Škrinja

Stogodišnja razglednica Rokoča i vaskolike Crne Gore

(15 riječi)

“ Evo nas u ovom zapisu stoljetnom, u srcu tame s ranom otvorenom, u korotnom huku Rokoča, da čujemo „jauk što gore prolama“, pijuk tića što u ognju gore, škripu zuba vašijeh dželata.

Evo nas, došli smo da se śenima vašim poklonimo, da koprenu crnu učvrstimo tamo đe je šljeme podlovćensko vječnim plamom u kam urezalo sramno zvijerstvo srpskijeh soldata.

Evo nas na ovoj Cuckoj karauli mramornoj na koju je crni barjak u vječnost zabio, zloglasni major srpske žandarmerije, kojemu se evo vijek cijeli i ime skrivalo, a kamoli zločin za koji je činom pukovnika nagrađen.

Na toj nesojskoj epoleti utisnuto je ime Dragutina Kecmanovića, najvećeg crnogorskog krvnika i vinovnika adskog plamena u kojem ste ognjem sažeženi svoje nevine duše ispuštili…..

S ovoga mjesta đe i kamen ima miris ugarka, đe je ljudskost na čereke iskidana, đe zlo s mržnjom đavola uputi, đe putokaz bjehu izdajnici, đe se zavjet ostavlja potomstvu potmulom jekom krvi prosute i kostiju razasutih, s ovijeh litica karabojnih, najglasnije se čuje molitva naša vama upućena…nije ovo „pusta kuća s nebom mjesto krova“, ovo je gumno kraj lomače vaše koje će nas čuvat od dušmana.

Obeštani žrtvom vašom stradalničkom, skamenjeni usudom čemernim, mi vam sa ove tvrđe katunske uzdarje nezaborava prinosimo, u ime slavne borbe i vaše i naše, ZA PRAVO, ČAST I SLOBODU CRNE GORE!

Slava vam i hvala neumrli sinovi i šćeri crnogorske!”

Anđela Ćipranić  vominfo





1 Komentara

okbet Postavljeno 02-05-2023 09:11:56

This post is very simple to read and appreciate without leaving any details out. Great work! how to bet in horse racing philippines

Odgovori ⇾

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.