Kultura

U knjižarama Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva osnovcima se prodaje karta Crne Gore u kojoj ona nije prikazana kao država

Barović: Kartu istog sekunda povući iz opticaja

(15 riječi)

Sve i da je u pitanju tiraž od prije dvadeset godina, on mora biti povučen i ne smije se koristiti kao nastavno sredstvo, jer karta ne oslikava stanje onakvo kakvo jeste. Mi smo nezavisna država. Granica sa Srbijom mora biti ucrtana kao međunarodna. Mora biti označeno Kosovo, a Bosna i Hercegovina kao jedinstvena, jer unutrašnja regionalizacija nije predmet ove karte – kazao je Pobjedi profesor kartografije i speleologije na Filozofskom fakultetu u Nikšiću Goran Barović


Barović kaže da je karta krcata vrlo ozbiljnim greškama koje ne odgovaraju činjenicama. Prva velika greška je što je Crna Gora označena kao Republika Crna Gora iako u zvaničnom nazivu države nema riječi republika već 16 godina, od usvajanja Ustava u oktobru 2007. godine.

– Druga velika greška je jer su na karti pogrešno ucrtane granice. Sa Albanijom i Hrvatskom, kao i sa Bosnom i Hercegovinom, ucrtane su kao debele što znači da označavaju međudržavnu granicu, dok granica prema Srbiji nije, već je ucrtana kao tanja – kaže Barović.

On navodi da nijesu ispoštovana ni pravila kada je u pitanju prikazivanje teritorija van teritorije Crne Gore.

– Na karti se vidi da nije označeno Kosovo, a čak i da je karta izdata prije nego što ga je Crna Gora priznala, nije ispoštovan princip prikazivanja unutrašnje teritorijalne organizacije koji je primijenjen u Bosni i Hercegovini, gdje je velikim natpisom označen entitet Republika Srpska, a skraćenicom entitet Federacija Bosna i Hercegovina – navodi Barović objašnjavajući da karta ne slijedi čak ni sopstveni, pogrešni princip.

Prema njegovim riječima, pravilo je, jer je riječ o karti jedne države, da se susjedne države označavaju imenom i da se ne označava njihova unutrašnja regionalna organizacija.

– No, bez obzira kada je izdata, suština je što ova karta ne smije biti u opticaju u crnogorskim knjižarama, a posebno ne u knjižarama Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva. Ovo je karta koja se koristi kao nastavno sredstvo u osnovnim školama. Koliko znam, Zavod za školstvo daje saglasnost za materijale koji se plasiraju djeci u školama – navodi Barović.

On kaže da ne zna da li ova karta ima saglasnost ili ne, ali da zna da je još nekoliko karata istog izdavača, takođe sa ogromnim brojem grešaka, u opticaju u Crnoj Gori.

Iz Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva, u čijoj knjižari smo kupili kartu Crne Gore, i koja je jedina bila u ponudi, kazali su da će na pitanja Pobjede zbog čega se karta države koja ne odgovara ni činjenicama, ni vanjskoj politici Crne Gore, prodaje u njihovim knjižarama i na koji način je takva karta, koju koriste osnovci, nabavljena i odobrena, odgovoriti u ponedjeljak.

Iz Nacionalnog savjeta za obrazovanje Pobjedi je rečeno da kada je riječ o pomoćnim nastavnim sredstvima, kao što su karte i atlasi, ukoliko su odobreni od tog tijela, na njima je to naznačeno, što nije slučaj sa spornom kartom.

– Ako to nije naznačeno na samoj karti, onda znači da to neko koristi po svom nahođenju i da bi taj morao da snosi odgovornost – rečeno je Pobjedi nezvanično iz Nacionalnog savjeta.

Barović je kategoričan u tome da karte moraju oslikavati realnost i odluke institucija države.

– Sve i da je u pitanju tiraž od prije dvadeset godina, on mora biti povučen i ne smije se koristiti kao nastavno sredstvo, jer karta ne oslikava stanje onakvo kakvo jeste. Mi smo nezavisna država. Granica sa Srbijom mora biti ucrtana kao međunarodna. Mora biti označeno Kosovo, jer ga je Crna Gora zvanično priznala, bez obzira sviđa li se to kome ili ne. Bosna i Hercegovina kao jedinstvena, jer unutrašnja regionalizacija nije predmet ove karte – kazao je Barović.

Prema njegovom mišljenju, sve je urađeno namjerno.

– Riječ je o tendencioznim napisima na karti koje njene korisnike dovode u zabludu i daju pogrešne informacije, a ti korisnici su djeca. Takođe, na ovoj karti je upisan i veliki broj vjerskih objekata, dok

nema nijednog objekta kulture. Na Cetinju je ucrtan samo Manastir, a ne moramo objašnjavati koliko u Prijestonici, u Podgorici, Nikšiću, Kotoru i Primorju uopšte imamo institucija kulture i objekata, značajnih toponima, koje bi trebalo upisati – kazao je Barović. D. MIHAILOVIĆ

Karte kupljene u Podgorici nema na sajtu izdavača

Na zvaničnom sajtu Intersistema, onlajn prodavnici, redakcija Pobjede nije uspjela da nađe kartu koja je kupljena u knjižari Zavoda za udžbenike u Podgorici. Kupljena karta je naziva „Fizičko geografska karta Republika Crna Gora, razmere 1:550 000“.

Karta koja se može pronaći na sajtu nema dodatak „republika“, već se zove „Fizičko geografska karta Crna Gora,“ a razmjere su 1:400 000. Crvene je boje i sa crnogorskim grbom.

 

U opisu proizvoda je navedeno da je dio školskog programa ovog izdavača, sa indeksom osam tematskih karata i da je na latinici i da je urednik Goran Jovanović.

– Detaljna i izuzetno tačna školska fizičko geografska karta Crne Gore, prilagodena školskom uzrastu. Sadrži indeks naseljenih mesta, reka, planina, vrhova… – piše u opisu tog proizvoda, i cijena je 165 dinara.

Na sajtu Intersistema se može naći veliki izbor karata raznih vrsta, od turističkih, auto-karata, pojedinih gradova Crne Gore, Srbije, Hrvatske i Evrope, globusa, fizičko-geografskih karata…0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.