Politika

Lekić obnovio pregovore za koje je rekao da su propali

(15 riječi)

Mandatar za sastav 44. Vlade Crne Gore Miodrag Lekić, koji je srijedu zvanično oglasio propast pregovora i nudio da vrati mandat da bi Abazović sastavio vladu, juče je u intervjuu agenciji Mina obznanio da je odlučio da ipak obnovi pregovore o formiranju vlade, a koaliciji ,,Crno na bijelo“, čija mu podrška nedostaje u parlamentu, ponudio je da budu dio njegovog kabineta ili da podrže manjinsku vladu.

Novi pokušaj mandatara da formira rezultat je novog sastanka sa Lekića i Abazovićem, održanog juče, nakon onog od četvrtka, kada mu je odlazeći premijer saopštio ,,da ne može da obezbijedi podršku 41 poslanika za formiranje vlade na čijem bi čelu on bio“.

Shodno Izmjenama Zakona o predsjedniku, aktuelni mandatar, koji bezuspješno pregovara od 29. decembra, ima rok do 16. marta. Prema njegovim riječima, za ponovni pokušaj sastavljanja vlade ima podršku 37 poslanika parlamentarne većine i nedostaju mu četiri glasa Abazovićeve koalicije ,,Crno na bijelo“.

Lekić je u razgovoru za Minu naglasio da je koaliciji ,,Crno na bijelo“, odnosno Građanskom pokretu (GP) URA i Civisu, ponudio da budu dio njegovog kabineta na funkcijama ,,koje su ranije dogovarane“, ili da u drugom slučaju podrže svojim glasovima manjinsku vladu čiji bi Lekić bio mandatar.

Koje su funkcije ranije dogovarane, tek treba da se precizira. No, u slučaju da Ura i Civis daju manjinsku podršku Lekićevoj vladi, to bi značilo da iz tih redova ne bi bilo ministara u novoj izvršnoj vlasti. U sadašnjoj Vladi Dritana Abazovića, osim Filipa Adžića koji je ministar unutrašnjih poslova i koordinira resorom odbrane, ministri su još Ana Novaković Đurović (ekologija) te Goran Đurović (ekonomija).

Teško je očekivati da će ,,rezervna opcija“ koju pominje Lekić – podrška Abazovićeve koalicije manjinskoj vladi – biti podržana na Glavnom doboru Ure. Zbog čega bi sadašnji ministri napustili svoje sadašnje pozicije i ušli u avanturu manjinske podrške Lekiću, kada sada Ura suvereno, već nekoliko mjeseci, upravlja aktuelnom tehničkom Vladom?

Zato je praktično jedina realna opcija na stolu – da vrh Ure i Civisa podrži Lekića za mandatara. To bi, međutim, značilo da je došlo do nekog zakulisnog preokreta u odnosima unutar parlamentarne većine. 

IGRE BEZ GRANICA

Naime, nakon prethodnog sastanka, održanog u utorak, Lekić tvrdio da nema podršku 41 poslanika i da je spreman da ustupi mandat Abazoviću. Međutim, protiv tog plana je čvrsto ostao Goran Danilović što je i uslovilo novu rokadu na mjestu mandatara za sastav vlade, pa se Lekić ponadao da bi ipak mogao da bude novi crnogorski premijer.

Prosrpski portal Borba, blizak DF-u, objavio je juče da je Abazović, na tom sastanku ,,oči u oči“, obećao podršku Lekiću. Bilo je planirano i da to Ura zvanično saopšti tokom jučerašnjeg dana.

Sinoć je održan Glavni odbor Ure ali se oni, do zaključenja ovog broja Pobjede, nijesu javno oglašavali. Izvori našeg lista ukazuju da je dominantna većina u GO URE sinoć bila protiv podrške bilo kojoj Lekićevoj Vladi, prvenstveno zbog pritiska međunarodne zajednice, odnosno Sjedinjenih Američkih Država.

Istovremeno, prema informacijama Pobjede, Ura će, moguće u toku današnjeg dana, javno podržati Aleksu Bečića i njegovu kandidaturu za predsjednika Crne Gore.

Time se Lekićeva pozicija dodatno komplikuje. Osim što je sporan ,,pozitivan signal“ Ure za sastav nove vlade, eventualna podrška Abazovićeve koalicije Bečiću je prst u oko i Demokratskom frontu, odnosno predsjedničkom kandidatu Andriji Mandiću.

I sam Lekić je u interjuu Mini odigrao rizičan korak kada je ustvrdio da je Demokratski front odustao od nekih pozicija za koje se, makar do juče, žestoko zalagao u budućoj vladi.

