Sagovornici

FCJK: Nije prvi put da novine bez kredibiliteta fabrikuju afere, sve što radimo je zakonito i transparentno

(15 riječi)

Fakultet za crnogorski jezik i književnost kao visokoškolska obrazovna i naučna institucija u Crnoj Gori od svojega osnivanja 2014. godine redovna je meta propagandne platforme Vijesti i njenih urednika, saopštili sui z FCJK.

Nije, kažu, prvi put da novine koje su odavno izgubile kredibilitet pokušavaju fabrikovati afere – bombastičnim naslovima, iskrivljavanjem činjenica i lažnim optužbama. 

“Sada potpuno u službi aktuelne manjinske i odlazeće Vlade Dritana Abazovića koja je na svaki mogući način, što javno – što tajno, diskriminisala našu instituciju (kao i Vlada Zdravka Krivokapića koja nam je blokirala finansiranje), Vijesti su u svom današnjem izdanju svoju naslovnicu i glavnu temu broja posvetile FCJK”, kažu u saopštenju. 

Ukratko će, dodaju sumirati njihove optužbe: 

“1. Kosović tvrdi da niko od profesora s akademskim zvanjem na FCJK nema zakonski stečene uslove za izbor u zvanje 2. Kosović frivolno tumači zakonske akte i propise i u maniru zlonamjernih interpretatora nastoji uniziti FCJK zbog toga što ova institucija ima sporazum o saradnji s Internacionalnim univerzitetom u Novome Pazaru. 3. Kosović omalovažava sve objavljene radove profesora FCJK i svih međunarodnih lingvista i filologa koji su u svojim državama birani i na osnovu radova u časopisu Lingua Montenegrina te lažno tvrdi kako časopis Lingua Montenegrina nije u prestižnoj međunarodnoj bazi. Javnosti radi dužni smo odgovoriti na njegov brlog, koji za cilj ima difamaciju, denuncijaciju i diskreditaciju FCJK, a najposlije i njegovo gašenje. Zato mu poručujemo: 1. FCJK kao samostalna institucija ima pravo potpisivanja sporazuma o saradnji s drugim visokoškolskim ustanovama u Crnoj Gori i inostranstvu”, navode u saopštenju. 

Ne postoji, dodaju, zakonska prepreka za profesore FCJK da se biraju u nastavna zvanja izvan Crne Gore, kad je već aktuelnim Zakonom propisano da se u zvanja ne mogu birati na matičnoj ustanovi. 

“Takva zabrana uostalom ne postoji ni za profesore bilo kojega drugoga fakulteta i univerziteta, a Kosovićevo propagandističko stavljanje po njegovoj slobodnoj procjeni „prakse najvećega broja“ neimenovanih ali „etabliranih“ univerziteta da „profesori prilikom prelaska na drugi univerzitet počinju od nižeg nivoa zvanja“ u istu ravan sa tek od 2019. godine važećim propisima za izbor u akademska zvanja na teritoriji Crne Gore eklatantan je pokazatelj njegovih nakana. Uostalom, ako će prema svima retroaktivno tumačiti propise kao što nastoji činiti prema FCJK, nek Vijesti oduzmu zvanja većem dijelu nastavnoga osoblja Univerziteta Crne Gore, pa i dva zvanja rektoru i sva tri predśednici UO UCG, jer su ih stekli po trenutno za Crnu Goru nevažećim pravilima”, ističu u saopštenju. 

FCJK, navode, ima odličnu saradnju s Internacionalnim univerzitetom u Novome Pazaru i bogatu razmjenu ostvarenu kroz program Evropske unije Erasmus+. 

“Zahvaljujući toj saradnji profesori FCJK odlučili su svoja akademska zvanja sticati na toj ustanovi koja je za to licencirana. 3. Časopis Lingua Montenegrina prestižni je slavistički časopis te je kao takav zastupljen u ESCI bazi. Za izbor u zvanje na univerzitetu đe to ostvaruju profesori FCJK, ESCI baza se kategoriše kao časopis od međunarodnoga značaja. Tako da je sve što FCJK radi zakonito i transparentno. Da su išta mogle pokretačice ovoga propagandnoga pamfleta, ostvarile bi to institucionalno, ne bi posezale za medijskim Gebelsom”, kažu u saopštenju. 

Dodaju da je “pobuđivanje najnižih nagona i poziv na lov na FCJK isticanjem budžetskih sredstava FCJK manir šovinističkih piskarala jer bi po Kosovićevoj logici finansiranje FCJK trebalo ukinuti”. 

“Na kraju, nama je jasno – ovo je klasična propaganda podmetanja i manipulisanja, iskrivljavanja činjenica i lažnoga optuživanja samo zato što FCJK nikad nije pristao na prostituisanje koje se već tri godine uredno nagrađuje na javnoj političkoj sceni i što je uvijek otvoreno kritikovao velikodržavne projekte koji upravljaju Vijestima i Crnom Gorom”, zaključuju u saopštenju. 2 Komentara

wtetenby Postavljeno 17-10-2023 02:47:25

Dear immortals, I need some wow gold inspiration to create.

Odgovori ⇾

메이저사이트 Postavljeno 02-10-2023 07:46:41

Comrades, I have encountered unique internet entrepreneurship resources here. Hurry up and see how others make money in your idle place.메이저사이트

Odgovori ⇾

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.