Politika

Zoran Vulević

ODBRANIMO CRNU GORU!

(15 riječi)

Moja odluka kako ću glasati, ni slučajno, ne zavisi od imena kandidata koji brani suverenitet naše države. Makar to bio i aktuelni Predsjednik Crne Gore i kandidat DPS-a za tu prestižnu funkciju! Čak, kad bi me opredjeljivao moj lični status i tretman u vrijeme njegove vladavine, ne bih ni izlazio na izbore. Dakle, što se mene tiče, mogao je biti bilo koji i bilo čiji drugi kandidat s istom političkom orjentacijom, pa da budem za njega “i rukama i nogama!” 

Građani Crne Gore, mi na predsjedničkim izborima 02.04.2023. godine ne glasamo za ime kandidata, nego za našu jedinu domovinu, kao rijetko kada u istoriji ugroženu Crnu Goru od strane velikosrpskih jurišnika na njeno pravo da bude slobodna i svoja! Pokušavam da razumijem, ali mi to u konkretnom slučaju nikako ne uspijeva, sve one, kojih nije mali broj, a koji zbog imena kandidata DPS-a neće da glasaju za opstanak Crne Gore. Bez i najmanje problema, čak naprotiv, takav njihov stav bih prihvatio i s njim se saglasio, da je i drugi kandidat njegove političke orjentacije. Ovako, sve liči na meni nerazumljivu rabotu. Jer, s jedne strane, radi se ili o nedovoljnoj mentalnoj zrelosti građana s takvim opredjeljenjem ili, s druge strane, njihovom političkom zaokretu i podršci “srpskom svetu.” Jer, izgleda mi nebulozno da neko može glasati protiv interesa sopstvene države, odnosno protiv njenog opstanka, samo zbog imena kandidata koji upravo brani njen suverenitet.  I to u situaciji kada je drugi kandidat sasvim suprotnog političkog opredjeljena. Tragi-komično je, za iole ozbiljniju, zreliju ličnost koja patriotski i racionalno promišlja, da neko zbog animoziteta prema tom kandidatu glasa za drugog koji je protiv građanske, sekularne, proevropske Crne Gore. Ili da zbog imena tog kandidata neće da izađe na izbore, što ima gotovo jednako pogubne posljedice na konačan rezultat izbora. Toliko je to nejasno i neshvatljivo, da izaziva sumnju i podstiče misao da se tu radi i o nečemu drugom, odnosno mogućoj promjeni odnosa prema statusu Crne Gore, a u korist drugog kandidata koji i ne skriva svoj otpor prema njoj kao slobodnoj, nezavisnoj državi. Da li se svi ti ljudi kojima mržnja i inat određuju postupke, makar za trenutak zapitaju, koliko je i njihovih predaka dalo živote za ovu našu siromašicu, kojoj danas to ime pristoji mnogo više zbog odnosa dijela njenih građana prema njoj, nego zbog ičega drugog.

Urazumimo se građani Crne Gore, isključivo je na nama odluka o njenoj daljoj sudbini. Potisnimo, makar na kratko, tu negativnu stranu naše ličnosti kako bi odbranili našu domovinu od novog, žestokog velikosrpskog naleta na njen suverenitet. Pobijedimo sebe, onaj mračniji dio naše ličnosti skriven u svima nama i ne dajmo da se ispolji na najgori mogući način: kroz izdaju svoje domovine! Nadjačajmo svoje slabosti i svoju poslovičnu sujetu u interesu opstanka naše države. Ne pomažimo srednjevjekovnom mraku da nas ponovo prekrije i vrati u vrijeme apsolutne crkvene dominacije. Ponoviću: ako ne zbog sebe, onda zbog svoje đece! Nemamo pravo, građani Crne Gore, nikako to pravo nemamo, da zbog svoje povrijeđene sujete ugrožavamo civilizovan život svojih potomaka. Udružimo se do pobjede! Spasimo svoju jedinu domovinu, najstariju balkansku državu, od sunovrata i dugoročne propasti. Jer nama ne treba “srpski svet”, već društvo naprednih, građanskih država svijeta.

Uprkos objektivne kritike kandidata DPS-a i njegove partije da su svojim činjenjem umnogome doprinijeli ovoj muci koja nas je snašla, imamo istorijsku obavezu da odbranimo i sačuvamo Crnu Goru kao suverenu državu! A odbranit je možemo, još jednom u ovih dvadesetak godina na isti način i nikada lakše u njenoj istoriji, jednim jedinim potezom olovke! Potisnimo sujetu, pokažimo zrelost i to obavezno učinimo! Jer suverena Crna Gora je važnija od svega, pogotovo od naših slabosti i povrijeđenih sujeta. Zato svim srcem za svoju domovinu, nezavisnu, građansku i sekularnu Crnu Goru!



Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.