Kultura

DANU: Vujović učesnik nenasilnog protesta, građani koristili svoje ustavno pravo

(15 riječi)

Dukljanska akademija nauka i umjetnosti (DANU) oglasila se povodom poziva na saslušanje akademika DANU Sretena Vujovića, pod prijetnjom prinudnog dovođenja.

Vujović je poziv dobio od Uprave policije Cetinje, nakon događanja na Cetinju u petak 10. marta. Takođe, iz DANU su osudili ponašanje opozvanog premijera Dritana Abazovića.

„DANU traži od nadležnih organa saopštavanje pune istine o događaju na Cetinju od 10. marta 2023, u cilju doprinosa objektivnoj istini i očuvanja integriteta našeg člana akademika Sretena Vujovića i naše akademije. DANU smatra da je akademik Vujović bio jedan od učesnika nenasilnog protesta građana, koji su koristili svoje ustavno i zakonsko pravo na slobodu mišljenja, javnog izražavanja mišljenja i slobodu javnog okupljanja. Na osnovu javnosti dostupnih činjenica, video i drugog materijala, akademik Vujović kao ni građani nijesu napali na fizički integritet niti ugrozili bezbjednost predsjedničkog kandidata Jakova Milatovića. A Jakov jeste ugrozio građane svojim direktnim i konkretnim aktivnostima iz poznate VAR sobe“, stoji u saopštenju.

DANU traži da nedležni organi konačno ispitaju istinitost tvrdnji u pogledu odgovornosti Jakova Milatovića, odnosno da utvrde da li postoji osnov za njegovu krivičnu odgovornost, povodom njegovog opasnog angažovanja u događajima na Cetinju 4. i 5. septembra 2021 godine nagovaranjem policije da napadne narod. 

„Odnosno njegovog učešća u donošenju odluke da se primijeni nezakonita represija protiv građana koji su tada protestovali protiv nedojstojnog ustoličenja mitropolita crkve Srbije Joanikija II Mićovića u Cetinjskom manastiru. Shodno tome, DANU traži da se ispita odgovornost tadašnjeg ministra Jakova Milatovića koji je, prema dostupnim svjedočanstvima, tada izjavio "što znači da pogine 10 Crnogoraca...", a sto bi se moglo inkriminisati kao prijetnja smrću. Na tu Jakovovu izjavu se poziva akademik Vujović. Jakovova izjava i napadi na narod, po njegovom zahtjevu, su bili osnovni motiv legitimnog protesta građana na Cetinju, koji su doživjeli posjetu Milatoviću kao direktnu provokaciju i uvredu, i to ,to treba biti jasno, zbog njegovog učešća pri brutalnom postupanju (napadu) policije prema građanima na Cetinju 5. septembra 2021. Ukoliko se pokaže opravdan osnov za Milatovićeve prijetnje i/ili njegovo učešće u donošenju odluke u pomenutim napadima na građane (poznati slučaj VAR sobe!!!!) 5.09. 2021. biće jasan i motiv i opravdanost protesta građana na Cetinju od prije dvije večeri“, dodaje se u saopštenju.

Ističu da, ukoliko nadležni organi utvrde da postoji odgovornost Milatovića za prijetnje smrću građanina uoči 5. septembra 2021, i u donošenju odluke u svojstvu ministra u Vladi da policija tada nezakonto postupi prema građanima, traže od DIK-a da u tom slučaju poništi njegovu kandidaturu za predsjednika.

„Jer takvoj osobi ne doliči da bude kandidat na izborima za predsjednika Crne Gore. Uostalom, kakva je to osoba koja se kandiduje za predsjednika Crne Gore, a izjavio je da mu nije važno ako bi poginulo 10 Crnogoraca ,da bi se nasilno ustoličio nedostojni Joanikije. DANU je stanovišta da ako nadležni organi ne reaguju na valjan način da se zaustavi progon intelektualaca i drugih građana u Crnoj Gori od opasnih političara, ona će se obratiti relevantnim međunarodnim institucijama i organizacijama i zatražiti zaštitu i poštovanje ljudskih prava i sloboda ugroženih građana“, zaključuje se u saopštenju DANU. 



2 Komentara

KREDIT Postavljeno 22-03-2023 16:08:03

Sretna vam svima nova godina, ovo je još jedna godina i ja sam među prvima koje je Bog blagoslovio početkom ove godine. Tražio sam zajmodavca i hrvatska služba za socijalno osiguranje uputila me da se obratim odvjetniku Mikeu Andersonu kako bih dobio osigurani zajam koji će me provesti kroz godinu bez stresa. Nemojte ponovno biti prevareni ove godine, slijedite pravi izvor i nabavite pravi zajam za sebe. Obratite se odvjetniku Mikeu Andersonu i on će vas provesti kroz sve financijske poteškoće. Kontakt putem e-pošte: barrmikeanderson48@yahoo.com

Odgovori ⇾

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.