Ekonomija

Kadija: Turisti vole da odmore kod nas i probaju njeguški pršut i sir

(15 riječi)

foto: Dragan Mijatović

Ove godine najavljuje sezonu ,,jaču“ nego ikada, pa su i na Lovćenu zadovoljni. Još se na vrhu nije ni snijeg otopio, a već su počele organizovane grupe turista. U podlovćenskim selima turisti se dočekuju malo drugačije, o domaćinski, sa domaćom pršutom i njeguškim sirom, a popije se i domaća medovina. Nema prostora za elitni turizam, a baš to privlači strance.

Tako je u restoranu ,,Zora“ gdje nas dočekuje Milo Mićko Kadija koji kaže da mu se ne isplati raditi zimi, ali tada se posveti primarnom poslu - sušari gdje proizvodi poznati njeguški pršut.  Ove godine restoran ,,Zora" otvorio je ranije i već dočekuje manje grupe turista. Ovo je porodičan biznis, od oca koji je bio auto-prevoznik.

- Planirano je da ovo bude porodična kuća, nije se tada razmišljalo o restoranu. Bila je to mala prostorija sa četiri stola. Počeli su da dolaze Evropljani, najviše iz Hrvatske. Ta čuvena Montenegro tura, i malo, po malo širili smo se. Sada imamo dosta kapaciteta, šteta što nema turista zimi - kaže Kadija.



A turisti vole da degustiraju pršutu, sir, medovinu...

- Prođe dnevno i do 25 autobusa, biciklista, planinara, rentakar tura… Razne nacije posjećuju Lovćen, pa svrate i kod nas - kaže Kadija.

Prije korone su im, kaže, dobri turisti bili iz Rusije i Ukrajine, mada ni Evropljani nijesu loši.

- Dolaze nam iz Francuske, Belgije, Njemačke, Poljske, Izraela, Slovenije, Češke…. Hrvati su sada zakazali sa Montenegro turom, pa idu samo obalom. Neće vozači da se voze kanicama - kaže Kadija dodajući da najviše gostiju dovode domaće agencije.

Po riječima Kadije ko hoće da radi može da živi od turizma.

- Otvaramo u aprilu i radimo do kraja oktobra. Nekih dana imamo i do 300 gostiju, ali to sve bude brzinski - kaže Kadija.

Što se tiče radne snage, kaže da zaposle dva radnika, a ostalo radi familija i tako opstaju.

- Nemamo meni, a ručak pravimo samo ako se zakaže. Ovdje je malo drugačiji turizam. Proba se domaće, a mi imamo i svoj brend, pa turisti kupe naš proizvod - kaže Kadija.



Tvrdi da je njeguški sir više tražen i da ga manjka tokom ljeta.

- Sve što se proizvede, proda se. Zimi ga ima koliko hoćete, ali u sezoni brzo prođe jer se može sačuvati samo u ulju - objašnjava Kadija.

Treba, kaže, unaprijediti turizam, a problem im je kaže vodosnabdijevanje.

- Ovdje su samo bunari. Kupuje se voda sa Cetinje jer po tri mjeseca nema vode iz vodovoda. To nam je veliki problem - kaže Kadija.

Jedva čekaju da proradi žičara i nadaju se nekom organizovanom prevozu turista jer je daleko stanica.

- Može nam samo dobro biti od nje - kaže Kadija.   N.K.





1 Komentara

Bu2 Postavljeno 25-04-2023 00:07:07

Predivna porodica i vrhunski domacini! Uvijek se rado vracam u restoran Zora! Svu srecu vam zelim u buducem radu i zivotu!

Odgovori ⇾

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.