Korona i dokolica

Votre Excellence Thimonier, de quoi parlez-vous?

(15 riječi)

V. E. gospodine Thimonier, pomno sam pročitao Vašu izjavu povodom događaja koji se zbio na Cetinju prije dva dana. I moram Vam reći, duboko sam razočaran. Ne samo Vašim proizvoljnim konstatacijama već i veoma zlonamjernim kvalifikacijama. Ali ostavljam prostora da ćete se u eventualnom odgovoru ili dopuni Vaše izjave ispraviti, da ne kažem izviniti.

U Vašoj osudi protesta koju ste dali za provladin medij zbog negodovanja da Jakov Milatović održi tribinu u Cetinju, kazali ste: "Svi oni, koje su već izabrali građani Crne Gore, predstavljaju dio demokratske volje naroda i trebalo bi da budu imuni na svaki pritisak, lično ili preko svojih porodica. Ova vrsta fašističke agresije je protiv ne samo evropskih vrijednosti, već i osnovnih ljudskih vrijednosti. Treba obratiti pažnju na svim nivoima u svim partijama da se spriječi govor mržnje koji otvara prostor za ovakvo neprihvatljivo ponašanje”.

Prvo što mi je zapalo za oko jeste sintagma "volja naroda". Za nekoga ko dolazi iz Francuske i ko retorički drži do bogate francuske tradicije, "volja naroda" u demokratijama ne postoji. To jedino može stajati u saopštenjima desničarskih i proruskih aktera i u Vašoj i u mojoj zemlji. I u Francuskoj i u Crnoj Gori kao što sami znate preferiramo "volja građana i građanki" a ne "volja naroda". Jer su obje zemlje uređene na način da upravo građani i građanke a ne narodi budu nosioci suvereniteta.

Drugo što mi je zapalo za oko jeste upotreba termina "fašizam" i "evropske vrijednosti". Neću zalaziti u duboku istoriju francuskoga kolonijalnog nasljeđa po Africi i Jugoistočnoj Aziji, zaostavštini Francuske akcije Charlesa Maurrasa i sindroma Vichy te manirom putinofila i slavljenika ratnog zločinca Ratka Mladića potežući istorijske epizode diskreditovati Vaše pravo na stav. Neću iznositi javno ni kuloarske tračeve o Vašim vezama s režimom Aleksandra Vučića jer ne vjerujem u glasine dok se ne potvrde činjenicama. Za mene ste predstavnik francuske države, činovnik francuske spoljne politike i gost u mojoj zemlji. Zato ću govoriti jezikom fakata. Budući da ste kontekst protesta tribini Jakova Milatovića, vjerovaću omaškom, kvalifikovali kao fašizam, osvrnuću se na nekoliko fašistoidnih momenata koji su se u Crnoj Gori zbili a koje ste prećutali.

- Pisanje portala IN4S, glavnog glasila ruske propagande u Crnoj Gori koji gotovo svakodnevno promoviše jezik mržnje protiv neistomišljenika, muslimana, Ukrajinaca i Crnogoraca. Ne samo što se nijednom nijeste udostojili o tome progovoriti nego ste osnivaču toga portala, rektoru Univerziteta Crne Gore Vladimiru Božoviću, deklarisanom i osvjedočenom proruskom čovjeku u Crnoj Gori darivali digitalnu platformu za - sic! - borbu protiv malignog ruskog uticaja. Ako ne vjerujete meni, na dnu ovoga teksta je link koji to potvrđuje. 

- Otkad ste naimenovani za ambasadora Francuske u mojoj državi u više navrata Crkva Srbije je organizovala pomene ratnim zločincima i saradnicima fašizma u Drugom svjetskom ratu. Prije svih Draži Mihailoviću i Joanikiju Lipovcu. Niđe nijesam naišao na Vašu reakciju da je to fašizam i da nije u skladu s evropskim vrijednostima. Ne, naišao sam samo na Vaše česte pośete velikodostojnicima Crkve Srbije u Crnoj Gori i vrlo kurtoazne izvještaje o tim sastancima.

- Prilikom ustoličenja Joanikija Mićovića na Cetinju 4. i 5. septembra 2021. koje je izvršeno helikopterom jedne NATO vojske, nijesam mogao pronaći Vaš stav o tome. Da li je životinjski lov na ljude i gušenje suzavcima za Vas evropska vrijednost? Tradicija svakako jeste.

- Kad je gospodin Leposavić ili herr Leposavić, velikosrpsko-crnogorska verzija Karla Schmitta negirala genocid u Srebrenici, nešto se ne śećam da ste apelovali protiv gaženja evropskih vrijednosti.

Nego, da ne nabrajam dalje, mogao bih ovako u nedogled a sumnjam da biste zbog obima posla imali vremena to da čitate, jer ste i mnogo važnije stvari od mojega teksta propuštili. Zato ću Vas upitati, onako po francuski:

Da je kojim slučajem u Notre-Dameu vršeno ustoličenje kakvog njemačkog a ne galikanskog biskupa, koji pritom negira postojanje francuske nacije, i da je tom prilikom neki francuski ministar Jakov Milatović bio jedan od naredbodavaca terora nad protivnicima toga čina, biste li onda toga čovjeka smatrali francuskim patriotom ili izdajnikom? I bi li se takav mogao šepuriti ulicama Pariza? Jer za nas su i Vlada i Crkva koje u Crnoj Gori kontroliše Srbija, ništa drugo do vichyjevske marionete.

Eto viđite onda, ljudi koji su negodovali na dolazak Milatovića na Cetinje nijesu to radili zbog toga što je predśednički kandidat, niti zato što su fašisti. Radili su to zbog njegove sramotne uloge kad je Cetinje trovano i tučeno na očigled Vaših i svih ostalih diplomatskih predstavnika u Crnoj Gori. Da ste, kao što nijeste, držali do evropskih vrijednosti i antifašizma ne bi danas Crnom Gorom upravljala Crkva koja slavi fašističke kolaboratore niti bi se proruski Demokratski front pitao o sudbini Crne Gore. Zato Vas ubuduće molim da u skladu s Vašom pozicijom vodite računa kako kvalifikujete odnosno diskvalifikujete ljude i događaje.

U nadi da ćete ovo shvatiti kao prijateljski gest, srdačno Vas pozdravljam i pozivam da dođete u pośetu Fakultetu za crnogorski jezik i književnost na Cetinju da Vas upoznamo s bogatom antifašističkom literaturom koju imamo, i na francuskom i na crnogorskom i na srpskom jeziku. Pa vi odaberite koji preferirate.    antena m



Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.