Sagovornici

SVEŠTENIČKA PEDOFILIJA – UBISTVO DETETA U MANASTIRU SPC

(15 riječi)

Ekskluzivno za VOMINFO piše: Bojan Jovanović bivši đakon Crkve Srbije

U Starome zavetu kod proroka Habakuka, u proročkim prokletstvima protiv tlačitelja, čitamo: »Jer iz samih zidova kamen kriči, a krovna mu greda odgovara« (Hab 2, 11). Krika kamenja ugrađenih u zidove kuće je personifikacija Božjih svedoka koji svedoče da je pravda Božje delo. Stoga samo Bog može ispraviti nanesenu nepravdu. Ako Božji učenici prećute i zataje nepravdu o njoj će početi vikati kamenje. Isus je od Boga došao radi ispravljanja nepravde i konačne uspostave Božje pravednosti ili Božjega carstva na zemlji. Zadatak je svih Isusovih učenika da tu istinu razglašavaju do svih krajeva zemlje sve do konca sveta, a ukoliko oni zakažu, umesto njih će oživeti kamenje i počet će kričati o nepravdama u svetu. 

Umesto biblijske slike kamenja, posljednjih decenija smo se naslušali od sredstava društvenoga informisanja o nepravdama svešteničke pedofilije. UMesto krike kamenja naslušali smo se krike medija. Nakon suočavanja s notornim činjenicama shvatili smo da medijska krika nipošto nije bila demonsko delo, nego samo prenošenje informacija. Usudili su se otvoreno i kritički govoriti o ogavnim zlodelima pedofilije počinjenima od strane klera Srpske Pravoslavn Crkve. SPC  je u nekim krajevima doslovno pribijena na stup srama, a zbog nesnalaženja i nemuštog ophođenja s fenomenom  svešteničke pedofilije svakodnevno je gubila svaku verodostojnost i ugled. Mnogi među najodanijim i naj prisnijim sinovima SPC, sveštenici i episkopi, počinili su ogavne i strašne seksualne zločine nad malenima koji u nebo vape za pravdom. Dugo je SPC  potiskivala, prećutkivala, zataškavala, odmahivala rukom i gurala pod tepih sve u povezanosti sa zlodelima svešteničke pedofilije, ali joj se to sve obilo o glavu I rezultiralo gubitkom ugleda i časti. Što nisu uspeli učiniti otvoreni neprijatelji SPC i velike neprijateljske ideologije, uspeli su učiniti ponajbolji sinovi SPC. 

999. godine nakon dužeg seksualnog zlostavljanja, u manastiru Papraća , Bosna I Hercegovina, koji pripada Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi na svirep način lišen je života bogoslov Milić Blažanović. Svedočanstvo o stradanju deteta možete poslušati na linku ispod gde o tome priča jedan od očevidaca.

I pored svih dokaza, izjava svedoka i medijskih istupa prava istraga nikad nije sprovedena, svedoci I odgovorni nikada nisu ispitani, a porodica pokojnog bogoslova nikad nije dobila nikakav odgovor niti bilo kakav papir ni od države ni od Srpske Pravoslavne Crkve.

Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi koja se poziva, kako to zvuči ironično, na Božje poslanje, išla je naruku duboka politička podeljenost u Bosni I Hercegovin, tako da nadležnim Tužilaštvima u srpskom entitetu nije padalo na pamet da se dublje bave ovim dogadjajem, a da su se time bavila Tužilaštva iz Sarajeva to bi izgledalo kao napad na SPC od strane islamskih fundamentalista.

No I nakon puno političkih uslovljavanja javio se tračak nade da bi pravda ipak mogla biti zadovoljena.

NVO Mdinainternational pokrenula je inicijativu da se zločin ispita I da se Tužilaštvu dostave dokazi i izjave svedoka koji jasno govore da je dete ubijeno jer je hteo da progovori o zverstvima koje je pretrpeo I kojima je bio svedok.

29.03.2023. iz kantonalnog tužalaštva u Sarajevu stigao je dopis da je predet upućen nadležnom tužilaštvu.

Dete je nadjeno bez glave I šaka, razneseno modifikovanom bombom, a tadašnji poglavar SPC patrijarh Pavle koga SPC priprema za sveca nikad nije posetio porodicu niti im uputio bar pismenu reč utehe. U istrazi pedofilije koju je vodio sadašnji mitropolit Joanikije, čak je I on dao lažnu izjavu da je bio kod porodice Blažanović I uzeo izjavu od njih. 

kasnije sam saznao da je to laž.

Joanikije ne da nije bio nego je takvom izjavom učestvovao u prikrivanju zločina.

Veliki su zločinci oni koji su ubili dete a još veći oni koji o tome ćute a sve znaju.

Istina  je da se još uvek nismo ozbiljno suočili sa činjenicama da su krizu SPC uzrokovali skandali  koji se u suštini ne razlikuju od drugih velikih skandala bilo koje druge ljudske strukture povezani sa seksom, novcem I moći.

Ako tako stoje stvari svako ko posmatra SPC spolja može postaviti  pitanje, šta je to kod Vas drugačije, Božansko ? SPC je postala samo ljudska organizacija I to u onom najgorem smislu.

Zato je vreme, ako želimo da stvari krenu na bolje,  da se SPC sa najviših nivoa počnu postavljati teška  I neugodna pitanja koja se moraju doticati ne samo ljedske nego I božanske dimenzije.

ISTINA SE NE BRANI, ZA ISTINU SE BORI.

                                      Bojan Jovanović 



Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.