Istorija

TRADICIJA NEPRIJATELJSKOG DJELOVANJA: Timonije još 90-ih radio protiv Crne Gore, učestvovao u kreiranju duvanske i afere S.Č.

(15 riječi)

Prema saznanjima Portala Aktuelno još od 1994. godine kada je Timonije bio angažovan u francuskoj ambasadi u Beogradu počinje njegov subverzivni rad na destabilizaciji i diskreditaciji Crne Gore i favorizovanju velikosrpskih krugova. Učestvovao je u kreiranju afera, spletkarenju, javnom etiketiranju, zaštiti ubica Zorana Đinđića, sarađivao je sa tajnim službama…

Francuski ambasador u Podgorici Kristijan Timonije proteklih dana našao se u centru pažnje crnogorske javnosti jer je na podmukao i krajnje uličarski način etiketirao Cetinjane kao fašiste samo zato što je grupa građana u Prijestonici, na sasvim legitiman način, izrazila politički revolt prema predsjedničkom kandidatu Pokreta Evropa sad Jakovu Milatoviću.

Podsjetimo, Milatović je prilikom posjete Cetinju u petak pao pod teretom sopstvenog nesmotrenog obezbjeđenja nakon što se sapleo, a okupljeni građani su tom prilikom samo skandirali i negodovali što je njihovo demokratsko pravo.

Timonije je i pored notorne činjenice da Milatović nije napadnut na Cetinju, u očigledno sračunatoj i dobro organizovanoj propagandnoj akciji, za drugosrbijanski, anticrnogorski tabloid Vijesti, ocijenio da je to ”vrsta fašističke agresije protiv ne samo evropskih, već i osnovnih ljudskih vrijednosti”.

Istorijski neprijatelji Crne Gore

Iako je crnogorska javnost bila revoltirana ovakvim, slobodno se može reći, fašističkim etiketiranjem ljudi koji su samo izražavali svoje političke stavove, većina Crnogoraca upućenih u istorijske činjenice ne bi trebalo da budu iznenađeni ponašanjem francuskog ambasadora.

Jer Francuska se kroz istoriju dokazala kao otvoreni neprijatelj naše države, a njena uloga u nestajanju Crne Gore 1918. godine je neporeciva. Tadašnje francuske vlasti su maltene zarobile kralja Nikolu Petrovića koji je bio u azilu u toj zemlji, onemogućivši mu da se vrati na Cetinje i zaustavi nasilnu aneksiju koja je tada uslijedila.

Brojna su istorijska dokumenta koja idu u prilog činjenici da je prije svega zahvaljujući Francuskoj Crna Gora 1918. godine u krvi okupirana od Srbije, nakon čega joj je opljačkana i prisvojena kulturna, vjerska i istorijska baština i ukinuta državnost. O tome opširnije možete čitati na OVOM LINKU.

Da se odnos francuske i njeno favorizovanje velikosrpskog nacionalizma u regionu nije uopšte promijenio u posljednjih nešto više od 100 godina, najbolji dokaz je upravo Kristijan Timonije, koji je ovih dana u žižu javnosti dospio jer je poslužio kao diplomatski pajac, ”medijskoj mafiji” u nastavku fabrikovanja priče o ”crnogorskom nacionalizmu”.

Osuđuje Cetinjane, a podržava velikosrpske agente

Timonije je poznat po favorizovanju rektora Univerziteta Crne Gore Vladimira Božovića, tvorca velikosrpske, putinističke propagandne platforme u službi BIA-e kodnog naziva IN4S, inače deklarisanog i osvjedočenog proruskog agenta u Crnoj Gori. Timonije je tom Božoviću, predstavniku putinističke hibridne propagande, poklonio digitalnu platformu za borbu protiv malignog ruskog uticaja!

Iako se oglasio sa jasnom namjerom da targetira legitimne građanske proteste na Cetinju, ćutao je na brojna nepočinstva izdajničke vlasti, prije svih nakon desanta na prijestonicu 5. septembra 2021. godine. Timonije se nije oglasio ni kada je takozvana SPC organizovala pomene ratnim zločincima i saradnicima fašizma u Drugom svjetskom ratu – prije svih Draži Mihailoviću i Joanikiju Lipovcu, a nije ga zanimalo ni negiranje genocida u Srebrenici od strane bivšeg ministra Leposavića.

