Politika

Nezavisnost ili zavisnost?

(15 riječi)

Piše: Erol Ramusović

2. april je nova nezavisnost Crne Gore

Da li želimo građansku, multietničku, multikulturalnu, demokratsku i nezavisnu Crnu Goru, koja će ostati članica NATO-a i postati članica Evropske unije? Ako je odgovor DA, onda je 2. aprila 2023. godine izbor jasan, a to je iskusan i dokazani kormilar na čelu Crne Gore!

Ako je odgovor NE, onda dobijamo Crnu Goru pod patronatom Srbije, koja će biti izvedena iz NATO-a i nikad neće postati članica Evropske unije.

Crna Gora je svoje dostojanstvo pokazivala kroz istoriju i stekla nezavisnost u Evropi kad mnogo veće današnje države nisu bile nezavisne. Građani Crne Gore su obnovili svoju samostalnost i 2006. godine. Od tada se Crna Gora kretala uglavnom uzlaznom putanjom sve do unazad nekoliko godina kada je unesen nemir u međuljudske odnose. Svi moramo stati i zapitati se zašto je to tako i kako povratiti povjerenje i saradnju među ljudima?

U Crnoj Gori, kao i u Bosni i Hercegovini gdje živim posljednjih 40 godina, problemi nisu domaćeg porijekla. Oni su uvijek uvezeni s vana, od naših susjeda. U Crnoj Gori iz Srbije, a u Bosni i Hercegovini, pored Srbije i iz Hrvatske. Nažalost to je tako i o tome postoji opsežna dokumentacija kako naučna, tako pravna i sudska. Ipak kako se problemi uvoze s vana, tako i mi moramo doći s vana 02. aprila kako bismo dali podršku našem narodu u Crnoj Gori, suprotstavljajući se zajedno rušiteljima Crne Gore!

Crna Gora se mora oduprijeti takvim nastojanjima da se problemi nastave uvoziti s vana, inače svi smo u problemu. Doprinos tom otporu moraju dati oni koji sebe identifikuju kao Crnogorci, Bošnjaci, Srbi, Albanci, Hrvati i drugi narodi naše lijepe zemlje koji vole Crnu Goru i uvažavaju njenu samostalnost i nezavisnost. To je mozaik koji moramo njegovati, a ne uništavati. Zajednička nam je kuća, naša Crna Gora. Onaj ko ruši kuću nije prijatelj ove zemlje i njenih ljudi, bez obzira na naciju, vjeru i bilo koju drugu identifikacijsku različitost. Mi iz dijaspore našu kuću posmatramo s vana i nekad jasnije vidimo situaciju, zato smo tu da kažemo NE onima koji nas žele zavaditi i staviti pod kontrolu.

Pred Crnom Gorom su dani velikih odluka. Sve ono što smo gradili vjekovima biti će na testu na predstojećem drugom krugu za Predsjednika Crne Gore.

Ulazimo u mračni tunel neizvjesnosati, prepreke na koje nailazimo nažalost trenutno jasno ne vidimo! Mi moramo koračati prema svjetlosti, koračati prema Evropi i kormilo Crne Gore mora biti u rukama kapetana koji je u stanju provesti brod kroz oluju i nemirno more.

Dragi moji zemljaci, a posebno se obraćam Bošnjacima i svim manjinskim narodima u zemlji i širom svijeta,

Svi mi koji želimo odbraniti građansku Crnu Goru moramo glasati na predstojećem drugom krugu izbora za predsjednika Crne Gore. Naš izbor je jasan, i zemljom će upravljati onaj ko bude glasniji. Moramo svu energiju ustremiti za odbranu nezavisnosti. State Department nije bez razloga opomenuo Rusiju da se ne miješa na izborima u Crnoj Gori.

Koristim priliku ovim putem pozvati sva udruženja i medije u dijaspori i Crnoj Gori da postave javno pitanje kandidatima za predsjednika: “Da li je u Srebrenici bio genocid i da li su Radovan Karadžić i Ratko Mladić ratni zločinci?

Kandidat koji želi predstavljati sve narode u Crnoj Gori mora biti jasan i poštovati odluku međunarodnog suda.

(Autor je predsjednik Skupštine Senata privrede EU u BiH i član udruženja građana porijeklom iz Crne Gore)



2 Komentara

KREDIT Postavljeno 22-03-2023 15:55:50

Sretna vam svima nova godina, ovo je još jedna godina i ja sam među prvima koje je Bog blagoslovio početkom ove godine. Tražio sam zajmodavca i hrvatska služba za socijalno osiguranje uputila me da se obratim odvjetniku Mikeu Andersonu kako bih dobio osigurani zajam koji će me provesti kroz godinu bez stresa. Nemojte ponovno biti prevareni ove godine, slijedite pravi izvor i nabavite pravi zajam za sebe. Obratite se odvjetniku Mikeu Andersonu i on će vas provesti kroz sve financijske poteškoće. Kontakt putem e-pošte: barrmikeanderson48@yahoo.com

Odgovori ⇾

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.