnovi ima dokumenta, fotografije, pripovijesti i saznanja, prema riječima književnika Božidara Proročića, istinski je artefakt književnosti.

Herbarijum „Šjor Ante“ trilogija predstavlja književno-prozni poduhvat, koji ne samo da nas vodi kroz vrijeme i prostor, već nas podsjeća na snagu priče kao mosta između generacija – istakao je Proročić.   

Inspiraciju za porodičnu trilogiju Slovinić našao je u Herbarijumu svoga strica iz 19. vijeka.

Kada sam pronašao čudesni herbarijum iz 1899. godine, koji je sakupio moj pokojni stric don Đuro, kao dvanaestogodišnji učenik u Boki, otvorili su se široki horizonti da otpočnem da radim na trilogiji Herbarijum. Ušao sam u obiman projekat, krenuo sam u zamašni pohod na tri romaneskne cjeline – objasnio je Slovinić.  

Foto: RTV Cetinje

Roman „Šjor Ante“ je roman o ocu.

Tematika naizgled uobičajena, ali sama tema ne čini roman. To je knjiga specifična po mnogo čemu, po načinu pripovijedanja, po primorskom vokabularu, po osobenom mjestu zbivanja, po neobičnosti događanja i njegovoj osobenoj duhovnosti – istakao je Slovinić.  

Porodična trilogija Herbarijum, nastala u želji autora da zahvali precima, ali i da ostavip tragove svojim potomcima, naredne godine bi, prema najavi autora trebalo da dobije novi nastavak  pod nazivom “Pitore Liberto”.

Slobodan Bobo Slovinić (Budva,1943) diplomirao je na Akademiji za primijenjene umjetnosti u Beogradu 1966. Do sada je imao preko 50 samostalnih i više od 300 grupnih izložbi u našoj zemlji i inostranstvu. Prilikom boravka u Francuskoj 1982/1983. postaje član “Maison des Artistes”. Istaknuti je kulturni stvaralac Crne Gore od 2010. godine.

Iako je crnogorskoj, ali i evropskoj stručnoj javnosti i ljubiteljima umjetnosti poznat kao arhitekta i likovni stvaralac, Slovinić je i autor je knjiga: Pariski zapisi (Putopis) (1996); Umjetničke zbirke Centra savremene umjetnosti Crne Gore (Izbor iz zbirke i likovno-kritički pregled) (2010); Ars Libris (Likovna kritika) (2013). Pariske Reminiscence (Putopis) (2020); Herbarijum ‐ Don Đuro (Prvi tom trilogije) (2021) ; Herbarijum ‐ Šjor Ante (Drugi tom trilogije) (2023). Povodom (60) godina stvaralačkog rada, u Narodnom muzeju na Cetinju, priređena je 2017. retrospektivna izložba i objavljena monografija. Osim slikarstva i likovne kritike, bavi se enterijerom i dizajnom. Živi i stvara u Podgorici i Budvi.

izvor: cetinjskilist


0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.