Ali zato se Timonije istakao u decembru 2019. godine, kada je kao francuski ambasador u Skoplju, ničim izazvan ocijenio da je ”Crna Gora prerano počela otvarati poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom a da suštinski napredak nije ostvarila”, navodeći primjer – ”da se u Crnoj Gori konstantno bogati 10-12 porodica”.

Veze sa SDB, kreiranje afera, zaštita Đinđićevih ubica

Prema saznanjima Portala Aktuelno još od 1994. godine kada je Timonije bio angažovan u francuskoj ambasadi u Beogradu počinje njegov subverzivni rad na destabilizaciji i diskreditaciji Crne Gore i favorizovanju velikosrpskih krugova. Učestvovao je u kreiranju afera, spletkarenju, javnom etiketiranju, zaštiti ubica Zorana Đinđića, sarađivao je sa tajnim službama…

Prema riječima dobro upućenih izvora Portala Aktuelno, Timonije kao službenik ambasade i Gabrijel Keler, ambasador Francuske u Beogradu od 2000. do 2003. godine, su bili službenoci stare Službe državne bezbjednosti (SDB) za vrijeme Rada Markovića, kojeg je kasnije naslijedio Jovica Stanišić.

Timonije i Keler, prema riječima izvora Portala Aktuelno, ”nijesu izbijali iz kabineta bivšeg predsjednika SRJ Vojislava Koštunice, a naredbe su dobijali direktno od bivše funkcionerke Koštuničinog DSS-a Ljiljane Nedeljković i kontroverznog advokata Gradimira Nalića”.

”Gabriel Keler je štitio Ðinđićeve ubice, a prethodno je dao francusku vizu Zemunskom klanu, dok su studenti za vizu čekali u redu. Izvještaj o ubistvu Zorana Đinđića 2003. godine koji je Keler poslao u Pariz je pocijepan, jer je napisao da ga je ubila ‘duvanska mafija sa kojom je švercovao’, za što su francuske vlasti znale da su notorne gluposti u čijem je fabrikovanju učestovao i sam Timonije. Keler je nakon toga odmah smijenjen”, navode naši izvori.

Kako su kazali, Timonije je u periodu od 2000. do 2004. kao službenik u francuskoj ambasadi u Beogradu direktno sa Koštuničinim kabinetom radio na širenju lažne priče o Milu Đukanoviću kao šverceru cigareta.

”To nije bila jedina afera u čijem je kreiranju i širenju učestvovao Timonije i francuska ambasada. Timonije je takođe ‘spinovao’ aferu S.Č. koja je plasirana 2002. godine, uoči predsjedničkih izbora u Crnoj Gori”, rekli su naši izvori.

a

Za sve te subverzivne aktivnosti Timonije je, ironično, 2004. godine dobio orden od tadašnjeg predsjednika Srbije i Crne Gore Svetozara Marovića.

”Kristijan Timonije je odlikovan za zalaganje i razvijanje bilateralne saradnje između Srbije i Crne Gore i Francuske”, navodi se u obrazloženju koje je u julu 2004. godine potpisao predsjednik SCG Svetozar Marović.

Timonije je takođe u diplomatskim krugovma poznat po burnom privatnom životu punom afera, o čemu Portal Aktuelno neće pisati iz h    aigijenskih razloga.

Kako saznajemo iz pouzdanih izvora, srpske bezbjednosno obavještajne službe imaju kompromitujuće snimke Timonijea i Kelera koje koriste da i dalje drže pod kontrolom francuskog ambasadora u Podgorici. Na taj način putem ucjena, koriste ga za specijalne subverzivno-propagandne akcije kao što je ova izvedena u saradnji sa Vijestima, kojoj smo svjedočili prije par dana.

U.P.A.       aktuelno.me



2 Komentara

Fanito Postavljeno 14-03-2023 15:20:35

E pa gospodo draga, ako je tako, onda je sasvim jasno da od zapadnih partnera, konkretno Francuske, nemamo iskrenu podršku. Čim su nam ovu osobu, s takvom biografijom, poslali za ambasadora. Nego, ostaje nam: "u se i u svoje kljuse", pa dokle izguramo. A izguraćemo!

Odgovori ⇾

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.