Društvo

Đurašković pozvao Timonijea da se izvini: Kroz pojedinačni incident targetirate Cetinje u fašističkom kontekstu

(15 riječi)

Francuski ambasador u Crnoj Gori Kristijan Timonije ocijenio je, komentarišući incident na Cetinju, koji se odogodio uoči održavanja promotivnog skupa Jakova Milatovića, da je ta vrsta fašističke agresije protiv ne samo evropskih, već i osnovnih ljudskih vrijednosti. Zbog te izjave reagovao je gradonačenik Cetinja Nikola Đurašković i pozvao Timonijea da se izvini svim Cetinjanima.

Timonije je današnjim Vijestima kazao da francuska Ambasada osuđuje apsolutno svako nasilje, verbalno ili fizičko, nad predsjedničkim kandidatima.

”Svi oni, koje su već izabrali građani Crne Gore, predstavljaju dio demokratske volje naroda i trebalo bi da budu imuni na svaki pritisak, lično ili preko svojih porodica. Ova vrsta fašističke agresije je protiv ne samo evropskih vrijednosti, već i osnovnih ljudskih vrijednosti. Treba obratiti pažnju na svim nivoima u svim partijama da se spriječi govor mržnje koji otvara prostor za ovakvo neprihvatljivo ponašanje”, rekao je Timonije, ukazujući da bi bilo za duboko žaljenje ako bi imidž Crne Gore bio ugrožen.

Zbog toga mu je Đurašković uputio Otvoreno pismo u kome je između ostalog naveo da je vjerovaoda kao iskusni diplomata Timonije ne može saopštiti ovako neutemeljenu i tešku konstataciju i kroz pojedinačni incident na Cetinju targetirati grad u fašističkom kontekstu.

Otvoreno pismo Đuraškovića francuskom ambasadoru prenosimo u cjelosti:

Uvaženi ambasadore, gospodine Timonije,

Vjerovao sam da kao iskusni diplomata ne možete saopštiti ovako neutemeljenu i tešku konstataciju i kroz pojedinačni incident na Cetinju targetirati grad u fašističkom kontekstu.  Posebno čudi da se tako iskusan diplomatski predstavnik odlučio na uvredljivu generalizaciju samo nekoliko dana nakon posjete Cetinju i nakon izuzetno uspješne i produktivne posjete delegacije Prijestonice Cetinje francuskim lokalnim samoupravama.

Događaj na Cetinju, u kojem nikakav fizički obračun zaista nijesam vidio, nije smio da se dogodi i svaku vrstu prekoračenja onoga što podrazumijeva miran protest uvijek moramo osuditi.

Pripadam partiji koja je istog momenta osudila incident. Međutim, na ovakav način komentarisati incident koji se dogodio, a koji, saglasan sam sa cjelokupnom javnošću nije trebao i smio da se dogodi, i time brutalno negativno targetirati Cetinje, je u najmanju ruku neprihvatljivo.

Pravo na miran protest je garantovano ljudsko pravo i treba ga afirmisati, a ne kroz pojedinačni negativni istup nazivati fašizmom.

Kad ste izgovarali ovu konstataciju, očigledno nijeste imali na umu slobodarsku tradiciju Cetinja i vjekovnu borbu za nezavisnost i slobodu. Kroz vjekove je Cetinje branilo Crnu Goru i prvo u okupiranoj Evropi ustalo protiv fašizma braneći univerzalne vrijednosti antifašizma. Cetinje je u Drugom svjetskom ratu dalo više narodnih heroja nego mnoge evropske države, a i samo je Grad heroj.

Antifašističke i antiratne vrijednosti branjene su i odbranjene i devedesetih godina zahvaljujući Cetinju i Cetinjanima, a tako je bilo i 05. septembra 2021. godine kada su SPC i policija izvršili svojevrsni desant na Cetinje.

Uvaženi ambasadore, gospodine Timonije,

Nijesam Vas tada čuo da govorite o fašizmu, a ako ga je skorije bilo u Crnoj Gori, to je bio eklatantan primjer. Nijeste jednom riječju osudili suzavac, gumene metke i brutalnu opsadu Cetinja nazivajući je pravim imenom.

Jako dobro ste upoznati o naporima koje Prijestonica Cetinje ulaže u proširivanje saradnje sa Francuskom. Znate sa koliko se entuzijazma pristupa promociji odnosa između dvije prijateljske države, pa još više čudi i brine Vaša odluka da ova dešavanja smjestite u ovako uvredljiv i neprimjeren kontekst.

Zbog svega navedenog, pozivam Vas da uputite izvinjenje svim građankama i građanima Prijestonice Cetinje.

Vjerujući u to, srdačno Vas pozdravljam.



Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.