Politika

ZBCG sve dalje od vlade, Spajić još nema sigurnih 41

(15 riječi)

Mandatar još bez zvanične ponude koaliciji ZBCG, za petak zakazana sjednica poslaničkog kluba PES-a, a za subotu Glavni odbor; i dalje nepoznato koliko poslanika podržava načelni dogovor sa Demokratama i manjinama

ZBCG sve dalje od vlade, Spajić još nema sigurnih 41

Kao potencijalne ,,mine“ sprovođenju Spajićevog načelnog dogovora sa Demokratama i strankama manje brojnih naroda, osim Jakova Milatovića koji se zalaže za inkluzivnu vladu, su i poslanici manjih partnera sa liste PES-a, Ujedinjene Crne Gore Vladimir Dobričanin, CIVIS-a Srđan Pavićević, ali i Alternative, Novske liste i drugih partnera. Konačan stav poslanika sa liste bi trebao da bude iskazan na sjednici poslaničkog kluba u petak. Izvori Pobjede tvrde da će to vrijeme biti iskorišćeno za „trgovanje funkcijama“ za manje partnere na listi PES-a

Mandatar za sastav nove vlade Milojko Spajić ni juče do 20 sati nije uputio zvaničnu ponudu koaliciji ,,Za budućnost Crne Gore“ za ulazak u vladu, saopšteno je Pobjedi iz kolaicije ZBCG.

Izvor Pobjede blizak tom savezu je saopštio da više nijesu sigurni hoće li Spajić uopšte slati zvaničnu ponudu.

– Ne vjerujemo da će slati išta zvanično – rekao je izvor Pobjede.

Istovremeno, i dalje je nepoznato koliko poslanika podržava načelni dogovor Spajića sa Demokratama i predstavnicima manje brojnih partija.

Eksplicitnu podršku Spajiću o ulasku u 44. vladu do sada su, osim Demokrata, dali još i Bošnjačka stranka, Albanski forum i Genci Nimanbegu kojem bi pripao resor ljudskih i manjinskih prava.

Spajić je za petak zakazao sjednicu poslaničkog kluba, a za subotu sjednicu Glavnog odbora na kojima bi trebalo da upozna svoje partnere sa pregovorima o formiranju vlade. Tek ostaje da se vidi kakav će stav zauzeti ekipa Jakova Milatovića, koja je uticajna naročito u Predsjedništvu, ali i u dijelu poslaničke liste.

Nezvanične, ali pouzdane informacije Pobjede govore da Spajić ne može računati na sigurnu podršku unutar svog poslaničkog kluba zbog nezadovoljstva manjih partnera, Ujedinjene Crne Gore, CIVIS-a, Alternative i Novske liste.

Tako je poslanik Ujedinjene Crne Gore Vladimir Dobričanin juče kazao ,,kako vlada sa manjinama nije dugoročno rješenje“. On ističe da je bolje rješenje šira postizborna koalicija.

– Mi već danima apelujemo na što širu koaliciju jer smatramo da je to mnogo stabilnije i bolje za Crnu Goru, a nova vlada sa manjinama mislim da nije dugoročno rješenje niti nešto što bi Crnoj Gori donijelo stabilnost, ali ćemo odlučiti na organima partije – kazao je on za Radio Crne Gore.

Istakao je i da je sve što se juče i danas pojavljuje u medijima, a tiče se sastava vlade, samo nezvanično.

– Kada dobijemo zvaničnu informaciju donijećemo odluku Ujedinjene Crne Gore – naglasio je on.

Koordinator Alternative, koja ima jednog poslanika na listi PES-a, Zarija Pavićević takođe nije saglasan sa vladom koju bi sačinjavali manjine.

– Vlada u kojoj će participirati BS, HGI, DUA Mehmeda Zenke, a neće biti DF, ma kakvo mišljenje ja imao o njima, nije vlada ni jednog poštenog čovjeka i nije vlada ni jedne osobe koja je posvetila minut svog života borbi protiv DPS-a! I BS kao i HGI i DUA su najgore što se desilo jednom narodu – napisao je Pavićević na Fejsbuku.

Dakle, kao potencijalne ,,mine“ sprovođenju Spajićevog načelnog dogovora sa Demokratama i strankama manje brojnih naroda, osim Jakova Milatovića koji se zalaže za ,,inkluzivnu vladu“, su i poslanici manjih partnera sa liste PES-a, Ujedinjene Crne Gore Vladimir Dobričanin, CIVIS-a Srđan Pavićević, ali i Novske liste i drugih manjih partnera. Konačan stav poslanika sa liste bi trebao da bude iskazan na sjednici poslaničkog kluba u petak.

Izvori Pobjede tvrde da će to vrijeme biti iskorišćeno za „trgovanje funkcijama“ za manje partnere na listi PES-a.

Po raspodjeli koju je načelno dogovorio Spajić, Demokratama bi pripao bezbjednosni sektor koji uključuje potpredsjedničko mjesto u vladi za bezbjednosni sistem i ministarstva unutrašnjih poslova i odbrane, Ministarstvo održivog razvoja, ekologije, vodoprivrede i Ministarstvo kulture i medija kao i mjesto šefa parlamenta za koga već skupljaju potpise. Preuzimanje bezbjednosnog sektora od strane Demokrata nosi rizik da svi kadrovi Ure budu na toj poziciji.

Ukoliko bi vlada imala podršku od 41 poslanika, izvori Pobjede ne isključuju mogućnost da ta vlada bude samo sa dva cilja: konačno sklanjanje sa vlasti Dritana Abazovića i, ne manje važno, radi pripreme novih izbora u roku od šest mjeseci.

Bošnjačka stranka je, prema raspodjeli, dobila energetiku, saobraćaj, dijasporu, kao i potpredsjedničko mjesto. Insistirali su i na funkciji šefa diplomatije, ali je tu poziciju za sebe ,,kaparisao“ PES, kojem je pripao finansijski i socijalni sektor radi sprovođenja ambicioznog programa ,,Evropa sad 2“. Albanskom forumu bi po toj raspodjeli pripalo potpredsjedničko mjesto za kapitalne investicije i ministarstvo javne uprave.

Nejasna je i dalje pozicija SNP-a jer lider Vladimir Joković insistira da on i Dragoslav Šćekić zadrže resore poljoprivrede i zdravstva, što je Spajiću neprihvatljivo.0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.