Društvo

Promocija djela najpriznatijeg palestinskog pjesnika Mahmuta Dervisa večeras u Mešihatu

(15 riječi)

Povodom obilježavanja Dana kulture Palestine Ambasada Države Palestine, u saradnji sa Mešihatom Islamske zajednice, organizuje promociju sabranih djela najpriznatijeg palestinskog i arapskog pjesnika u svijetu Mahmuda Derviša (1941, Al Birva, Palestina -2008. Hjuston, SAD).

 Svjetska čitalačka javnost Derviša poznaje po njegovoj inspirativnoj i herojskoj ljubavi prema Palestini, po„poeziji otpora“ – pravcu čiji je bio najistaknutiji predstavnik. Ova palestinska kulturna ikona, čiji su radovi prevedeni na preko trideset jezika, dobio je brojne međunarodne nagrade među kojima su Lenjinova nagrada za mir (1983), veliki francuski orden „Vitez umjetnosti i nauka „ (1993), Nagrada za kulturnu slobodu koju dodjeljuje Lannan fondacija (2001). Autor je preko 30 knjiga poezije i osam knjiga proze, saoošteno je iz Ambasade Palestine u Podgorici.

 Sabrana djela I,II,III i IV sa arapskog je preveo Džemo Redžematović. Redžematović je studirao na Teološkom fakultetu u Kairu. Njegov prevodilački fokus usmjeren je na modernu arapsku poeziju, odnosno poeziju otpora.

  Događaj će se održati u ponedeljak 13. marta 2023. godine u 19:00 časova u novoj zgradi Mešihata, ul. Petra Prlje 23, Stara Varoš, Podgorica.

B.P.



Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.