Ekonomija

Na državnim jaslama skoro 80.000 službenika

(15 riječi)

U Crnoj Gori je 30. oktobra ove godine ukupan broj zaposlenih bio 239.494, pri čemu je svaki treći, odnosno njih 77.801 bio zaposlen u javnom sektoru, pokazuju podaci Uprave prihoda i carina koji su dostavljeni Danu.

U toj instituciji objašnjavaju da su u brojku o zaposlenima u javnom sektoru uključeni Vlada, ministarstva, uprave, agencije, institucije, lokalna samouprava, organi lokalnih samouprava, preduzeća čiji je vlasnik Vlada ili opštine. Ukupan broj zaposlenih lica u privatnom sektoru iznosi 162.972.

Ukupan broj zaposlenih lica u Vladi je 177, a u ministarstvima 6.640. Ukupan broj zaposlenih lica u preduzećima čiji je vlasnik država iznosi 15.287, u agencijama 798, u lokalnim samoupravama i organima lokalne samouprave radi 5.977 lica.

U preduzećima čiji je vlasnik lokalna samouprava zaposlena su 7.453 radnika navode u Upravi prihoda i carina.

Prema podacima Uprave za statistiku, prosječna plata u sektoru „državna uprava i odbrana: obavezno socijalno osiguranje“ iznosila je u septembru 913 eura. Na nivou države prosječna bruto zarada (sa porezima) u septembru ove godine iznosila je 998, što je u neto iznosu 800 eura.0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.