Sagovornici

Dušan Ičević

Crnogorci nestaju u popisima

(15 riječi)

Najavljeni popis, svejedno kada bude održan, ispuniće nalog da Srba bude što više, kako je najavljeno bar 40%.

Zahtjevi da se odloži, ili da se bojkotuje, ili da se obezbijedi međunarodna kontrola svakako su umjesni.

Osnovni razlog za zahtjev o pravnovaljanome popisu sa tačnošću izvornih podataka su u neprekidnom padu Crnogoraca nakon uspjele Antibirokratske (kontra)revolucije u popisima u Crnoj Gori, osobito u Srbiji.

Crnogorci su u popisu 1991. godine sa 62,3%, u 2003. godini  pali na 43,6%, da bi u 2012. godini porasli na 44,98%.

Srbi u Crnoj Gori su 1991. godini činili 9,3%, da bi u 2003. godini naglo skočili na 31,99%, pa u sljedećemu popisu „pali” na 28,72%.

U Srbiji je Crnogoraca u popisima bilo: 1991. godine 118.934, 2001. godine 69.049, 2011. 38.527, 2021. godine 20.238.

Odlaganje u smutnoj političkoj zbilji kada vlada Vlada koja je pala, kada ne radi Skupština, kada Predsjednik hoće da bira Vladu, kada se Crna Gora rve sa mnogim ekonomskim tegobama, padom standarda… popis je neprikladan.

Popis bez učešća Crnogoraca omogućio bi ipak da se sazna koliko ima Srba, koji relativnom većinom stiču, ako im se ispuni želja, novu priliku da posrbe i Crnu Goru.

Međutim, ako bude održan u roku koji je utvrdila pala Vlada namjenski programiran spolja, ili odložen mora bizi dovoljno propisima podložan. Zvanično, postojeća vlast će birati popisne komisije, popisivače koji će postupati formalno po propisima, praktično po uputstvima nalogodavaca. Biče dobro instruisani da u razgovoru sa popisnicima navedu na srpstvo. Ako biva kolebanja, snabdjeveni sa dovoljno novca, navodiće sagovornike, ponudom eura da se “poželjno izjasne”. Moguće je i da se u listu odgovora, svejedno kako se popisivani izjasnio, upiše naloženi podatak. Ako nema neposredne kontrole, moguća je svakojaka manipulacija. Zato je bitno: 

  • da se  izaberu popisivači koji će doslovno bilježiti izjava popisnika,
  • da uz svakoga popisivača bude prisutan kontrolor koji će potpisati tačnost izjašnjenja,
  • da se izvještaji popisivača unesu u zvanične izvještaje u original,
  • da popisne komisije obavljaju svoj zadatak savjesno i odgovorno.

Pravo rješenje je da se iz Popisa izostavi nacionalna i vjerska pripadnost.

 



1 Komentara

wtetenby Postavljeno 17-10-2023 02:46:48

Dear immortals, I need some wow gold inspiration to create.

Odgovori ⇾

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.