POZICIJA DF-A

Upitan da li u GP Ura i Civis problematizuju eventualno učešće DF-a u bezbjednosnom sektoru, Miodrag Lekić je odgovorio da je situacija oko tog sektora ,,dramatizovana i pravdana spoljnim uticajima“.

Konstatujući da je pozicija Demokratskog fronta prirodna posljedica rezultata izbora od 30. avgusta 2020. godine, Lekić je ocijenio je predvidio da Front učestvuje u novoj vladi sa ,,tri ili četiri ministra“.

Ali je naglasio da nije predvidio da Demokratski front kontroliše bezbjenosni selktor.

– Iz Demokratskog fronta nijesu ni zainteresovani da budu u bezbjednosnom sektoru – naveo je lider Demosa.

Lekićevo tumačenje poteza DF-a je drastičan preokret: kontrola bezbjednosnog sektora je tačka na kojoj je Demokratski front čvrsto insistirao i javno predlagao Nebojšu Medojevića za koordinatora reformi u tom sektoru.

Izvor Pobjede iz vrha Demokratskog fronta saopštio je da je netačna tvrdnja Lekića da nijesu zainteresovani da budu na funkcijama u bezbjednosnom sektoru.

-Potpredsjedničko mjesto za koordinaciju službi bezbjednosti je dogovoreno da pripadne Nebojši Medojeviću i tu nema odstupanja, decidan je sagovornik našeg lista iz vrha Demokratskog fronta.

Kako je onda Lekić došao do zaključka da će Front prihvatiti da se povuče na ,,rezervni položaj“ i da glasa za Lekićevu vladu u kojoj će na važnoj funkciji ostati i Abazović i Joković, dok će tri ili četiri ministra iz Fronta biti u manjini – nije poznato.

Ali je već sada izvjesno da ideja o novoj vladi u kojoj će biti Demokratski front nije prihvaćena na važnim međunarodnim adresama.

UPOZORENJE IZ SAD

O tome svjedoči i jučerašnje saopštenje iz Ambasade SAD u Podgorici.

– Sjedinjene Američke Države su zabrinute zbog nastojanja da se formira nova vlada u Crnoj Gori, rekonstruiše ona koja je izgubila mandat ili skrati mandat parlamentu na osnovu izmijenjenog Zakona o predsjedniku, ističe se u saopštenju američke Ambasade. 

Osim protivljenja ad hoc sastavljanju nekih novih vlada, iz Vašingtona je sigla jasna sugestija.

– Prijevremeni parlamentarni izbori su potrebni da bi se čule jasne želje crnogorskog naroda, riješio trenutni politički ćorsokak i osigurao legitimitet buduće vlade – precizni su iz Ambasade SAD.

Ne treba se mučiti oko prevoda sa diplomatskog jezika: Amerikanci traže obustavu eksperimenata o kojima razmišljaju ljudi iz vrha parlamentarne većine. Iako nijesu direktno pominjali Demokratski front, očito je da ne podržavaju Lekićevu ideju o ,,kompromisu“ – da se DF-ua da tri ili čeiri ministarska mjesta a da im se zbog toga uskrati upliv u kontrolu ANB-a i uopšte sektora bezbjednosti.

NEMOGUĆA MISIJA

Samo dan nakon što je Lekić saopštio da obnavlja pregovore oko sastava nove vlade, mandatar se suočio sa dvije prepreke.

Obje su unutrašnje. Teško je povjerovati da bi Demokratski front, najjača političke grupacije unutar stare parlamentarne većine, prihvatila da drugi put od 30. avgusta 2020. godine, bude odstranjena od poluga moći koje obezbjeđuje izvršna vlast te izopštena od mogućnosti kontrole bezbjednosno značajnih podataka.

Još je teže očekivati da bi, recimo SNP – koji ima pet poslaničkih mandata – prihvatio da se Joković skloni sa mjesta potpredsjednika ili da se ispuste pozicije u ključnim ministarstvima kao što su prosvjeta ili finansije.

Uz sve to, otvoreni pritisak Zapada na Uru nije baš za ignorisanje i Dritan Abazović zna da, ako ,,propusti“ DF u izvršnu vlast, sva su mu vrata u međunarodnoj zajednici zatvorena.

Nezahvalno je prognozirati ishod ,,obnovljenih“ pregovora u vrlo turbuletnohj političkoj situaciji, kada se dešavaju gotovo svakodnevno preokreti, ali informacije kojima Pobjeda raspolaže ukazuju da je Miodrag Lekić krenuo u nemoguću misiju. A tu se srećni krajevi dešavaju najčešće – samo u filmovima.

Izvor: Pobjeda



Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.